Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
3 iun. 2010

Suprafata de birouri care va fi livrata in 2011 se va reduce cu peste 50%

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Accesul limitat la finantare, precum si gradul de neocupare ridicat va duce la scaderea volumului de birouri livrate in 2011 cu peste 50% fata de acest an, potrivit companiei DTZ Echinox care estimeaza pentru anul viitor livrari de 135.000 de metri patrati, precizeaza Mediafax.

spatii birouriPentru 2010, se estimeaza ca totalul spatiilor de birouri livrate va fi de 288.000 de metri patrati, inregistrandu-se o scadere cu 12,7% fata de anul trecut.

Volumul ramas spre a fi livrat anul acesta atinge 220.000 de metri patrati si cuprinde in mare parte cladiri de birouri de tip A si doar cateva cladiri de tip B.

„Accesul limitat la finantare precum si gradul de disponibilitate ridicat vor duce la scaderea volumului de spatii de birouri livrate in 2011, cand estimam ca nu se vor livra mai mult de 135.000 de metri patrati pana la sfarsitul anului, in scadere cu 53%, comparativ cu 2010″, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta imobiliara.

In primul trimestru al anului in curs au fost livrati aproximativ 68.000 de metri patrati de spatii de birouri, reprezentand 24% din volumul anual prognozat, ceea ce reprezinta o diminuare cu o patrime a livrarilor, comparativ cu primele trei luni din 2009.

Astfel, potrivit DTZ volumul de spatii de birouri moderne a atins valoarea de 1,59 milioane de metri patrati, la sfarsitul lunii martie 2010.

Spatiile de birouri inchiriate in perioada ianuarie-martie insumeaza 44.500 metri patrati, marcand astfel o crestere cu 65% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cererea de spatii de birouri in zona centrala a variat intre 200 si 1.200 mp, iar in zonele adiacente celei centrale interesul a fost mai ales pentru suprafetele cuprinse intre 400 si 1.000 mp.

Conform estimarilor DTZ, volumul net de spatii de birouri inchiriat va creste cu 46% in comparatie cu anul trecut, situandu-se in jurul valorii de 190.000 de metri patrati.

Chiar daca volumul tranzactionat a fost superior in acest an, gradul de neocupare a crescut constant in trimestrul intai, depasind trimestrul anterior, cand s-a inregistrat valoarea de 18,08%.

Zona de business din nord a inregistrat cel mai ridicat grad de neocupare, de 40%, justificat de volumul mare al livrarilor, coroborat cu diminuarea cererii, in timp ce zona centrala prezinta un grad de neocupare de 10%. In contrast cu situatia prezenta, odata cu diminuarea livrarilor, suprapusa cu cererea noua, ne asteptam ca piata sa revina in echilibru iar rata de neocupare sa scada pana la sfarsitul lui 2010″, se mentioneaza in comunicat.

In ceea ce priveste chiriile, acestea au scazut cu 5% in primul trimestru fata de luna decembrie 2009 si variaza in prezent intre 19 si 20 euro pe metru patrat pe luna, in cazul cladirilor de birouri din zona centrala de business si 14-17 euro pe metru patrat pe luna in locatiile semi-centrale, in timp ce in zonele periferice de business, chiriile variaza intre 9 si 13 euro pe metru patrat pe luna.

„Conform estimarilor noastre, vom vedea scaderi viitoare ale chiriilor, pe termen scurt. Ne asteptam ca chiriile spatiilor de birouri sa atinga limita inferioara in a doua jumatate a anului 2010„, sustin analistii DTZ. DTZ Echinox asigura o gama completa de servicii pentru investitori, ocupanti si proprietari pe toate sectoarele pietei imobiliare.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe