14282 de afișări

Care este comisionul pe care l-ai plati unei agentii imobiliare?

Avand in vedere ca de fiecare data se declanseaza un razboi cand vine vorba de plata comisionului de intermediere catre agentiile imobiliare as dori sa stiu, in opinia dvs de cumparatori, care este suma/procentul pe care ati fi dispus sa-l platiti pentru cel care va gaseste casa fara sa aveti nici o remuscare sau intrebari suplimentare?

În categoria Cumparatori, scris de Bernard
Răspunde
68 de răspunsuri
 • Am postat anuntul pe un site de vanzari, eu ca si proprietar, ulterior am fost contactat de un agent imobiliar ca are client ce doreste proprietatea mea. Avand in vedere ca agentul respectiv satisface nevoia clientului, adica a cumparatorului, eu am vreo obligatie fata de agentul respectiv?

 • Dau un exemplu din experienta mea recenta; atat timp cat iti cauti singur un apartament (care apare pe site-ul mai multor agentii / portaluri de cautare) suni si dai peste agent imobiliar/agentie, faci vizionarea si selectezi din prima locatia pe care ai ales-o (din poze) agentul nefacand nimic altceva decat sa stabileasca o vizionare dupa care se bate palma cu vanzatorul etc, un comision de 0,5% este mai mult decat suficient. Daca ii dai unei agentii o lista de specificatii, iti selecteaza si iti organizeaza vizionari conform specificatiilor tale – deci depune un efort in selectarea ofertelor conform specificatiilor tale,atunci intr-adervar pot zice ca isi merita comisionul de 1,5 – maxim 2 % din pretul de vanzare. Restul sunt povesti, in conditiile in care piata este disproportionata (pretul pe m.p. in Bucuresti este nejustificat de mare comparativ cu costul real de al m.p. construit). Dar ce-i normal in Bucuresti, Cluj, samd.?

 • Si in imobiliare- ca in orice domeniu de activitate, indiferent ca esti vanzator sau cumparator, exista 2 modele extreme „business” : poti castiga (sau economisi), sa spunem 95 lei net -muncind singur, pentru o perioada oarecare de timp, sub presiune si stres; cealalta extrema: poti castiga (sau economisi) 95 de lei net sau chiar mai mult (dupa ce deja vei fi platit serviciile unui angajat, care te-a scutit de efort, griji si stres si care a rezolvat mult mai rapid „problema” – timp in care ti-ai fi putut vedea, linistit, de ocupatiile obisnuite).

  Ca urmare:

  -platesti 0 – daca iti vinzi sau iti cumperi singur! Dar, daca esti analitic, iti vei calcula costurile -in timp si bani, pentru ducerea la bun sfarsit a cumpararii sau vanzarii. Si vei vedea, cu siguranta, ca, de fapt, costurile, la sfarsit, nu sunt 0… Si, foarte probabil, te va urmari intrebarea „oare am facut cea mai buna alegere -pentru banii platiti si timpul consumat?”

  …sau,

  -platesti x% -fara parere de rau, cand te asiguri ca cel pe care-l platesti iti va economisi (la momentul in care finalizezi tranzactia), mai mult decat cei x% pe care ii platesti… Ceea ce inseamna ca veti fi avut o colaborare din care fiecare a castigat. Insa pentru asta, trebuie sa-l cauti pe agentul care poate sa-ti puna la dispozitie astfel de servicii (care pune in slujba ta consultanta reala, instrumente si tehnologie performanta, experienta, expertiza si etica profesionala)…

  Cele de mai sus -doar pentru cei pe care viata i-a invatat deja ca „ce e ieftin e, de fapt, scump”, ca nu exista „ieftin si bun” dar, in acelasi timp, ca „nu tot ce e scump e bun”…

  Abordarea platii unui comision (valabil doar pentru care aleg sa apeleze la serviciile imobiliare ale unui tert) trebuie – in opinia mea, sa porneasca de la alegerea agentului care sa te reprezinte doar pe tine (cu adevarat), in relatia cu toti care fac parte din cealalta categorie (vanzatori sau cumparatori). De aceea exista servicii de reprezentare exclusiva -fie doar a vanzatorului, fie doar a cumparatorului. Agentul va fi platit DOAR de catre cel care-l „angajeaza”, fie el vanzator, fie el cumparator.

  Si atunci, daca esti cumparator si-ti „angajezi” un agent de cumparator, il vei plati doar tu; agentul nu va percepe niciun comision de la cel de la care, in final, vei cumpara; de aceea, nu va avea niciun interes sa incerce „sa-ti bage pe gat” orice proprietate, din dorinta de a incasa, cat mai repede, un comision oarecare atat de la tine cat si de la vanzator; el va cauta pentru tine, in toata piata, toate proprietatile care ti s-ar potrivi (ca si caracteristici, beneficii, buget). Ti le va propune -spre prezentare (cu toate detaliile, inclusiv adresa postala completa), doar pe cele care insumeaza toate criteriile tale, doar dupa ce se asigura ca cele pe care doresti sa le vezi indeplinesc toate conditiile legale care sa permita tranzactia. Te va asista si in procesul de negociere -fiind total de partea ta (fiindca nu primeste nimic de la vanzator); te va sfatui (argumentat, cu informatii despre tranzactii finalizate deja recent), asupra corectitudinii pretului cerut de catre vanzator. Si nu doar atat.. Tu, cumparator, vei economisi mult timp, bani si energie: nu vei mai „lucra” cu zeci de agenti (care, de fapt, nu sunt -niciunul preocupat, ca tu sa-ti gasesti cea mai convenabila proprietate existenta pe piata – atunci cand te „plimba”, de multe ori fara rost, prin tot felul de coclauri; un astfel de agent te va duce doar la proprietatile de la ai caror vanzatori stie ca ar putea obtine comision – chiar daca in zona exista mult mai multe care ti s-ar potrivi , dar ai caror vanzatori nu sunt dispusi sa plateasca un comision unui agent).

