Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
8 iun. 2011

Vrei să cumperi un apartament? Cât te costă o cameră în plus

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Ieftinirile masive şi concentrarea cererii asupra pragului de 60.000 de euro au dus la îngustarea sensibilă a diferenţelor dintre diferite categorii de apartamente.

Unul dintre avantajele oferite momentan de piaţa rezidenţială constă în faptul că, după ani întregi de scăderi de preţuri, acum poţi plăti o diferenţă redusă pentru achiziţionarea unei locuinţe cu o suprafaţă mai mare comparativ cu o unitate locativă de dimensiuni mai reduse. În Capitală, acest lucru este valabil în special pe segmentul apartamentelor vechi. Fernando Paulovici, broker/owner al agenţiei Premium Star, spune că diferenţa de preţ dintre un apartament cu două sau trei camere şi unul cu trei sau patru camere este foarte mică în perioada actuală. Astfel, un cumpărător ar trebui să plătească, practic, doar 5.000-10.000 de euro pentru a avea o cameră în plus. Diana Teodorescu, administrator al agenţiei Divaro Service, spune că, în momentul de faţă, majoritatea cumpărătorior activi în piaţă vor să se încadreze într-un prag maxim de preţ de 60.000 de euro. De aceşti bani însă, ei ar vrea să cumpere, în mod firesc, o locuinţă cu o suprafaţă cât mai mare.

Trei şi patru camere, la preţ de Prima Casă
Structurarea cererii pe această marjă de preţ a dus şi la adaptarea ofertei. Aşa se face că pe piaţa bucureşteană pot fi găsite acum cu uşurinţă oferte de apartamente cu trei camere la 60.000 de euro, în cartiere precum Militari, Drumul Taberei, Berceni sau chiar Titan. Oportunităţi există însă şi pe segmentul locuinţelor cu patru camere. De multe ori, proprietarii aleg să reducă considerabil preţurile la acest gen de apartamente, conştienţi fiind că altfel nu vor reuşi să vândă. Paulovici, spre exemplu, are la vânzare un apartament cu patru camere, construit în 1978, complet renovat şi cu o suprafaţă de 87 de metri pătraţi. Preţul cerut este de 59.900 de euro, faţă de 68.000-69.000 de euro, cât era valoarea iniţială de listare, din urmă cu trei-patru luni. La rândul său, Diana Teodorescu vorbeşte despre un apartament cu patru camere de 85 de metri pătraţi, situat în zona Militari-Gorjului, al cărui preţ cerut se ridică la aproape 64.000 de euro (faţă de 75.000 de euro, valoarea iniţială de listare).

Oportunităţi mai ales pentru clienţii cu bani gheaţă
Cele mai mari oportunităţi sunt disponibile pentru aceia care sunt dispuşi să achiziţioneze o locuinţă cu bani cash. Astfel, spune Paulovici, acest gen de clienţi pot negocia din start cel puţin 5.000-10.000 de euro din preţul de vânzare. De altfel, proprietarii celor două apartamente de mai sus vor să vândă unor cumpărători care dispun de bani gheaţă, motiv pentru care au şi scăzut preţurile atât de mult.

Pentru cei care vor să cumpere un apartament cât mai ieftin, o opţiune este şi orientarea către blocurile mai vechi, din anii 1970, de dinainte de cutremur. Reprezentanta Divaro Service spune că, în zona Gorjului, spre exemplu, o locuinţă de acest tip cu două camere, complet renovată, poate fi achiziţionată cu mai puţin de 50.000 de euro, în vreme ce un apartament cu trei camere ar ajunge la 60.000 de euro, iar unul cu patru camere s-ar ridica la 70.000 de euro.

Părerile cititorilor
1 părere
 • George Stancu

  Stimati Domni,
  va multumim pentru infromarea dumneavoastra periodica cu privire la piata imobilaira9ce isneamna, vanzari-cumaprari de garsoniere, apartamente cu 2 sau mai multe camere, vile situate in diferite cartiere ale bucurestiului).
  Intrebarea mea este foarte simpla, amif aceri referiri si la apartamente de 2.3,4 camere aflate in centrul orasului, sa vedem si noi care sunt preturile cu care s-ar vinde sau inchiria.
  Rugamintea mea este sa ne spuneti la ce trebuie sa tii cont cand vrei sa vinzi in buricul orasului apartament de 4 camere,ce trebuie sa faci ca sa-l captezi pe viitorul cumparator.Multi proprietari se intreaba, apartamentul meu este super, luminos, dotari, etc.,etc. dar pretul care oferit de Vanzator deja il face neatractiv pentru Cumparator.
  BUn, a fost criza, sau este pe terminate,dar totusi pretul lor nu creste, care sutn factorii de care sa tina seama un vanzator cand il pune la Vanzare9a trectu criza, piata se misca, preturile devin ami atractive etc.)
  Ne-ati fi de mare folos, daca am primi si asemenea sugestii din aprtea unor specialsiti.Stim ca in piata imobilaira nu exista un pret bun sau rau, depinde totul de interesul celui care vrea sa investeasca si atat.
  Multumindu-va anticipat !

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Dream Houses: apartamente cochete, spațioase, lângă pădure și lac (P)

Visezi să locuiești în mijlocul naturii, dar fără a te lipsi de toate facilitățile oferite de viața într-un oraș precum Bucureștiul? Ansamblul rezidențial Dream Houses reprezintă o alegere cu...

citește mai departe
Noiembrie 2020, o nouă lună de creșteri la prețurile apartamentelor. Ce s-a întâmplat în marile orașe

Variații pozitive au avut loc pe ambele segmente de piață, însă cele mai semnificative pe segmentul rezidențial nou. După un avans de 2,4% în octombrie, prețurile locuințelor au înregistrat...

citește mai departe
Start pentru a doua fază de construcție a ansamblului rezidențial Parcului20. Avantaj pentru apartamentele mai spațioase, de calitate superioară

Rezervările pentru cele 220 de unități locative cuprinse în această etapă au început din luna septembrie a acestui an. Cordia România, companie membră a grupului maghiar Futureal, a demarat...

citește mai departe
TRIAMA Residence: construcție la standarde europene, spații verzi, curte interioară și parcare subterană. Aproape de metrou! (P)

Proiectul dispune de un mix variat de unități locative, iar clienții pot alege între mai multe variante de finisaje. Amplasat în sud-estul Capitalei, în zona Bd. Basarabia, pe strada...

citește mai departe
Ansamblu rezidențial de lux, dezvoltat de doi români în nordul Capitalei. Investitorii promit condiții de hotel de 5 stele

Printre facilitățile aferente ale proiectului se numără elemente precum piscină, zonă de spa, sală de fitness, spații verzi exterioare, dar și loc de joacă pentru copii. Doi investitori români...

citește mai departe