Unde se construiesc mai multe locuinţe acum decât înainte de criză

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 16 Septembrie 2011, Ultima actualizare: 28 Octombrie 2011

Patru dintre cele cinci judeţe fruntaşe la numărul de unităţi locative livrate în 2010 au o situaţie mai bună decât în 2007.

Deşi pentru sectorul construcţiilor rezidenţiale 2010 a fost cu siguranţă cel mai prost an de la declanşarea crizei încoace, el nu a reuşit totuşi să coboare sub nivelul atins înainte de 2008. Astfel, dacă în 2007 au fost finalizate 47.299 de unităţi locative în întreaga ţară, anul trecut au fost predate 48.862 de locuinţe, după cum reiese din datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe primul loc la construcţia de unităţi locative în anul 2010 se situează regiunea Bucureşti-Ilfov, cu 6.721 de locuinţe, urmată fiind de judeţele Suceava (3.668 de unităţi), Cluj (3.169 de unităţi), Constanţa (2.750 de unităţi) şi Iaşi (1.888 de unităţi).

Dacă la nivel naţional piaţa construcţiilor de locuinţe se situează astăzi la un nivel similar celui din 2007, este de remarcat totuşi că patru dintre cele cinci judeţe fruntaşe pe anul trecut au o situaţie mai bună decât în urmă cu patru ani. Astfel, în Suceava erau predate în 2007 doar 2.595 de locuinţe, în Cluj doar 2.330, în Constanţa 2.441, iar în Iaşi 1.751 de unităţi locative. Pe de altă parte, regiunea Bucureşti-Ilfov se situează exact la acelaşi nivel din 2007, când erau finalizate tot 6.721 de locuinţe.

2008, an de boom în construcţii
Această situaţie aparent contrastantă cu evoluţia restului economiei se explică prin inerţia mai mare caracteristică sectorului construcţiilor, este de părere Adriana Iftime, vicepreşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC). Pentru piaţa imobiliară, spre exemplu, anul 2007 a fost unul de boom în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor la apartamente, martie 2008 marcând începutul trendului descendent specific perioadei de recesiune, potrivit Indicelui imobiliare.ro.

Datele INS arată însă că lucrurile stau ceva mai altfel în construcţii. Astfel, în ceea ce priveşte numărul de locuinţe predate la nivel naţional, anul 2008 a fost unul de boom, cu 67.255 de unităţi locative, în vreme ce în 2009 a fost înregistrată doar o scădere uşoară, până la 62.250 de unităţi. O evoluţie relativ similară este relevată şi la nivelul celor cinci judeţe fruntaşe la construcţia de locuinţe. Astfel, pentru regiunea Bucureşti Ilfov şi Cluj, anul 2008 a fost momentul de vârf al pieţei, cu 10.192 şi, respectiv, 7.227 de unităţi locative finalizate. Pe de altă parte, 2009 a marcat o scădere considerabilă, până la 8.045 şi, respectiv, 6.720 de locuinţe livrate. Pentru celelalte trei judeţe, 2009 a fost anul cu cele mai multe unităţi locative construite: 4.013 în Suceava, 3.943 în Constanţa şi 2.997 în Iaşi. Cu alte cuvinte, în construcţii anul 2010 a fost primul în care efectele crizei s-au făcut simţite la adevărata lor magnitudine.

Mehedinţi şi Tulcea, mai puţin de 200 de unităţi locative
Alte judeţe care au consemnat anul trecut un număr de peste 1.000 de unităţi locative finalizate sunt Argeş (1.934), Timiş (1.857), Prahova (1.843), Braşov (1.705), Neamţ (1.558), Vrancea (1.538), Dâmboviţa (1.464) şi Bihor (1.395). Pe de altă parte, „codaşe” la construcţia de locuinţe anul trecut au fost Mehedinţi, cu 138 de unităţi locative finalizate, Tulcea, cu 183 de unităţi, şi Caraş-Severin, cu 244 de unităţi.
Părerile cititorilor
1 părere
  • Dragos – CARINO

    CE INSEAMNA FINALIZATE ?!! Chiar nu stie nimeni ca raportarile sunt complet depasite de realitate ? Este finalizat imobilul cand se declara acest lucru !! Ca sa nu plateasca impozit, investitorul o tine nefinalizata pana cand se vinde iar cei care isi construiesc propria locuinta poate abia acum declara pentru ca nu mai pot prelungi autorizatia de constructie sau o declara fictiv finalizata ca sa ia un credit pentru care are nevoie de C. Fiscal. Sunt atatea posibilitati incat aceste cifre nu cred ca sunt reale. Ca si autorizatiile – stie cineva cate sunt scoase doar ca sa castige la pret in fata unui eventual cumparator-investitor? etc.. etc…

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Apartamente noi cu peste 20% mai scumpe în București și Timișoara. Cum au evoluat prețurile în celelalte orașe mari din țară?

Prețurile continuă să crească în marile orașe din țară. Majorările semnificative pot fi observate în ultimul an pe segmentul locuințelor noi, în special în București și în Timișoara. Proprietarii...

citește mai departe
HARTĂ: Apartamentele noi la prețuri tot mai mari. Cei care ezită să cumpere plătesc și cu 20% mai mult 

Românii își doresc să fie proprietari și, mai presus de orice, să cumpere o locuință nouă, iar acest lucru este vizibil din interesul crescut pentru astfel de proprietăți înregistrat...

citește mai departe
Care este cea mai bună perioadă din an pentru cumpărarea unei locuințe? Ai grijă să nu cazi în capcana prețului

Românii se visează proprietari, dar cumpărarea unei locuințe nu este o decizie ușor de luat mai ales când prețurile nu stau deloc pe loc, iar numărul caselor și apartamentelor...

citește mai departe
HARTĂ: Un nou val de scumpiri aduce mișcări surpriză pe piețele rezidențiale din marile orașe. Oradea a depășit Timișoara. În cât timp se vinde un apartament?

Tendința de creștere a prețurilor se menține constantă la începutul primăverii pe piața rezidențială din România.  “Piața rezidențială continuă să surprinde performând peste așteptări și în acest început de...

citește mai departe
Studiu Imobiliare.ro: Cei mai mulți cumpărători anticipează noi majorări ale prețurilor în 2024. Cât costă acum apartamentele în marile orașe?

Anul 2024 va fi marcat de noi majorări ale prețurilor solicitate pentru proprietățile rezidențiale scoase la vânzare în România, sunt de părere aproape jumătate dintre cumpărători, arată rezultatele unui...

citește mai departe