14343 de afișări

Care este comisionul pe care l-ai plati unei agentii imobiliare?

Avand in vedere ca de fiecare data se declanseaza un razboi cand vine vorba de plata comisionului de intermediere catre agentiile imobiliare as dori sa stiu, in opinia dvs de cumparatori, care este suma/procentul pe care ati fi dispus sa-l platiti pentru cel care va gaseste casa fara sa aveti nici o remuscare sau intrebari suplimentare?

În categoria Cumparatori, scris de Bernard
Răspunde
68 de răspunsuri
 • 0 lei

 • Avem un teren la tara de 3900 patrati si daca as apela la o agentie imobiliara cat va fi comisionul la suma de 25.000 euro .?

 • Stiu ca acel comision reprezinte prețul serviciilor făcute de agenție pentru vânzător, care le-a cerut ajutorul, dar eu nu i-am angajat sa imi intermedieze nimic; vanzatorul i-a angajat sa ii publice oferta de vanzare si sa ii gaseasca cumparatori. Înțeleg sa plătesc un astfel de comision daca eu ma duceam la ei si ii angajam sa imi caute si sa imi prezinte o lista de oferte conform unor criterii alese de mine, sa imi negocieze un pret bun etc. Din partea mea, eu am fost cel care a depus eforturile pentru gasirea unui imobil de cumpărat; eu am cautat anunturi; eu i-am contactat pe ei și astfel i-am ajutat să-și îndeplinească angajamentele luate fata de vânzător. Cumparatorul poate cere agentiei sa-l ajute cu intocmirea actelor, DUPA efectuarea tranzactiei, caz in care cumparatorul va plati un comision stabilit de comun acord, care sa reprezinte serviciile facute de agentie pentru cumparator, dar asta numai daca cumparatorul doreste sa beneficieze de acele servicii. Daca nu doreste, atunci agentia va primi doar o suma de bani din partea vanzatorului, intrucat doar pentru vanzator a prestat sevicii. Dar nu este legal sa fortezi acceptarea unui serviciu, punandu-l conditie pentru o tranzactie. Iată ce spune legea nr. 296/2004, republicat 2008 -Codul Consumului ;art. 10 – „Este interzisa conditionarea vanzarii catre consumator a unui produs, de cumpararea unei cantitati impuse sau de cumpararea concomitenta a unui alt produs sau serviciu. De asemenea, este interzisa prestarea unui serviciu catre consumator, conditionata de prestarea altui serviciu sau de cumpararea unui produs.”
  Ca sa rezum, acest comision pe care il cere agentia pentru intermediere nu ar trebui platit doar de cel care angajeaza agentia sa ii intermedieze o afacere? Nu e acelasi lucru cu adaosul comercial pe care un distribuitor il percepe, pe langa pretul producatorului, pentru ca depune eforturi sa vanda in numele acestuia din urma? Eforturile sunt: spatiu de desfacere, reclama etc. In aceeasi logica, ar fi ok ca un magazin sa imi ceara sa semnez contract de intermediere si sa platesc 3% din pretul produsului, daca vreau sa cumpar de la ei!!!
  Cred ca mai corect este ca acel comision sa fie inclus in pretul de vanzare afisat, urmand ca vanzatorul sa achite acel comision, agentiei care l-a ajutat sa-si vanda imobilul. Astfel, probabil tranzactiile s-ar face mult mai repede.

 • Platesti atat cat stabilesti de la bun inceput. Ca sa eviti orice neintelegere, stabilesti IN SCRIS, cu agentia, atat procentul (sau suma fixa) DAR SI obligatiile si drepturile fiecaruia (fiindca daca agentia isi indeplineste obligatiile, merita incasarea sumei stabilita; daca nu-si face „treaba” -asa cum sta scris in intelegerea voastra, nu are motiv sa primeasca plata si ai tot dreptul sa nu-i platesti). E ca si cum unul ar fi angajatorul (cel care solicita agentia – adicatelea „clientu'”, iar celalalt angajatul – adicatelea „ajentu'”).
  E dreptul fiecarui consumator de servicii imobiliare sa plateasca sau sa nu plateasca. Dar, daca alege sa nu plateasca, nu vad de ce nu renunta la incercarile de a beneficia de informatiile pe care agentul le detine (cu un cost mai mic sau mai mare) despre proprietati / proprietari / posibili cumparatori.
  Daca alegi sa platesti mult / putin / nimic, accepta ca vei primi mult / putin / nimic (bineinteles trebuie sa fii atent sa primesti corespunzator platii alese). Dar nu incerca sa oferi putin / nimic pentru a primi totul / mult…
  O intrebare cel putin la fel de buna este „Ce asteptari ai de la agentia pe care doresti sa o angajezi si, in functie de aceste asteptari, cat esti dispus sa platesti?”
  Si sa vedeti atunci raspunsuri…

