Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
16 Februarie 2010

Taxarea proprietatilor la valoarea reala este iminenta

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 16 Februarie 2010

Taxarea proprietatilor la valoarea lor reala avuta in vedere de Ministerul Finantelor este iminenta, pentru ca e nevoie de bani la buget, si necesara, pentru a nu creste alte impozite sau taxe, a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul general al firmei de evaluare Darian, Adrian Crivii.

“Nu scapam de acest lucru pentru ca e nevoie de bani la buget, iar criza va accentua necesitatea ca povara fiscala sa fie corecta si pe umerii tuturor. Baza de impozitare trebuie sa fie reala”, a spus Crivii, potrivit Mediafax.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat in luna ianuarie ca doreste taxarea proprietatilor la valoarea lor reala , ceea ce ar conduce la cresterea nivelului impozitelor “in zona miilor de euro”, si ca cetatenii cu venituri reduse trebuie sa fie protejati de o astfel de taxare.
“Discutam despre taxarea proprietatilor. Si aici avem doua obiective. Unul este taxarea proprietatilor la valoarea lor reala. Astazi nu se intampla acest lucru. Din pacate proprietatile in Romania nu sunt taxate la valoarea lor reala. Taxarea proprietatilor ar presupune ca fiecare proprietate sa fie declarata la valoarea ei reala. Zona in care acest lucru nu se intampla este cea a locuintelor, a caselor, a terenurilor”, a declarat Vladescu.
Vladescu a aratat ca majoritatea apartamentelor au, in prezent, o valoare de impozitare de ordinul miilor de euro, si de aceea taxa pe apartament este de zeci sau sute de euro.
“E mai logic sa impozitezi proprietatile si nu munca sau sa cresti TVA-ul. In acest sens primariile trebuie sa identifice valoarea de piata a tuturor proprietatilor”, a adaugat Crivii.
Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe cladiri este calculat in cazul persoanelor fizice prin aplicarea unei cote de 0,1% la valoarea impozabila a imobilului, determinata in functie de suprafata locuintei, rangul localitatii, zona in care este amplasata cladirea si vechimea imobilului.
In cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladiri este calculat prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii, cota stabilita prin hotarare a consiliului local si care poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv.

 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe