Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
30 Mai 2014

Se risipește spectrul crizei? Tot mai mulți români își cumpără o casă!

scris de Adriana Lefter in categoria Prima Casă, Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 23 Iulie 2014

Interesul în creștere pentru achiziția de locuințe nu este coroborat și cu o creștere a disponibilității de îndatorare – chiar dimpotrivă.

Din mai multe puncte de vedere, anul 2014 a început pe un ton pozitiv pentru piața rezidențială autohtonă. Acest lucru se poate vedea și prin prisma activității crescute de tranzacționare consemnate până acum. Potrivit informațiilor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în primele patru luni din 2014 numărul tranzacţiilor încheiate la nivel național a crescut cu peste 21.000 față de perioada similară a anului trecut, până la un nivel de 283.871, ceea ce echivalează cu un avans de aproape 8%.

Citește și: 2014, an de revenire pentru piața rezidențială? De unde vine o umbră de incertitudine pentru cumpărători

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-young-couple-buying-new-house-happy-looking-blueprint-image39863588

FNGCIMM: Oamenii au o perspectivă optimistă pentru viitor
Datele furnizate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), responsabil cu gestionarea programului Prima Casă, confirmă apetitul crescut al românilor pentru achiziții imobiliare. Potrivit statisticilor oficiale, în luna mai ritmul de depunere a solicitărilor de garantare a crescut la circa 140 solicitări pe zi – față de o medie de 100 de cereri pe zi consemnată pe parcursul lui 2013. Reprezentanții statului pun această tendință pe seama percepției pozitive a populației în ceea ce privește situația economică a țării. „Evident că aceste evoluții ne bucură. Atunci când oamenii investesc în dobândirea unei locuințe înseamnă că există o perspectivă optimistă pentru viitor și că evoluția pozitivă a economiei României devine vizibilă și la nivelul oamenilor obișnuiți”, subliniază Silvia Ciornei, președinta FNGCIMM.

Apetit pentru cumpărare, dar precauție la îndatorare
Interesant de notat este faptul că interesul în creștere pentru achiziția de locuințe nu este coroborat și cu o creștere a disponibilității de îndatorare a potențialilor cumpărători. Astfel, în primele luni din 2014 sumele împrumutate de către beneficiarii programului guvernamental au continuat să scadă, astfel că valoarea medie a unei finanțări se situează anul acesta la 35.600 euro, față de 37.000 de euro în 2013. De precizat este faptul că, de la demararea programului Prima Casă, valoarea medie a unei garanţii s-a înscris pe un trend constant descendent: de la 41.574 de euro în 2009, la 40.133 de euro în 2010, la 39.115 euro în 2011, până la circa 37.500 de euro în 2012.

Potrivit statisticilor efectuate de FNGCIMM, la nivelul anului 2014, mai mult de jumătate din garanțiile acordate, respectiv 56%, au fost mai mici de 40.000 de euro, în vreme ce 19% dintre cumpărători au solicitat finanțări cuprinse în intervalul 40.000-50.000 de euro, iar 23% s-au împrumutat cu peste 50.000 de euro.

Citește și: Cumpărătorul de azi scoate mai puțin din buzunar! Cine e și ce fel de casă caută

Casele construite după 2008, o treime din finanțări
În cei aproape șase ani de funcționare a programului Prima Casă, circa 115.000 de români au primit credite (co)garantate de către stat, în valoare totală de circa 4,4 miliarde de euro. De la începutul lui 2014 până la data de 27 mai, au fost aprobate la nivel național circa 9.000 de finanțări, în valoare totală de aproximativ 310 milioane de euro (echivalent în lei), circa o treime (30%) din această sumă fiind destinată achiziției de locuințe construite în perioada 2008-2014. Spre comparație, în 2013 au fost acordate 25.500 de împrumuturi, în valoare de circa 937 milioane de euro.

În primele luni din 2014, cele mai multe solicitări de credite au fost înregistrate în Bucureşti (cu 28% din totalul cererilor), urmat de județele Ilfov (7,9%), Cluj (7,1%) și Timiș (5,9%). Majoritatea beneficiarilor programului (51%) au optat pentru locuințe cu două camere, 29% au achiziționat unități cu trei camere, în vreme ce garsonierele și proprietățile cu patru camere și mai mult au fost preferate de 11% și, respectiv, 6% dintre clienți.

Citește și: 5 ani de Prima Casă: apartamentele de până la 60.000 de euro domină piața! Vezi unde

Părerile cititorilor
2 păreri
  • BOGDAN

    EXEMPLU : PLATESTI 200 EURO / LUNA PE 25 ANI PENTRU O CHIRIE , INSTARINDUL PE PROPRIETAR NU MAI PUNEM IN CALCUL UTILITATILE PE CARE TREBUIE SA LE PLATESTI SI LA URMA RAMAI CU BUZA UMFLATA IAR LA PENSIA TA CARE TI-O VA DA STATUL VEI STA PE …..PAI SI DACA AI SA RAMAI FARA LOC DE MUNCA VEI RAMANE SI FARA CHIRIE SI DATOR LA UTILITATILE CONSUMATE PANA IN PERIOADA RESPECTIVA!!!

  • RADU ADRIAN GEORGE

    exemplu : un imprumut de 40000de mii de euro rambursez bancii 60000 de euro zicem pentru ca nu sunt in tema casa peste 25 de ani cat va valora aproape cat dau la banca daca stau cu chirie timp de 25 de ani ( 200 de euro / luna ). daca in aceasta perioada raman fara loc de munca banca imi vinde casa si ma scoate si dator . mai exista riscul ca piata imobiliara sa scada peste 25 de ani .practic pot pierde sau am cumparat de dragul de a fii proprietar sa nu mai luam in calcul si faptul ca statul imi percepe impozit pe proprietate , asigurare , lucrarile necesare in locuinta .in avantaj statul care nu investeste nimic si banca care o tine in picioare cei ce se imprumuta .

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe