
Suma maximă acordată pentru achitarea unui avans ar fi 15.000 de euro, beneficiarii putând contracta atât un credit ipotecar cogarantat de către stat, cât și unul standard.
Săptămâna trecută a fost înaintată către Senat o nouă propunere legislativă privind facilitarea achiziției de locuințe – aceasta ar fi menită să vină în sprijinul tinerilor căsătoriți, cu vârste de sub 35 de ani, care vor să achiziționeze o locuință prin credit, dar care nu dispun de banii necesari pentru achitarea avansului. „Programul de finanțare a avansului necesar achiziționării unei locuințe se adresează tinerilor care au posibilitatea de a achita ratele ulterioare obținerii creditului și va fi destinat acelor persoane care îndeplinesc condițiile de creditare presupuse de programele de finanțare de tip «Prima Casă» sau pe cele presupuse de creditarea directă, prin bancă”, se arată în proiectul de lege.
Inițiat de un grup de deputați și senatori din Cadrul Partidului Social-Democrat (PSD), actul legislativ prevede înființarea unui așa-zis Fond de Solidaritate, numit „Locuințe pentru tinerii români” și gestionat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA). Acesta ar urma ar urma să colecteze fonduri de la firme private care au avut, la finalul ultimul an fiscal, un venit brut minim de un milion de lei. Operatorii economici vor putea ceda, astfel, 1% din profitul realizat în anul anterior, aceste sume fiind considerate cheltuieli deductibile.
Restituirea avansului, după cinci ani
Suma contractată prin intermediul Fondului de Solidaritate nu poate fi mai mare de 15% din prețul imobilului și nici nu poate depăși suma de 15.000 de euro. „Avansul pentru pentru achiziția locuinței se va achita în contul vânzătorului imobilului la data autentificării contractului de vânzare-cumpărare”, punctează inițiatorii actului legislativ.
De menționat este că banii obținuți pentru plata avansului urmează să fie returnați, eșalonat, Fondului de Solidaritate, în decursul a zece ani, începând cu anul al șaselea de la primirea lor. Sumele împrumutate nu vor fi purtătoare de dobânzi și vor fi restituite în rate lunare egale (acestea neputând depăși, împreună cu ratele creditului, o treime din veniturile familiei). În cazul înstrăinării locuinței înainte de returnarea sumei datorate, aceasta va fi restituită, integral, la data perfectării actelor de vânzare-cumpărare.
Condiții mai bune pentru anumite categorii profesionale
Cererile de participare la acest program vor fi aprobate în măsura în care solicitanții vor prezenta acordul băncii privind încheierea contractului de credit, dovada căsătoriei, dar și alte documente stabilite prin procedură. Familiile care au cel puțin un copil, o sarcină în evoluție sau se află în cursul unei proceduri de adopție vor avea un avantaj în plus în evaluarea cererii. „La evaluarea solicitărilor de finanțare, familiile care se stabilesc în mediul rural și în care se regăsește cel puțin un specialist din următoarele categorii proffesionale: medici/asistenți medicali, cadre didactice, zootehniști, agronomi sau absolvenți de institut teologic, vor beneficia de punctaj suplimentar la evaluarea solicitării sumelor necesare plății avansului pentru obținerea creditului pentru locuință”, se mai arată în documentul menționat.
Noua Casă – adio caracterului social?
Noua inițativă legislativă vine în contextul în care, în ultima perioadă, programul guvernamental Prima Casă a fost obiectul mai multor discuții și modificări. Astfel, la scurt timp după promulgarea legii privind transformarea sa într-o variantă cu un caracter marcat social (O familie, o casă), Guvernul a revenit, cu noi modificări, la o variantă mai apropiată de programul inițial. După ce s-a discutat despre ridicarea plafonului de garantare de la 66.500 la 80.000 de euro, oficialii Executivului au anunțat adoptarea, în primă lectură, a unei ordonanțe de urgență ce prevede ridicarea plafonului la 140.000 de euro – forma finală umând a fi adoptată, însă, ulterior. În noua formulă, latura socială a programului guvernamental, numit Noua Casă, ar fi, desigur, sensibil diminuată.