Suprafata de birouri inchiriata in Bucuresti a continuat sa scada

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 4 Noiembrie 2009, Ultima actualizare: 04 Noiembrie 2009

Spatiile de birouri inchiriate in primele noua luni in Bucuresti totalizeaza aproximativ 100.000 de metri patrati, de peste doua ori mai putin fata de perioada similara a anului trecut, iar gradul de neocupare a ajuns la 14%, potrivit BNP Paribas Real Estate.

Potrivit datelor disponibile pe piata, stocul de spatii de birouri din Bucuresti este de circa 1,3 milioane metri patrati, astfel ca aproape 200.000 de metri patrati de birouri nu au chiriasi. In primele noua luni din 2008, suprafata inchiriata a fost de 235.000 metri patrati, informeaza Mediafax.

Scaderea suprafetei de birouri tranzactionata in Bucuresti a inceput inca din primul trimestru, continuand pe toata perioada anului.

Astfel, in primele trei luni, spatiile inchiriate au totalizat 53.000 metri patrati, fata de 77.000 metri patrati in trimestrul al doilea din 2008, in timp ce in perioada aprilie-iunie au fost inchiriati 27.000 metri patrati, comparativ cu 115.000 metri patrati anul anterior.

In trimestrul al treilea, companiile au ocupat doar 19.000 metri patrati de birouri, de peste doua ori mai putin fata de nivelul din aceeasi perioada din 2008, cand au fost inchiriati 43.000 de metri patrati, si cu 30% sub cel in trimestrul doi din acest an, iar gradul de neocupare a ajuns la 14%, potrivit celui mai recent raport al BNP Paribas Real Estate.

Bucurestiul ocupa astfel una dintre pozitiile codase in Europa din punct de vedere al suprafetei de spatii inchiriate in perioada iulie-septembrie, doar Atena, cu 4.000 de metri patrati, si Bratislava, cu 18.000 de metri patrati, avand rezultate mai slabe.

In ceea ce priveste, rata de neocupare a spatiilor de birouri, aceasta a crescut de la 11% in trimestrul doi din acest an la 14% la sfarsitul lunii septembrie.

Cresterea este si mai mare fata de trimestrul trei din 2008, cand spatiile neocupate reprezentau doar 5% din stoc.

Rata de neocupare a urcat continuu in acest an, desi nivelul chiriilor a scazut cu 26% intr-un an.

Chiriile au scazut in aproape toate orasele europene, dar cel mai mult in Central London, cu 35%, si in Bucuresti, cu 26% in ultimul an”, se arata in raportul BNP Paribas.

Astfel, Bucurestiul a devenit printre cele mai ieftine piete de birouri din Europa, cu o chirie anuala de 216 euro pe metru patrat, fata de 292 euro in trimestrul al treilea din 2008.

Doar in Lille – 185 euro/mp/an, Bratislava – 210 euro/mp/an si Haga – 205 euro/mp/an, chiriile la birouri sunt mai mici decat in Bucuresti. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe