Într-o piață încă dificilă, în care puținii clienți sunt constrânși de puterea redusă de cumpărare, ajutorul unui profesionist este, poate, mai necesar ca niciodată.

În perioada de boom economic, când toată lumea alerga nebunește după „investiții imobiliare”, (aproape) oricine putea vinde (aproape) orice. După șase ani de la atingerea vârfului pieței (în primăvara anului 2008), lucrurile stau însă cu totul diferit. A vinde pe cont propriu nu (mai) este o misiune deloc ușoară, într-o piață în care oferta depășește cu mult cererea solvabilă. Pe segmentul rezidențial au rămas preponderent consumatori finali din clasa medie – oameni obișnuiți, a căror putere redusă de cumpărare îi face extrem de vigilenți nu doar la preț, ci și la modul în care o proprietate corespunde, la modul realist, propriilor nevoi.

vanzarereusitaÎn acest context, ajutorul unui agent imobiliar profesionist este, poate, mai necesar ca niciodată. Asta nu înseamnă că, în calitate de vânzător, nu poți încheia o tranzacție pe cont propriu; această soluție este însă mai dificilă – mai ales dacă te afli la prima ta tranzacție imobiliară și/sau ești nefamiliarizat cu piața.

Iată cele mai importante riscuri la care te expui în această situație:

1. Ai (mari) șanse să-ți supraevaluezi proprietatea:
Stabilirea unui preț prea mare pentru imobilele scoase la vânzare este, probabil, cea mai frecventă greșeală a proprietarilor de azi. Faptul că vorbim de o problemă comună nu o face mai puțin gravă – dimpotrivă. Supraevaluarea locuințelor nu face decât să adâncească discrepanța – și așa destul de mare! – dintre așteptările în materie de preț ale vânzătorilor și cele ale cumpărătorilor. Este important să înțelegi că, atât timp cât cererea și oferta nu ajung la un numitor comun, NU POȚI VINDE.

Click aici și aici pentru a face o comparație între cererea și oferta de locuințe în marile orașe ale țării.

Aici intervine agentul imobiliar. Un profesionist în domeniu va ști să evalueze corect proprietatea pe care vrei să o vinzi, pentru a o scoate pe piață la un preț rezonabil, astfel încât să pierzi cât mai puțin timp – și bani! – în așteptarea unui cumpărător.

2. Oferta ta poate rămâne „invizibilă” în piață:
Într-o piață „bombardată” de oferte, a scoate o proprietate la vânzare înseamnă astăzi mai mult decât simpla publicare a unui anunț în ziar. Pentru a fi „vizibilă” în piață, ofertă ta trebuie să fie prezentă pe canalele potrivite de promovare (asta nu înseamnă peste tot!) și să fie înfățișată într-o manieră cât mai atractivă pentru potențialii clienți. Fără toate aceste lucruri, oferta ta riscă să rămână „îngropată” în maldăre de alte anunțuri similare. Dacă te simți pregătit pentru a derula o campanie de promovare pe cont propriu, nimeni nu te oprește să o faci; dacă ai îndoieli însă, expertiza unui agent imobiliar îți poate fi de folos.

3. Îți poți pierde clientul la negocieri:
Presupunând că ai stabilit un preț cât de cât corect pentru proprietatea pe care încerci să o vinzi și ai reușit să atragi și un cumpărător serios interesat, lucrurile nu se încheie aici. Un alt risc la care te expui atunci când lucrezi pe cont propriu este reprezentat de șansele mai mari de a „pierde” clientul în timpul negocierilor. Renunțarea la o tranzacție – dintr-o parte sau alta – nu este deloc neobișnuită atunci când discuțiile devin aprinse și personale. Un intermediar detașat, precum un agent imobiliar, poate aplana mult mai bine conflictele dintre vânzător și cumpărător.

4. Vânzarea îți poate da mai multe bătăi de cap decât credeai:
După încheierea cu succes a negocierilor cu potențialul cumpărător, urmează parcurgerea pașilor ce țin de încheierea concretă a tranzacției. Această etapă poate însemna mai multe bătăi de cap decât credeai, chiar și pentru tine, ca vânzător. Agentul poate lua asupra lui o bună parte din presiunea lucrurilor de făcut, având experiența de a se ocupa îndeaproape de detaliile tehnice ale unei tranzacții.

18 răspunsuri la

“4 riscuri la care te expui atunci când decizi să vinzi o proprietate pe cont propriu”

  • Sunt 2 variante:
    1 – nu ai colaborat cu un agent imobiliar, chiar daca el a spus ca este! Un agent imobiliar nu va accepta niciodata acest lucru pentru ca ii deterioreaza imaginea in piata – vorbele se duc… – si nu-l va mai recomanda nimeni.
    2 – esti fraier! Sunt convins ca tranzactia s-ar fi facut si daca refuzai sa platesti comisionul in locul cumparatorului! Agentul ar fi negociat comisionul lui – in jos – pentru a se face tranzactia! Sau ti-ar fi gasit un nou client!

    Data viitoare cere referinte despre agent!

  • As avea o intrebare… In situatia in care doresc sa-mi cumpar o locuinta intr-un alt oras iar achitarea acesteia depinde de vanzarea celei in care locuiesc acum, cum ar fi mai bine sa procedez – mai ales in cazul in care ar putea exista decalaj intre vinzarea actualei locuinte, respectiv cumpararea noii locuinte? Sigur ati avut situatii de acest gen,m-ar interesa cateva exemple in acest sens. Multumesc anticipat.

  • Ca peste tot in lumea asta sunt oameni intre oameni. Experienta mea personala cu agentul imobiliar a fost satisfacatoare, dar f. scumpa. Adica din pretul negociat a trebuit in final sa platesc si comisionul cumparatorului catre agent si taxele lui de notariat, cumparatorul motivand ca doar atatia bani are, daca imi convine ce imi ramane, bine, daca nu, nu! Am fost de acord, ca nu am avut de ales, dar data viitoare nu voi mai apela la agentie. Voi lucra pe cont propriu.

Spune-ţi părerea