Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 iul. 2009

Spatiile industriale nu mai au cautare in Capitala

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Livrarile de spatii industriale au scazut substantial in prima jumatate a anului in Capitala, fiind livrati doar 40.000 mp, comparativ cu prima jumatate a lui 2008, cand au fost furnizati pe piata 350.000 mp, potrivit unui comunicat al companiei de consultanta imobiliara Colliers International, potrivit NewsIn.

„Practic, in primul semestru al anului s-au livrat doar 40.000 mp in Capitala, in comparatie cu primul semestru din 2008 cand s-au livrat 350.000 mp in Bucuresti. Astfel, stocul total a ajuns la 920.000 mp de spatiu industrial, iar in semestrul al doilea al anului ne asteptam la o mentinere a stocului la acelasi nivel”, se arata in comunicat.

Principalele cauze ale scaderii constructiei de spatii industriale a fost inasprirea conditiilor de creditare si lipsa de finantare a dezvoltatorilor. De asemenea, a crecut rata de neocupare a spatiilor, de la 4% in decembrie 2008, la peste 10% la finalul lunii iunie 2009.

Potrivit Colliers, in ciuda ratei de neocupare destul de ridicate, chiriile au ramas nemodificate, desi presiunile chiriasilor de a micsora aceste costuri sunt din ce in ce mai mari. Cum este de asteptat, exista si exceptii, desi acestea sunt destul de izolate.

„Pe termen scurt, cerintele mici isi vor gasi solutii in spatiile existente, spre deosebire de jucatorii mari care vor gasi solutii doar in spatii ce vor fi livrate ulterior, spatiile disponibile in acest moment fiind relativ mici si dispersate”, a declarat Marius Stefanescu, Senior Broker in cadrul Departamentului Industrial al Colliers International.

Timpul mediu de semnare a unei tranzactii a crescut de cel putin doua ori in comparatie cu anii trecuti. Purtatorii cererii sunt companiile de logistica, cele din domeniul FMCG si companiile farmaceutice.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand aproximativ 293 de birouri in 61 de tari.

In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru. 

 

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe