Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
20 aug. 2010

Viaţa după criză: cum va arăta noua generaţie de locuinţe

scris de Adriana Lefter in categoria Subiectul lunii

Deşi există destule apartamente noi la vânzare, puţini sunt cei care se pot apropia de majoritatea acestora. Pentru a merge mai departe, piaţa are nevoie (şi) de altceva.

Dacă ai un buget de maximum 60.000 de euro şi te afli în căutarea unui apartament nou, probabil că ai simţit pe pielea ta că nu ai la dispoziţie prea multe opţiuni reale. Asta deşi ofertele dezvoltatorilor abundă, iar târgurile imobiliare se înghesuie să-ţi prezinte cât mai multe ansambluri. Andrei Sandu, directorul general al agenţiei MediaCity, observă că, în ciuda numărului relativ ridicat, cea mai mare parte a locuinţelor disponibile pe piaţă nu se potrivesc profilului consumatorului actual. Victor Zaharia, directorul agenţiei Coldwell Banker Opera, dă exemplul unor unităţi locative proiectate în perioada de boom, cu suprafeţe de 150 de metri pătraţi la trei camere, ale căror preţuri sunt pe măsură. „Majoritatea cumpărătorilor care ar vrea trei camere nu au bani de un asemenea apartament”, subliniază Zaharia.

Construcţiile rezidenţiale, la nivel minim
Pentru moment, dat fiind că majoritatea cumpărătorilor încă aşteaptă o reaşezare a pieţei imobiliare pentru a porni achiziţiile, această situaţie nu reprezintă o mare problemă. Puţinele oferte de locuinţe noi care se pliază pe buzunarul subţiat de criză al românului sunt suficiente pentru a satisface nevoile celor câţiva cumpărători hotărâţi să încheie tranzacţii acum.

Andrei Sandu observă însă că, în ultimii doi ani, nu s-au mai pornit aproape deloc investiţii imobiliare. Reducerea la minimum a motoarelor din construcţii se vede deja prin livrările reduse de locuinţe noi înregistrate în primele luni ale acestui an. Potrivit unui raport de piaţă al Jones Lang LaSalle şi Reas, în trimestrul unu al anului 2010 au fost finalizate doar 346 de unităţi locative, cu aproximativ 25% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. „Ritmul de construcţie de noi spaţii rezidenţiale este deja foarte mic în comparaţie cu al celorlalte capitale est-europene. Având în vedere activitatea restrânsă din sectorul construcţiilor rezidenţiale, în 2010 putem asista la o scădere semnificativă a locuinţelor livrate”, se arată în studiul citat. La o comparaţie cu cifrele anunţate de către dezvoltatori la începutul acestui an, diferenţa este semnificativă. Potrivit datelor centralizate de MediaCity în primăvara lui 2010, 2.600 de locuinţe aveau termenul de livrare anunţat pentru 2010. Acestora li se mai adăugau, la modul teoretic, alte câteva mii de unităţi anunţate pentru livrare în 2008-2010, dar al căror termen a fost depăşit.

Preţuri şi suprafeţe rezonabile
În acest context, nevoia de unităţi locative adaptate la condiţiile actuale ale pieţei, este una stringentă – în ciuda perioadei de recesiune.

Oferta de locuinţe noi este, într-o oarecare măsură, limitată. Clienţii care sunt interesaţi de achiziţia unui apartment nou au de ales între aceleaşi câteva ansambluri. Or, pe acestea clienţii le cunosc deja foarte bine, observă Adrian Erimescu, general manager al www.imobiliare.ro. Tocmai din această cauză, adaugă el, proiecte noi care să propună altceva ar putea fi binevenite pe piaţă – cu singura condiţie ca preţurile să fie conforme cu aşteptările clienţilor finali.

Victor Zaharia arată că, în ciuda atmosferei generale de expectativă, cerere de locuinţe există. Dă exemplul câtorva tranzacţii pe care le-a început anul trecut şi care au fost amânate nu din lipsă de bani, ci pentru a vedea cum evoluează piaţa. „Eu cred că acum e timpul ca dezvoltatorii să construiască, pentru ca, atunci când se va ieşi din criză, să vină cu noile produse”, subliniază Zaharia. El precizează că, în momentul revenirii sectorului rezidenţial, nu se va mai vinde orice, la orice preţ, cu orice compartimentare. Piaţa are nevoie de locuinţe cu suprafeţe şi la preţuri rezonabile, arată directorul Coldwell Banker Opera. În opinia sa, pentru a fi vandabil, un apartament cu două camere ar trebui să se situeze undeva la 60 de metri pătraţi, iar o garsonieră la 40 de metri pătraţi. În plus, preţul pe metru pătrat nu ar trebui să depăşească 1.200 de euro (cu excepţia zonelor centrale). Un alt punct important este localizarea favorabilă.

Investiţie finlandeză în locuinţe pentru clasa medie
Deşi nu multe, anul acesta au existat câteva încercări timide din partea dezvoltatorilor de a se adapta la condiţiile actuale ale pieţei. Astfel, în luna mai, fondul de investiţii finlandez Ahlstrom Capital a anunţat dezvoltarea ansamblului Scandinavia Residence, prin intermediul unei companii deţinute la nivel local. La finalizare, proiectul ar trebui să cuprindă 420 de apartamente dispuse în şapte blocuri, localizate pe Şoseaua Alexandriei.

Potrivit lui Adrian Demuşcă, reprezentantul dezvoltatorului, lucrările la prima fază a ansamblului se află în faza de roşu, iar primele două blocuri, cu 100 de apartamente, vor fi livrate în decembrie. Cea mai ieftină garsonieră din Scandinavia Residence costă 41.000 de euro, iar cel mai ieftin apartament cu două camere ajunge la 67.000 de euro. „Vizitatori avem mulţi. Dorinţa există, oamenii îşi doresc să aibă un grad cât mai mare de confort. Întrebarea este însă cum vor obţine finanţarea necesară”, spune Demuşcă. Acesta precizează că, la modul ideal, cumpărătorii caută suprafeţe cât mai mari, la preţuri cât mai mici, însă limitele sunt dictate de posibilităţile lor de finanţare. În mod clar, opinează el, piaţa are nevoie de apartamente bine construite.

Apartamente cu două camere la 50.000 de euro
Un alt proiect anunţat anul acesta, în luna iulie, este ansamblul Avalon Residence, dezvoltat în Tunari de compania South Pacific. Acesta va cuprinde 46 de apartamente cu două camere, dispuse în trei blocuri, ce vor fi construite în funcţie de evoluţia vânzărilor. Suprafeţele locuinţelor sunt de 52 de metri pătraţi, iar preţurile se ridică la 47.775 de euro, pentru un apartament cu terasă, şi de 49.875, pentru unul cu grădină proprie.

Cercetarea noastră de piaţă ne-a arătat că există încă cerere pentru locuinţe dacă preţul este unul accesibil (sub 50.000 de euro cu TVA inclus), iar finanţarea este disponibilă. Există multe cupluri tinere interesate de apartamente cu două camere, iar aceasta este cu siguranţă o opţiune potrivită pentru ei, atât prin prisma preţurilor, cât şi a suprafeţelor, subliniază Andrew Perlea, CEO al South Pacific.

Un alt punct de atracţie pentru cumpărătorii cu un buget limitat este reprezentat de tehnologia de construcţie folosită de către dezvoltator, ce permite ridicarea rapidă a locuinţelor şi promite costuri mai reduse cu 40% la întreţinere.

Ansamblu de garsoniere, destinat tinerilor
Un pas de testare a pieţei contractate de criză este reprezentat şi de relansarea ansamblului rezidenţial Quadra 2, dezvoltat în zona Militari-Politehnică de compania autohtonă Conarg. Lansat iniţial în anul 2008, proiectul ar fi trebuit să cuprindă 850 de locuinţe, de la una până la patru camere. Investiţia estimată iniţial era de 75 de milioane de euro. Doi ani mai târziu însă, Quadra 2 a suferit o „cosmetizare” majoră pentru a se plia pe noile posibilităţi ale consumatorului. Acum este promovat ca ansamblu rezidenţial destinat tinerilor, fiind format din 226 de garsoniere şi doar 16 apartamente cu două camere. Garsonierele au suprafeţe cuprinse între 37 şi 51 de metri pătraţi, iar preţurile pornesc de 39.000 de euro. Locuinţele cu două camere au 75 de metri pătraţi şi preţuri de la 76.000 de euro. Locuinţele vor fi livrate în ultimul trimestru al acestui an, potrivit dezvoltatorului. Investiţia estimată în construcţia Quadra 2 se ridică acum la 12 milioane de euro.

Opinia bloggerului

Pentru un client cu un buget mediu, de 60.000 de euro, căutarea unei case depinde de nevoile sale reale, precum și de priorități. Există câteva oportunități, însă nu putem spune că piața e plină de oferte. În primul rând, sfatul meu pentru cumpărător este să nu se panicheze. Cele mai multe greșeli în materie de tranzacții imobiliare au loc din această cauză. Aud oameni spunând “Nu am găsit nimic, așa că am cumpărat asta”. Dacă într-adevăr nu poți găsi acum ce ai nevoie, atunci așteaptă.

Din păcate, cea mai mare parte a ofertei de azi nu se adaptează nevoilor consumatorului final. Zeci de ansambluri au fost proiectate pe baza unor criterii total diferite, pentru o piață diferită. Au fost concentrate pe cu totul alte nevoi ale clienților, iar acum este greu să se schimbe și să se adapteze la realitatea de azi. Prețurile nu sunt proaste, problema este dată de obicei de suprafață (utilă și construită), localizare și o de mulțime de detalii care afectează imaginea proiectului.

În următorii câțiva ani, cred că vor fi foarte puține noi dezvoltări, de vreme ce băncile nu finanțează noi proiecte, iar dezvoltatorilor le e teamă să facă asta pe cont propriu. Cele câteva noi proiecte vor avea însă o mai bună localizare (de vreme ce pot fi cumpărate terenuri în zone mai bune, la prețuri mai reduse), suprafețe mai mici, spații comune foarte atent proiectate și prea multe apartamente mici pe fiecare nivel. De asemenea, vom vedea și câteva exemple de proiecte de lux, localizate în zone centrale și vândute la prețuri foarte bune.

Ilias Papageorgiadis, CEO al More Real Estate Services și blogger imobiliar, pe www.realinromania-blog.com

Părerile cititorilor
8 păreri
 • Clau

  In general, apartamentele cu 2 camere nu indeplinesc toate din urmatoarele cerinte minime pentru 2 persoane:
  -loc pentru mobilier complet 2 camere plus spatiu depozitare (si nu ma refer la compot/ muraturi/ zacusca ci la imbracaminte extra sezon, aspirator, mop, cele 8 feluri de detergenti de baie, consumabile baie, bucatarie, medicamente, cuier)
  -spatiu inchis pentru bucatarie
  -loc pentru servit masa pentru 4 persoane
  -loc de desfasurat 2 acivitati in paralel in camera de zi (exemplu loc de birou+ vizionat TV)
  -acces pe jos in siguranta, cu trotuar (si fara caini) de la cel mai apropiat mijloc de transport
  -priveliste buna (fara cladiri la cativa metri, fara spatii virane, fara constructii in paragina sau fara santiere abandonate)
  -terasa sau balcon
  -bloc terminat complet si locuit
  Doar dupa ce gasim un apartament potrivit acestor cereri (si din pacate nu sunt) putem sa discutam de pret.

 • Clau

  Noi am vizitat peste 20 de complexe noi si am vazut, pe site desenele la alte peste 30 in vederea cumpararii unui apartament cu 2 camere. Nu am achizitionat pentru ca nu am gasit un apartament cu un plan potrivit nevoilor noastre sau din cauza unei anumite „pacaleli” de pe parcursul negocierii nu am mai avut incredere in dezvoltator (ex, daca faceai desenul la scara – adica schita apartamentului, constatai ca mobilierul de marime standard nu incape in camera de zi si in bucatarie)

 • Claudia Ciută

  Într-adevăr mesajele sunt moderate. Este un drept pe care ni-l luăm.

