Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
20 Iunie 2013

ROMEPS: Doar 10% din polistirenul folosit la termoizolații respectă normele recomandate! (P)

scris de Imobiliare.ro in categoria Advertoriale, Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 20 Iunie 2013

http://www.dreamstime.com/-image18579342Pentru a se proteja, consumatorii trebuie să citească eticheta produselor, să afle exact ce cumpără.

Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) a demarat o campanie de conștientizare a consumatorilor privind calitatea polistirenului de pe piață. “Din studiile ROMEPS aflăm că peste 50% din polistirenul folosit în România nu respectă standardele tehnice impuse de aplicațiile pentru care este vândut, iar din acesta mai mult de o treime este comercializat sub denumiri înșelătoare. Pentru a se proteja, consumatorii trebuie să citească eticheta, să afle ce produs cumpără. Informarea este cel mai la îndemână instrument de control”, declară Marin Cruțescu, director executiv ROMEPS.

ROMEPS a demarat, începând cu 18 iunie, campania națională “Citește eticheta!”. “Tragem un semnal de alarmă cu privire la calitatea precară a polistirenului folosit în construcții. Consumatorul final întâmpină greutăți atunci când vine vorba să se protejeze de neregulile din piață. Astfel, campania noastră are tocmai rolul de a răspunde la întrebarea ≪Cum pot sa identific produsele cu nume înșelatoare?≫. Răspunsul este: ≪CITEȘTE ETICHETA și caută codul tehnic de pe baxul de polistiren!≫”, precizează Marin Cruțescu.

Consumatorii se pot informa și de pe site-ul oficial al campaniei, www.citeste-eticheta.ro.

“Pentru lucrările de termoizolare, beneficiarii trebuie să știe că toate standardele europene recomandă folosirea polistirenului EPS80, cu o grosime minimă de 10 cm. Din informațiile noastre, în ultimii patru ani, cele mai multe lucrări de termoizolații s-au realizat cu polistiren de tip EPS60 sau chiar mai mic, materiale nerecomandate pentru această aplicație, fapt ce afectează consistent eficiența lucrărilor”, menționează Marin Cruțescu.

Cumpărătorii trebuie să știe că termenul “termosistem” include toate materialele necesare realizării unui sistem de izolație exterioară. Denumirile de “fațadă ventilată” sau ”fără încărcare mecanică” , indică tocmai faptul că produsul nu este recomandat de producători pentru destinația pe care i-o atribuie majoritatea beneficiarilor. Cifrele care se regăsesc în denumirea generică gen “EPS 80” sau „ABC 80” trebuie să fie identice cu cele din codul de produs și implicit să indice caracteristicile de compresiune ale materialului.

Din cauza scăderii numărului de lucrări de termoizolații, nivelul pieței de polistiren în prima parte a anului s-a redus cu 20-25%. La aceasta se adaugă și o tendință în piață de a folosi materiale ieftine și neconforme cu standardele impuse de lucrările efectuate. Astfel, doar 10% din polistirenul folosit la termoizolații este cel recomandat de normele pentru astfel de lucrări.

Programul național de termoizolare: “Este admirabil, dar lipseşte cu desăvârșire!”
În loc să crească în acest an, lucrările de termoizolații au scăzut considerabil. “Anul trecut piața de polistiren s-a cifrat în jurul a 3,5 milioane de metri cubi, cu o valoare aproximativă de 100 milioane de euro. Dacă lucrurile ar fi avut un parcurs firesc, nivelul pieței în acest an ar fi trebuit să fie de minim 4 milioane de metri cubi. Din păcate, mult-trâmbițatul program de termoizolare la nivel național nici nu a început. Este admirabil, dar lipseşte cu desăvârșire! Cele mai multe lucrări s-au înregistrat în București, lucru vizibil cu ochiul liber. Astfel, s-a creat senzația că programul a început și are anvergură. De fapt, la nivel național, nu s-a realizat mai nimic. Doar dacă luăm în considerare 10 blocuri în fiecare din cele 40 de capitale de județ și încă în 60 de orașe cu până la 100.000 de locuitori, ar însemna 1000 de blocuri. Un simplu calcul arată o piață potențială de 100 de milioane de euro, unde nu s-a făcut nimic”, menționează Marin Cruțescu.

Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România s-a înființat în anul 2004, din 2011 activând sub denumirea ROMEPS. Misiunea ROMEPS este aceea de a promova pe piața din România un standard de calitate pentru producătorii și importatorii de polistiren. Membrii actuali în asociație sunt companiile: Arcon, Austrotherm, Isopor, Hirsch Porozell, Swisspor.

Imobiliare.ro este site-ul de imobiliare din România cu cea mai mare încredere în rândul utilizatorilor. Imobiliare.ro promite celor care își caută o locuință, cumpărători și chiriași, cea mai bună experiență de căutare și îi ajută să ia cea mai bună decizie pentru a găsi casa ideală.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe