Freidorf

Descrierea cartierului Freidorf

Localizat în extrema sa sud-vestică, Freidorf este, din punctul de vedere al suprafeței, cel mai mare cartier al capitalei Banatului.

În ciuda localizării sale periferice, Freidorf este una dintre zonele „cu tradiție”, ale orașului, fiind alcătuit în mod preponderent din case și vile vechi, dintre care unele cu valoare istorică. Cartierul a fost atins, totuși, și de tendința de urbanizare din timpul regimului comunist, astfel că aici există și câteva blocuri construite în perioada respectivă (localizate la intersecția Străzii Ardealului cu Strada Nicolae Andreescu).

Amplu și aerisit, cartierul poate reprezenta alegerea potrivită pentru tine mai ales dacă îți dorești să locuiești la curte, într-o zonă liniștită, „cu poveste”. Faptul că Freidorf include și o componentă industrială nu ar trebui să reprezinte o problemă, întrucât aceasta este destul de bine separată de partea sa rezidențială.

Pe aceste străzi circulă, de altfel, și mijloacele de transport în comun care deservesc această zonă a orașului, anume autobuzele 3 (Pe Strada Ardealului și apoi pe Strada Ioan Slavici) și E7 (pe Strada Nicolae Andreescu și apoi pe Ioan Slavici). Dată fiind localizarea sa periferică, nu este de mirare că Freidorf nu beneficiază, cel puțin până în momentul de față, de piste speciale pentru bicicletă (ceea ce nu înseamnă, desigur, că acest mijloc de locomoție nu poate fi folosit); cei care vor, totuși, să aibă așa ceva la dispoziție pot ajunge cu ușurință în Iosefin, unde există mai multe asemenea amenajări.

În ciuda localizării sale periferice, acest cartier al orașului de pe Bega este bine deservit la capitolul oportunități de cumpărături. Aceasta se datorează în bună parte proximității zonei Dâmbovița, unde se găsește, foarte aproape de limita cu Freidorf, mallul Shopping City Timișoara (amplasat pe Calea Șagului, nr. 100). Acesta include atât numeroase magazine cu profil divers (inclusiv din sfera de fashion), cât și un hipermarket Carrefour. De asemenea, în apropiere se află și un magazin de bricolaj din rețeaua Dedeman.

Bineînțeles că locuitorii zonei Freidorf au la dispoziție, strict între granițele propriului cartier, și o serie de magazine de dimensiuni mai mici. Dintre acestea, de menționat ar fi un supermarket Profi, situat în zona de blocuri din centrul cartierului (pe Strada Ardealului, nr. 2-4, mai exact).

Spațiile verzi generoase reprezintă, în general vorbind, un important avantaj pentru locuitorii zonei Freidorf; în plus, aceștia beneficiază și de câteva locuri de joacă special amenajate pentru copii, dar și de un parc de mici dimensiuni – amplasat în centrul cartierului, în arealul format de străzile Ardealului, Nicolae Andreescu și, respectiv, Mircea Hoinic.

O altă importantă oportunitate de recreere pentru cei care locuiesc aici este reprezentată de așa-numita Balta Lămâița, amplasată în imediata vecinătate a zonei de blocuri. În urma unei investiții din partea autorităților locale, aceasta a fost reamenajată și transformată într-un veritabil spațiu de recreere și agrement; micul lac poate fi atractiv, desigur, și pentru amatorii de pescuit.

Află, mai jos, ce alte opțiuni de petrecere a timpului liber mai ai în Freidorf:

Comparativ cu învecinatele Iosefin și Dâmbovița, Freidorf nu stă la fel de bine la capitolul educație. Cu toate acestea, un avantaj important pentru cei care au copii este că aici se găsește o grădiniță cu program prelungit, anume Grădinița Nr. 7 (amplasată pe Strada Constantin Notarra, la nr. 1). De menționat este, de asemenea, că pe Strada Ioan Slavici, nr. 21, se află și Școala Generală Nr. 29.

Pentru alte opțiuni în materie de învățământ, timișorenii din această zonă a orașului pot apela, desigur, și la oportunitățile oferite de cartierele învecinate. În Dâmbovița, spre exemplu, de menționat ar fi Școala Generală Nr. 6 (de pe Strada Vulturilor, nr. 50) și Școala Gimnazială Nr. 27 (pe Strada Frunzei, nr. 45), iar în Iosefin Colegiul Național Bănățean (de pe Bulevardul 16 Decembrie 1989, nr. 26) și Liceul Teoretic „Bela Bartok” (de pe Bulevardul General Ion Dragalina, nr. 11A).

Mai jos poți vedea în detaliu ce unități de învățământ există în Freidorf:

Freidorf nu stă prea bine la capitolul servicii medicale, întrucât aici nu găsim niciun centru medical de dimensiuni mai mari. Acest neajuns este remediat, însă, de proximitatea zonelor Iosefin și Dâmbovița, unde există asemenea unități. De menționat, în cel dintâi caz, este clinica MedLife, de pe Bulevardul General Ion Dragalina, nr. 37A (a doua unitate MedLife ca dimensiuni din Timișoara); în cel de-al doilea caz, o opțiune demnă de luat în calcul este Policlinica „Dr. Grigoraș”, de pe Calea Șagului, nr. 20 (parte din rețeaua Regina Maria).

Pe harta de mai jos găsești localizarea exactă a spitalelor și clinicilor din zonă:

Câteva restaurante și bistro-uri găsești de-a lungul malului Bega, mai precis la granița cartierului, pe strada Constantin Silvestri (La Căpițe). De asemenea, fast-food-uri și cafenele vei găsi în cartierele învecinate. Aruncă o privire pe hartă și vezi unde vei găsi cel mai apropiat restaurant de viitoarea ta locuință.

Un bancomat de BCR vei găsi în zona de blocuri din centrul cartierului (pe Strada Ardealului, nr. 2-4), unul de BRD pe Strada Polonă, nr. 4, și un ATM de ING în incita Contitech de pe strada Rudolf Otto, nr. 2. De asemenea, o sucursală BRD ai pe strada Paul Morand, nr. 135. Găsești mai multe bancomate și sucursale bancare și în cadrul mall-ului Shopping City Mall.

Consultă harta și află unde sunt localizate și alte bănci sau ATM-uri în zona de care ești interesat.

În Freidorf, principalele artere de circulație sunt cele care fac legătura cu Dâmbovița și, de fapt, cu restul orașului – în contextul în care acesta se învecinează cu Iosefin doar tangențial, iar cu Fratelia-Steaua doar printr-o zonă industrială. Este vorba, așadar, despre Strada Ardealului și, respectiv, Strada Nicolae Andreescu – care se unesc cam prin centrul cartierului și se continuă apoi cu Strada Ioan Slavici.

Fiind un cartier destul de aerisit, găsirea unui loc de parcare, fie el și permanent, nu ar trebui să ridice, în general vorbind, prea mari dificultăți. Cu toate acestea, șoferii interesați pot afla mai multe despre procedura de închiriere a unui asemenea spațiu la sediul central al Primăriei (amplasat în zona Cetate, pe Bulevardul Constantin Diaconovici Loga, nr. 1).

Ansambluri Rezidenţiale din cartierul Freidorf

24 rezultate

Locuințele nou-construite sunt foarte greu de găsit, ceea ce arată că zona nu s-a bucurat, cel puțin până acum, de un prea mare interes când vine vorba de construcția de blocuri. Totuși, construcția centrului comercial Shopping City Mall începe să atragă o serie de dezvoltatori, care dezvoltă ansambluri pe un regim mai mic de înălțime.

Printre cele mai noi ansambluri rezidenţiale care se dezvoltă în această zonă se numără RPC Village, Consorhogar, City Gate, XCity Towers, Iris Armoniei 25, Complex Braytim, Sol-Residence, Future Residence, City of Mara, Essenza Residence, Denya Forest, ISHO, Timflex Residence, KubiK by ETNS, Monarch Tower, Nord One, Ateneo, Sapporo Town, Vesta 1, Sun City Residence, vezi mai multe... . Consultă harta pentru a afla care sunt ansamblurile rezidenţiale din cartierul Freidorf şi din apropiere.

Preţurile apartamentelor din cartierul Freidorf

În ceea ce privește prețurile apartamentelor, în unele cazuri, prețurile din acest cartier sunt sub media de preț a Timișoarei. Iată mai jos prețurile medii pe metru pătrat util în funcție de numărul de camere ale apartamentelor:

Indicele imobiliare.ro

IMO Timisoara vezi mai multe detalii

1.451 €/mp

01.05.22 - 31.05.22

+0,6%  (8 €/mp) faţă de luna 4/2022

+8,7%  (116 €/mp) faţă de luna 5/2021

Vezi detalii despre preţuri

Chiriile apartamentelor din cartierul Freidorf

Dacă te gândeşti să iei în considerare acest cartier pentru a te muta în chirie într-un apartament, iată mai jos nivelul preţurilor în funcţie de numărul de camere:

Apartamente cu o cameră

Chiriile apartamentelor cu o cameră sunt sub media de preț a Timișoarei. Chiria medie practicată pentru aceaste apartamente este de:
190 Euro.

Vezi ofertele

Apartamente cu 2 camere

Chiriile apartamentelor cu două camere sunt sub media de preț a Timișoarei. Chiria medie practicată pentru aceaste apartamente este de:
275 Euro.

Vezi ofertele

Apartamente cu 3 camere

Chiriile apartamentelor cu trei camere sunt sub media de preț a Timișoarei. Chiria medie practicată pentru aceaste apartamente este de:
340 Euro.

Vezi ofertele

preţExpert

Fie că vrei să vinzi sau să cumperi un apartament, cu aplicaţia preţExpert poţi face o evaluare rapidă a proprietăţii, astfel încât tu să iei cea mai bună decizie, în interesul tău.

Vrei să cumperi?

înainte de a face marele pas, verifică preţul cu aplicaţia preţExpert. Vezi dacă nu cumva ar mai fi loc de negociere.

Verifică preţul proprietăţii

Vrei să vinzi?

Află care este cel mai bun preţ de vânzare pentru proprietatea ta şi în cât timp poți să o vinzi!

Află preţul de vânzare

Ultimele anunţuri imobiliare adăugate în Freidorf

Vânzare apartament în Timişoara

zona Freidorf, 3 camere, 74 mp, Etaj 4

Compania Negriciu Estate va propune spre vanzare un apartament cu 3 camere, decomandat, aflat intr-o stare buna, la etajul 4/5 al unui bloc de locuinte cu mansarda si pod, in Zona Freidorf....

Vânzare apartament în Timişoara

zona Freidorf, 2 camere, 43 mp, Etaj 4 / 4

Blitz ofera spre vanzare un apartament de 2 camere, situat in zona Freidorf. Acesta se afla la etajul 4 al unui imobil cu 4 niveluri si dispune de o suprafata utila de 43 mp. Compartimentarea...

Vânzare garsoniera în Timişoara

zona Freidorf, o cameră, 27 mp, Etaj 1 / 2

Anunt direct de la proprietar. Vand apartament cu o camera in zona Freidorf, complet mobilat si utilat. Centrala proprie pe gaz. Imobilul este situat aproape de statie de autobuz, si la 10...

Vânzare apartament în Timişoara

zona Freidorf, 2 camere, Etaj 2 / 3

Apartamente noi cu 1,2,3 camere, in Timisoara, de la dezvoltator, pret = 1300 euro/mp util. Detalii: https://timisoara-apartamente-noi.ro/ https://timisoara-apartamente-noi.ro/