  Singurele comentarii care nu trec de moderare sunt cele în care sunt folosite cuvinte licenţioase sau constiuie atac la persoană. Nu publicăm aceste comentarii din respect pentru cititorii noştri.

  Vă pot spune că sunt rare cazurile în care articolele nu trec de moderare, dar şi că mă asigur că trimit un email persoanei care a scris comentariul în care îi explic motivul pentru care nu am publicat mesajul.

 • mesaje

  Nu exista libera exprimare pe acest site
  SE STERG MESAJE
  SUNTETI SUBIECTIVI

 • lia

  Nu comparati preturile apartamentelor din Bucuresti cu cele ale apartamentelor din Occident, pentru ca nici veniturile din Romania nu sunt aceleasi cu cele de acolo. Sau, daca faceti comparatia, spuneti si care este venitul mediu al unui francez, si care este venitul mediu al unui roman, in functie de raport, calculati cam cat ar trebui sa coste la noi un apartament.

 • Daniel Crainic

  e f bun exemplul tau. exista tendinta de a compara preturile apartamentelor scumpe, cu o locatie foarte buna de la noi, cu preturile unor apartamente ieftine din occident. cel mai bun exemplu care imi vine acum in minte este comparatia frecventa intre preturile apartamentelor din zone semi-centrale din Bucuresti cu cele din Seine Saint-Denis (93) la nord de Paris. Scaderi importante vor mai fi, insa sunt expuse in special apartamentele cu o locatie proasta si care sunt situate in orase slab dezvoltate.

 • dan

  Nu cred, iar cei ce cred asta se imbata cu apa rece.
  Stii cat costa un apartament cu 2 cam in Toulouse – Franta (semi central)? Iti spun eu, pentru ca am un coleg care a cumparat acum o luna – 200.000 euro. Acelasi apartament inainte de criza(2008) era 240.000 euro. Criza a trecut in vest si tot mai multi europeni vor sa aiba proprietate, nu mai vor sa stea in chirie.
  Asa ca este loc de crestere.
  Noi nu suntem diferiti de ei nici in gandire, nici in tendinte.
  Nu spun ca se va ajunge acolo ca preturi, dar crestere va fi.

 • florin

  …….PRETURILE SUNT PROASTE ,BUNE VOR FI CELE DE PESTE 3 ANI (CAM 30% DIN CELE ACTUALE!!)

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
În 2021, dezvoltatorul ansamblurilor Cortina a vândut locuințe în valoare de peste 90 de milioane de euro. Compania continuă investițiile

Lucrările la două dintre proiectele în care au fost tranzacționate proprietăți au început chiar anul trecut. Dezvoltatorul autohton Eden Capital Development a anunțat că anul trecut a vândut locuințe...

citește mai departe
Dezvoltatorul Art City: „Piața rezidențială s-a dublat ca volum de lucrări într-o perioadă de mai puțin de trei ani”

Pentru anul în curs, reprezentanții companiei vizează extinderea portofoliului de proiecte administrate cu încă trei proiecte, predominant rezidențiale. Art Property, dezvoltatorul ansamblului rezidențial Art City (foto) din nordul Capitalei,...

citește mai departe
Colliers: 2021, „un an care a făcut cât doi” pe piața terenurilor – cea mai mare valoare a tranzacțiilor din 2007 încoace. Previziunile pentru 2022

Retailerii și dezvoltatorii rezidențiali au fost cei mai activi, vădind un interes crescut pentru dezvoltări imobiliare pe acest segment de piață. Piața tranzacțiilor cu terenuri destinate exclusiv proiectelor rezidențiale...

citește mai departe
Euro Vial achiziționează un teren de 2.500 de metri pătrați în Mamaia Nord, pentru extinderea facilităților complexului Sea ON

Tranzacția s-a cifrat la peste 1,5 milioane de euro și a fost încheiată la sfârșitul anului trecut, în condițiile în care proiectul în sine a fost livrat în vara...

citește mai departe
Ce investiții facem în 2022? (P)

Pentru a face o investiție imobiliară de succes, există câteva aspecte de care trebuie să țină cont un potențial cumpărător – dincolo de preferințele personale. În 2022, imobiliarele rămân,...

citește mai departe