Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
4 feb. 2010

Tranzactiile imobiliare s-au redus cu peste 27% in 2009

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Numarul tranzactiilor cu locuinte si terenuri a scazut cu 27,28% anul trecut, fata de 2008, la 352.518 operatiuni, mai putin decat au estimat notarii la inceputul anului 2009, iar valoarea impozitelor pe veniturile din transferurile de proprietati s-a redus cu 52%, la 498,7 milioane lei.

Comparativ, in 2008 au fost incheiate 484.767 tranzactii, in timp ce impozitele pe veniturile rezultate din transferul proprietatilor imobiliare au totalizat 1,048 miliarde de lei, potrivit datelor transmise, joi, la solicitarea Mediafax, de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Reprezentantii UNNPR au estimat la inceputul anului trecut o scadere a numarului tranzactiilor imobiliare in 2009 de cel putin 30-50%, avand in vedere semnalele din piata si evolutia din prima luna a anului, cand s-a inregistrat o reducere de 50%.

Anul trecut in fiecare luna s-au inregistrat scaderi fata de numarul tranzactiilor incheiate in lunile corespunzatoare ale anului precedent, astfel ca cele mai putine operatiuni au fost raportate in luna ianuarie 2009, respectiv 22.182 de vanzari-cumparari.

De la luna la luna evolutia a fost oscilanta anul trecut, numarul maxim de tranzactii fiind incheiate in luna octombrie, respectiv 33.086 operatiuni.

In 2008, cele mai multe tranzactii au fost incheiate in luna martie – 45.697 contracte.

Ca urmare a scaderii numarului de tranzactii din 2009, dar si a diminuarii preturilor, atat pe piata rezidentiala, cat si pe cea a terenurilor, si valoarea impozitelor pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare s-a redus in acest interval, cu 52%, la 498,7 milioane de lei.

Impozitul este cuprins intre 1% si 3%, in functie de valoare si data dobandirii proprietatii.

Potrivit datelor notarilor publici, anul trecut numarul tranzactiilor realizate prin credit ipotecar s-a redus cu 62% fata de 2008, la 76.746 de astfel de contracte.

Spre comparatie, in 2008, notarii au incheiat peste 201.000 de acte de garantie imobiliara, adica pentru 42% din totalul tranzactiilor. Anul trecut, achizitiile prin credit ipotecar au reprezentat doar 20% din numarul tranzactiilor.

In 2008 numarul tranzactii imobiliare au scazut cu 7,07% fata de 2007, cand au fost incheiate 521.636 de tranzactii.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe