Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 feb. 2011

Zece motive pentru care pretul locuintelor ar putea sa creasca

scris de Dan Ioan Popp

  1. Cresterea optimismului managerilor; antreprenorii si directorii din Romania sunt mai optimisti decit cu 4 luni in urma referitor la evolutia economiei in 2011, fapt ce influenteaza atit investitiile cit si politicile de personal, deci cererea.
2. Cresterea medie salariala la personalul activ calificat; se raporteaza in piata oferte de locuri de munca specializate si usoare cresteri salariale la specialisti, ceea ce certifica optimismul unora.
3. Reactivarea creditarii bancare; din ce in ce mai multe banci ofera  activ solutii de creditare si chiar reduc comisioanele si dobinzile.
4. Eschivarea bancilor de la executare la pret sub 75%; numeroase gajuri imobiliare ce ar trebui transformate in lichiditati sunt impachetate  in vehicule financiare si aminate de la vinzare pentru momentul cind preturile vor mai creste, scazind azi presiunea de ofertare.
5. Reaparitia investitorilor de portofolii; preturile actuale sunt considerate accesibile de catre acestia, ceea ce a dus la din ce in ce mai multe negocieri de achizitie de portofolii imobiliare.
6. Intarirea leului fata de euro; probabila inflatie de 6-8% cuplata cu intarirea leului cu 1-2% ii face pe proprietari, pentru a avea aceeasi putere de cumparare in lei, ca, eventual, sa preseze catre cresterea preturilor exprimate in euro la vinzarea locuintei.
7. Certificatul termoenergetic, expresia calitatii; nu doar economiile aferente costurilor de intretinere dar si viteza de tranzactionare determina pe cei care au locuinte noi sa ceara mai mult pe ele pentru ca in fond sunt mai bune.
8. Limitele rabdarii frustrante; pentru numerosi interesati de a achizitiona o locuinta, asteptarea unor preturi cit mai mici le-a creat mari neajunsuri in familie – au aparut copii, au aparut noi cerinte locative, au aparut cerinte de parcare samd. care nu mai suporta aminare.
9. Dificultatea constructiei de la zero; cei care au facut socoteli ca dupa caderea preturilor in constructii si terenuri vor iesi la pret la jumatate, ori au inteles cit de greu este sa pornesti de unul singur constructia unei case, ori au vazut ca noi proiecte nu prea au mai aparut si au decis sa cumpere la actualele preturi.
10. Raportul si perspectivele pozitive cu FMI; pentru o tara ca Romania publicitatea legata de stadiul actual al raportului cu FMI si modul de continuare a creditarii guvernului sunt elemente de stabilitate care atrag investitorii dar si calmeaza nervozitatea pietelor, inclusiv cea imobiliara.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Banca Transilvania a lansat o campanie de creditare online, inspirată de noile planuri ale românilor în materie de locuire

Oferta băncii cuprinde o serie de reduceri şi alte beneficii la creditul imobiliar/ipotecar, la creditul de nevoi personale și, respectiv, la cardurile de cumpărături. Banca Transilvania a lansat săptămâna...

citește mai departe
Prima casa, efecte si defecte

Programul “prima casa” este un subiect din topul barfelor imobiliare,  contine “impaunari” sau din contra critici care pornesc din sfera …

Citeşte mai departe

citește mai departe
BCR Banca pentru Locuinţe: trei milioane lei profit, în trei ani

Creditele oferite de instituţia de credit au ca scop atât achiziţia unei locuinţe sau a unui teren, cât şi modernizarea sau extinderea unei case sau refinanţarea unor credite acordate...

citește mai departe
Două noi bănci încep creditarea prin Prima Casă 4. Plafonul ajunge la 1,19 miliarde euro

Piraeus Bank şi Banca Transilvania au la dispoziţie un plafon cumulat de 52 milioane de euro. La o lună după ce prima bancă a început să analizeze dosare în...

citește mai departe
A început rulajul creditelor Prima Casă 4. BCR are 450 de dosare aprobate

Volumul de solicitări de astfel de împrumuturi este unul îmbucurător, cred reprezentanţii băncilor. La nici o lună de la startul efectiv al programului Prima Casă 4, câteva sute de...

citește mai departe