Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
29 sept. 2009

Tranzactii imobiliare: persoanele fizice datoreaza statului 3 mld euro TVA

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Statul are de recuperat 3 miliarde euro din taxa pe valoare adaugata (TVA) aplicata tranzactiilor imobiliare dintre persoanele fizice derulate intre 2006 si 2008, dar posibilitatea de recuperare a acestei sume este limitata, a spus, marti, Iulia David Sobolevschi, partener in cadrul Nexia Romania, informeaza NewsIn.

„Toate tranzactiile care vizeaza derularea de afaceri imobiliare in perioada 2006-2008 au valorat 83 miliarde lei, respectiv 20 miliarde euro, pentru care TVA se ridica la circa 4 miliarde euro. Din aceasta suma, devin platitori de TVA cei care au derulat tranzactii de cel putin 35.000 de euro cu constructii noi si terenuri intravilane, cu autorizatie de constructie, ceea ce reprezinta un TVA de recuperat de aproximativ 3 miliarde euro”, a explicat Sobolevschi, membra si a Camerei Consultantilor Fiscali.

Suma de recuperat nu include, insa, si penalizarile pentru intarzierile la plata, de 0,1% pe zi, a mai spus Sobolevschi, precizand totodata ca legea se aplica „celor care au derulat tranzactii cu caracter de continuitate, nu cele sporadice”.

Ea a mentionat ca statul a stabilit cadrul legal pentru plata de TVA in cazul acestor tranzactii inca din 2002, insa „s-a lasat falsa impresie ca nu se va aplica”.

„Exista o lista nominala transmisa de notari cu Codurile Numerice Personale ale persoanelor fizice care au derulat aceste tranzactii„, a precizat Sobolevschi.

Pe de alta parte, Sobolevschi sustine ca statul va putea recupera doar o parte din acesti bani, „pentru ca persoanele care au facut astfel de afaceri au investit banii respectivi in terenuri, care acum valoreaza jumatate din pretul de achizitie, astfel ca statul va trece la executare silita si se va trezi cu un portofoliu de locuinte si terenuri”.

Conform unei analize a ANAF, facuta publica la inceputul acestei luni, in perioada 2006-2008 s-au derulat 85.000 de tranzactii imobiliare, realizate de 8.000 de contribuabili.

Sobolevschi a mentionat, insa, ca persoanele fizice care vor fi obligate sa plateasca TVA pot deduce TVA de la stat pentru valoarea imobilelor sau terenurilor pe care le au pe stoc in prezent, daca isi transforma activitatea sub cadrul juridic al persoanelor juridice pana cand statul va face controlul tranzactiilor.

In cazul in care contractul de vanzare-cumparare contine clauza privind posibilitatea ca in viitor tranzactia sa se supuna cadrului legal de plata a TVA, cumparatorul va fi cel obligat sa plateasca taxa. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe