Din închirierea unei locuinţe achiziţionate cu 50.000 de euro poţi obţine un venit mediu anual de 3.000-3.600 de euro.
Instabilitatea economică te poate face să crezi că, dacă ai ceva bani economisiţi, mai bine îi ţii la saltea. Deşi o precauţie sporită este firească în această perioadă, extremele sunt de evitat. Pentru un ochi format, oportunităţi de valorificare a economiilor există – chiar şi în plină criză.
În ciuda prăbuşirii spectaculoase înregistrate de piaţa imobiliară, aceasta poate prezenta încă un interes ridicat în rândul investitorilor. Pe termen scurt, varianta închirierii este cea mai bună opţiune. În acest scop, Cristina Roşca, Managing Partner în cadrul agenţiei RealTime, recomandă achiziţia de imobile în interiorul oraşului, aproape de mijloacele de transport, destinate în special tinerilor şi proaspetelor familii. Cât ţi-ar aduce în buzunar o investiţie într-o locuinţă? Luând în calcul o achiziţie de 50.000 de euro (garsonieră în bloc nou sau apartament cu două camere, vechi sau nou), un proprietar ar putea încasa, în medie, o chirie lunară de 250-300 de euro. Asta ar însemna că, în decursul de un an, venitul de pe urma valorificării investiţiei sale ar fi cuprins între 3.000 şi 3.600 de euro.
Dobânzile la depozitele în RON, ameninţate de inflaţie
Pentru cei mai conservatori, există şi varianta unui depozit bancar. Astfel, te poţi decide ca, în loc să cumperi un apartament, să depui la bancă suma de 50.000 de euro. Profitul tău va fi ceva mai mic decât în cazul unei investiţii imobiliare. Pentru un depozit la termen în euro pe o perioadă de 12 luni, câştigul tău se va situa între 2.250 de euro şi 1.025 de euro, în funcţie de produsul pe care îl alegi, spune Diana Ţăruş, analist financiar în cadrul FinZoom.ro. Aceasta precizează că ofertele din acest moment variază între dobânda maximă de 4,5% şi cea minimă, de 2%. Se impune însă precizarea că, depozitele bancare nu sunt instrumente de investiţie, ci de economisire. „Prin urmare, tot ceea ce le putem cere, mai ales în această perioadă de recesiune, este să treacă pragul inflaţiei, pentru a evita devalorizarea sumelor depozitate”, arată reprezentanta FinZoom.ro.
Aceasta precizează că, pentru depozitele în RON, este ideal ca dobânda anuală să depăşească nivelul inflaţiei – în caz contrar, clientul va beneficia de aşa-numitele “dobânzi negative la depozite”, care nu reuşesc să acopere devalorizarea monedei naţionale. „La o rată a inflaţiei de 4,38% în iunie (sursa: BNR), 95% dintre dobânzile oferite la depozitele în RON depăşeau pragul inflaţiei. Dacă rata inflaţiei în iulie va fi într-adevăr de 7%, nicio dobândă din acest moment nu va mai depăşi pragul inflaţiei”, avertizează Diana Ţăruş.
Achiziţia unei locuinţe: afacere pe termen lung, nu speculaţie
Pentru cei cărora cele două variante de valorificare a economiilor li se par nesatisfăcătoare, se impune probabil de o schimbare de perspectivă. Cristina Roşca spune că achiziţia unei locuinţe în scop investiţional trebuie văzută diferit faţă de acum doi ani, ca fiind o afacere pe termen lung, şi nu o speculaţie pe termen scurt. Aceasta argumentează că revânzarea pentru a valorifica majorarea valorii unei locuinţe se recomandă abia peste doi-trei ani de acum încolo, după ce viaţa economică începe să se redreseze, iar cererea pe acest segment îşi va relua cursul ascendent.
Revânzare de apartamente executate silit
Excepţii există, desigur. Un exemplu în acest sens este oferit de vânzătorul unui apartament vechi, de 45 de metri pătraţi, situat în cartierul Dristor, în apropiere de hipermarketul Real. Preţul cerut de acesta este de 31.000 de euro – o sumă ce atrage cu siguranţă mulţi potenţiali cumpărători. Proprietarul recunoaşte că a achiziţionat locuinţa în urma unei licitaţii de executare silită, de aceea îşi permite să ceară atât de puţin pe ea. Deşi nu vrea să divulge suma pe care a plătit-o pe apartament, este de bănuit că aceasta se situează considerabil mai jos faţă de preţul actual, astfel încât o revânzare să fie rentabilă. Asta având în vedere şi că proprietarul este obişnuit cu astfel de afaceri: spune că a mai cumpărat apartamente pe care le-a vândut ulterior şi înainte de criză, iar acum se află în continuare în căutarea unor locuinţe executate silit. Este dezamăgit totuşi că, în perioada asta, „nimic nu prea mai rentează”. Nu în comparaţie cu perioada de boom, cel puţin…
Impozitarea reduce dobânzile cu un punct procentual
Un aspect de luat în calcul este reprezentat de taxarea dobânzilor la depozite. Reintroducerea impozitării de 16%, înseamnă, în medie, o scădere a dobânzii reale cu aproximativ un punct procentual, estimează Diana Ţăruş. Ea arată că, în ciuda protestelor declanşate în piaţă, această măsură nu reprezintă decât o reîntoarcere la situaţia din 2008. „Acest impozit nu este o noutate pentru sistemul bancar. Pentru o perioadă fericită a fost eliminat, acum a fost reintrodus. Prin urmare, nu s-a întâmplat nicio catastrofă. Doar s-a revenit la o situaţie precedentă, făcând depozitele la fel de atrăgătoare sau neatrăgătoare ca şi în trecut”, subliniază reprezentanta FinZoom.