  Similar si daca esti vanzator. Alegi sa lucrezi cu unul singur (chiar daca vei intervieva mai multi). Vei putea sa monitorizezi piata si sa ai controlul total al vanzarii lucrand cu un singur „angajat”. Cel ales – pe care-l vei plati doar tu (nu si cumparatorul), are toata motivatia din lume sa-ti deschida accesul catre toti cumparatorii carora li s-ar potrivi proprietatea ta (inclusiv catre cumparatorii pe care-i pot „genera” toate agentiile care „lucreaza ” zona in care e situata proprietatea ta). Va fi interesat sa gaseasca cel mai bun cumparator, in timpul cel mai scurt, PENTRU CASA TA (si nu pentru orice alta casa din zona).

  Exista, ce-i drept si modelul „romanesc” – cel care naste frustrari reale si pentru vanzatori, si pentru cumparatori, si pentru agenti: incercarea de „tepuire” a celorlalti (vanzatori pe cumparatori si/sau agenti, cumparatori pe vanzatori si / sau agenti, agenti -fie pe vanzator, fie pe cumparator, fie pe ambii). Si, din pacate, din lipsa totala sau lacune de etica, moralitate, educatie, instruire, bun-simt, multi dintre vanzatori, cumparatori si agenti isi doresc „si slanina in pod, si buzele unse”…

  Pana la urma, exista libertatea deplina a alegerii modului de lucru – si pentru vanzatori, si pentru cumparatori, si pentru agenti.

 • Între 0.5-1%.

 • Maxim 1%, consider ca este mai mult decat suficient.

 • Personal consider un comision decent de 0.5% atat pentru cumparator, cat si pentru vanzator.

 • Un comision decent ar fi maxim 1%. Tinand cont de faptul ca majoritatea agentilor (cei pe care i-am cunoscut eu) nu fac decat sa te duca la un apartament pe care l-ai gasit singur pe internet, e chiar prea mult. Eu mi-am cautat singura de fiecare data cand am cumparat ceva.Mai mult, trebuie sa stai sa astepti dupa ei sa te duca undeva, uneori chiar mai multe zile, de parca ti-ar face o favoare (pe banii tai). Sa nu mai zic de situatiile cand te duc sa vezi ceva mult peste bugetul tau sau care nu indeplineste conditiile de baza…

 • Comisionul de 2% calculat asupra valorii de vanzare, la o val.de 80000 euro, depaseste impozitul pe vanzare datorat de vanzator. In acelasi timp acest mod de calcul face ca acest comision sa se calculeze si asupra impozitului si asupra comisionului pentru ca vanzatorul sigur le baga in pretul vanzarii! Asa ca….punctul meu de vedere este ca El ar trebui stabilit diferentiat pe cumparator ( daca acesta s-a adresat agentiei) si pt vanzator este cazul negocierii …

 • Multi sau putini isi dau cu parerea, care spun ca nu este corect ca un cumparator sa nu dea comision la cumparare, atunci de ce apeleaza la un agent si se duc impreuna la vizionare, iar dupa aceea il sare sa nu mai dea comision.
  Toti avem un job pe care am vrea sa fie platit.Cumparatorul care spune de comision de ce are o slujba unde i se plateste un salariu,daca patronul nu-i da salariul ( ce mananca,cu ce-si plateste datoriile sau …? Ginditi-va ca toti muncim si avem un job cu niste bani de nu ajung.

 • Va rog daca ma puteti lamuri cu o problema !daca dau spre inchiriere o locatie(exp garsoniera)prin agentie comisionul se percepe de ambele parti?propietar-chirias catre agentia imobiliara?Multumesc anticipat!

 • 100 lei maxim. si sa aiba acordul legalizat al proprietarului care sa ii permita sa ii tranzactioneze apartamentul.

 • Comisionul, din punctul meu de vedere trebuie negociat cu agentia, in masura bunului simt. Eu nu am avut nicio problema sa platesc un comision de 1.5% pentru o agentie imobiliara care chiar m-a ajutat mult in timpul procesului de achizitie.

  Am scris si un articol despre partile mai putin pozitive ale acestei practici, pentru ca nu am avut doar experiente pozitive.

 • Suma platita trebuie sa fie cea din contractul de intermediere imobiliara. Nu comision, ci o suma fixa si clara.

 • Comisionul imobiliar este enorm de mare atat la vanzare-cumparare cat si la inchirieri. Mai mult la inchirieri si la vanzari – cumpararari de imobile se achita acest comision si de persoana care vinde si de persoana care cumpara in cote egale. La inchirieri se percepe o chirie inchiriator/inchiriat.

 • Parerea mea este ca cumparatorul nu ar trebui sa plateasca nici un comision.Un comision corect ar fi undeva la 0.5-1% ,la o garsoniera cu o valoare de 30.000 euro, 150-300 euro ar fi foarte OK. 2-3 % mi se pare cam mult.

Spune-ţi părerea