Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
13 mart. 2012

Topul celor mai atractive oraşe din ţară pentru deschiderea de birouri, după chirii

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare

Forţa de muncă calificată reprezintă unul dintre punctele forte importante de care beneficiază piaţa autohtonă în ochii investitorilor străini.

România se numără printre cele mai atractive ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est pentru companiile străine care doresc să-şi deschidă un nou sediu sau să se extindă. „Alături de Bucureşti, principalele oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov sau Sibiu – devin din ce în ce mai atractive pentru investitorii străini datorită forţei de muncă la un nivel înalt competitiv pe care o oferă şi dezvoltării infrastructurii în următorii ani”, subliniază Răzvan Iorgu, directorul general al CBRE România într-un raport realizat recent de companie.

Îţi prezentăm, în cele de mai jos, un clasament al celor mai atractive şase destinaţii de birouri din ţară, în ordinea crescătoare a chiriilor.

1. Sibiu: 9-11 euro/mp/lună
Sibiul (foto) avea, la sfârşitul anului 2011, o rată a şomajului de 3,86% şi un salariu brut mediu de 480 euro pe lună. Acesta beneficiază de un stoc de birouri noi de 50.000 de metri pătraţi şi de o rată de neocupare de 15%.

2. Iaşi: 10-12 euro/mp/lună
Cu o populaţie de 304.043 de locuitori, o rată a şomajului de 6% şi un salariu brut mediu de 350 de euro pe lună, Iaşiul avea la finalul anului trecut un stoc de birouri noi de 70.000 de metri pătraţi şi o rată de neocupare de 20%.

3. Braşov: 10-13 euro/mp/lună
Al şaptelea oraş din România, cu o populaţie de 276.354 locuitori, Braşovul avea o rată de şomaj de 4,5% şi un salariu mediu brut de 350 de euro pe lună. În momentul de faţă, stocul de spaţii moderne de birouri se ridică la 50.000 de metri pătraţi, iar rata de neocupare pentru acestea ajunge la un nivel de circa 15%.

4. Cluj-Napoca: 12-15 euro/mp/lună
Al doilea oraş ca mărime după Bucureşti, cu o populaţie de 307.136 locuitori, Clujul avea în 2011 o rată a şomajului de 3,5% şi un salariu brut mediu de 400 de euro pe lună. Oraşul din vestul ţării dispune de un stoc de birouri moderne de 120.000 de metri pătraţi şi o rată de neocupare de 10%.

5. Timişoara: 12-15 euro/mp/lună
Cu o populaţie de 306.854 de locuitori, Timişoara avea la finele anului trecut o rată a şomajului de 1,9%, un salariu brut mediu de 400 de euro pe lună, un stoc de birouri noi de 80.000 de metri pătraţi şi un grad de neocupare de 15%.

6. Bucureşti: 19,5 euro/mp/lună
La o populaţie de 1,942 milioane de locuitori, cu o rată a şomajului de circa 2% şi un salariu brut mediu de aproximativ 700 de euro pe lună în 2011, Bucureştiul avea la finalul anului trecut un stoc de birouri noi moderne de peste 2,1 milioane de metri pătraţi şi o rată de neocupare de 14,14%.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
A început construcția ansamblului rezidențial Nusco City, din Pipera. Va avea peste 600 de apartamente, plus o zonă verde pe a cincea parte din teren

Complexul urmează a fi dezvoltat în două etape, egale ca număr de unități și ca valoare a investiției, fiecare având propriul parc. Italienii de la NUSCO IMOBILIARA au anunțat...

citește mai departe
Câte locuințe au fost construite în România de la Revoluție încoace. Topul celor mai active județe – vezi și HARTA

Fondul locativ autohton rămâne, per ansamblu, unul preponderent îmbătrânit: 87% din totalul locuinţelor existente la nivel național au o vechime de peste 30 de ani. Potrivit unei analize realizate...

citește mai departe
Ansamblu multifuncțional de 2.500 de apartamente așteaptă „undă verde” pentru începerea construcției, în Iași

Reprezentanții companiei dezvoltatoare monitorizează „cu atenție” lucrurile și are în vedere începerea procesului de vânzare anul viitor. Investitorul și dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital, activ pe piața rezidențială, dar nu...

citește mai departe
Un nou „exod” spre periferia marilor orașe? La cât ajung prețurile terenurilor în Otopeni

Dincolo de oferta imobiliară mai accesibilă de aici, posibilitatea de a sta la curte a reaprins, în perioada de izolare, interesul pentru aceste zone. Orașul Otopeni este doar una...

citește mai departe
Apartamente cu două și trei camere, finalizate, într-un ansamblu rezidențial liniștit, cu spații verzi, din estul Capitalei. Te poți muta imediat! (P)

Visezi la o locuință nou-construită, cu acces facil la facilitățile orașului, dar vrei să eviți agitația și supraaglomerarea? Acest proiect de mici dimensiuni poate fi exact pe gustul tău....

citește mai departe