Poți rediscuta termenii acordului încheiat dacă aceștia nu mai corespund realității.

Locuiești în chirie de ceva timp și ți se pare că, dintr-un motiv sau altul, suma plătită în fiecare lună se situează vizibil peste media pieței? Dacă te gândești să ceri proprietarului o renegociere a acestei sume, sezonul rece este, probabil, cea mai potrivită perioadă în care să aduci vorba despre asta.

renegociere chirie

Imobiliare.ro îți prezintă trei factori ce ar putea facilita o asemenea discuție:

1. Reajustarea prețurilor după septembrie:

Perioada de vârf pentru piața închirierilor este, după cum se știe, luna septembrie, un interes mai ridicat din partea clienților resimțindu-se însă și în august și septembrie. Pe fondul cererii crescute din acest interval, tendința proprietarilor este de a-și majora pretențiile din punct de vedere financiar. În ultimele două luni ale anului însă, interesul pentru închirieri scade simțitor, ceea ce contribuie la o reajustare a prețurilor. Dacă vrei să ai o discuție cu proprietarul în această perioadă, îi poți oferi ca argument exemple de proprietăți închiriate mai ieftin în zona ta.

2. Cererea redusă:

Activitatea mai slabă din piață înseamnă că șansele unui proprietar de a găsi un nou chiriaș sunt sensibil mai scăzute, ceea ce îl poate face mai deschis la solicitarea ta de a renegocia prețul. Un aspect cu greutate în ochii acestuia este și că o asemenea schimbare înseamnă timp, efort și, foarte probabil, chiar bani pierduți (pentru fiecare zi în care casa va fi nelocuită).

3. Încrederea câștigată:

Dacă locuiești de mai mult timp în același loc, probabil că ai reușit să te mai apropii de proprietar și i-ai câștigat, cel puțin într-o anumită măsură, aprecierea. Acesta este un atu important, pe care îl poți folosi cu succes într-o discuție de renegociere a chiriei, căci pentru el contează mult să poată avea încredere în locatarul casei sale.

Ca și într-o negociere, este esențial ca într-o asemenea discuție să fii deschis, respectuos și onest!

Spune-ţi părerea