 • E amuzant… Parca ati juca la loto: unu 0; altul 0,5; altul 1; s.a.m.d. E ca si cum ati raspunde la o intrebare de genul: „cat esti dispus sa-i dai unuia care te duce pana la Paris”; sau, daca esti bolnav, „cat esti dispus sa cheltuiesti ca sa te faci bine”; sau, daca vrei sa-ti cumperi masina, „cat ai da pe ea”…
  Pai sa le luam pe rand:
  -la Paris poti ajunge si cu bicicleta, si cu masina si cu trenul si cu avionul. Esti dispus sa platesti la fel -indiferent de confort, timp si costuri aditionale ?
  -poti fi doar racit (si consideri ca n-ai nevoie decat de ceaiuri), sau poti avea o maladie grava, care necesita investigatii complexe si costisitoare si tratament de ultima generatie- evident scump si acesta;
  -pai, la masina nu-i totuna daca vrei Trabant sau Mertan, berlina sau SUV, benzina, diesel, hybrid sau electrica…
  Ganditi-va ca, la orice problema care trebuie depasita in viata asta exista solutii diferite, la preturi diferite.
  La extreme exista pe de o parte solutii ieftine, iar pe de alta, solutii bune.
  Fiecare alege dupa educatie, cultura, buzunar, nevoie, timp disponibil, costuri de oportunitate si cate altele…

 • Agentia reprezinta vanzatorul. Vanzatorul este cel care alege sa apeleze la agentie. Vanzatorul este scutit de a pierde timpul cu intampinatul posibilor clienti. Ca si vanzator as fi dispus sa platesc o suma care sa reflecte timpul pe care eu il castig netrebuind sa ma ocup de intampinarea clientilor. De exemplu, ca sa evit sa ma intalnesc cu cei 50 de clienti care vad apartamentul pana cand clientul 51 il cumpara, as fi dispus sa platesc, de ex 1000 euro. Suma insa nu ar trebui sa fie un procent din valoare, ci ar trebui negociata in functie de ce sanse de vanzare rapida are apartamentul. Ca si cumparator care nu apelez la agentie ci doar gasesc pe internet anuntul agentiei, nu sunt dispus sa platesc absolut nimic. ABIA DACA SUNT CUMPARATOR SI APELEZ EU LA AGENTIE PENTRU UN SERVICIU CLAR, conform caruia agentia face un efort pentru mine, abia atunci as fi dispus sa platesc timpul agentiei. (exemplu de servicii: doresc sa fie golita mobila proprietarului si agentia depoziteaza la depozitul propiu mobila cat timp eu sunt client SAU doresc sa fie curatata piscina casei inchiriate de 2 ori pe saptamana si agentia imi gaseste un specialist pentru asta pentru care raspunde printr-un contract SAU doresc sa inchiriez o casa intr-un anume cartier si agentia merge din usa in usa si incearca sa convinga proprietarii sa renunte la vechii chiriasi in favoarea mea, etc).

 • In cazul in care doresc sa inchiriez un apartament in Romania prin agentie, cine plateste comisionul si cat procent?

 • In America, comisionul se plateste doar de vanzator conform intelegerii cu agentul care il va reprezenta (de la 2%, pana la 6%).
  Acest comision se imparte fara nici o exceptie intre partile care sunt implicate in procesul de vanzare-cumparare: agentul vanzatorului, agentia vanzatorului, agentul cumparatorului si agentia cu care lucreaza cumparatorul.
  Raportul este cam asa: Juma’-juma’ intre cele doua tabere, iar agentii impart fiecare cu agentia lui cam trei sferturi pentru agent si un sfert pentru agentie.

Spune-ţi părerea