Atât dezvoltatorii, cât şi proprietarii de apartamente vechi se arată mai deschişi spre negociere în această perioadă.

În mod normal, vara este este caracterizată printr-o relativă acalmie pe piaţa achiziţiilor de locuinţe. „În special în lunile iulie şi august ritmul de închidere a tranzacţiilor încetineşte”, recunoaşte Iulian Niculae, directorul agenţiei Victoria Consult. Deşi aparent neimportantă, această tendinţă poate fi transformată într-un punct forte de către cei care sunt dispuşi să facă excepţie de la regulă şi să-şi cumpere o casă nouă când restul potenţialilor clienţi sunt mai preocupaţi de unde îşi vor petrece vacanţa. Astfel, principalul avantaj al unei achiziţii pe timp de vară constă în posibilitatea de a obţine un preţ considerabil mai mic decât într-o perioadă de vârf pentru piaţă. Reprezentanţii companiei Be Igloo spun că unii dezvoltatori sunt dispuşi să-şi ajusteze preţurile în sezonul estival, oferind discounturi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de euro, tocmai pentru a atrage cumpărătorii. Din toamnă, când cererea de locuinţe creşte, preţurile au tendinţa să crească.

O situaţie similară există şi pe segmentul apartamentelor vechi. Iulian Niculae crede că şi în acest caz se pot face achiziţii mai profitabile vara. Asta pentru că nivelul cererii fiind semnificativ mai scăzut, proprietarii care vor să vândă rapid se vor arăta mult mai deschişi spre negocierea preţurilor.

Ofertă variată de creditare anul acesta
Un alt atu de care pot beneficia cei care sunt dispuşi să facă o achiziţie pe timp de vară constă în oferta variată de creditare. Astfel, programul Prima Casă 4 este funcţional de aproape lună, iar băncile vin pe piaţă şi cu alte oferte atractive. Niculae crede că, dat fiind faptul că acordarea de credite co-garantate de către stat a repornit chiar în prag de vară, e posibil ca anul acesta sezonul estival să fie ceva mai efervescent pe piaţa imobiliară decât în anii trecuţi. Asta luând în considerare faptul că acum există şi mai multe fonduri, precum şi un volum important de cereri acumulate.

Mobilă şi electrocasnice mai ieftine
Acestor două avantaje demne de luat în seamă li se mai adaugă câteva. “Le recomandăm tuturor celor care au economisit pe parcursul anului să achiziţioneze o locuinţă pe timpul verii pentru că, în această perioadă, toate condiţiile sunt în favoarea lor: oferte de vară – apartamente la preţuri cu 2.000-5.000 de euro mai mici, acces la programul Prima Casă 4, credite accesibile, mobilă şi electrocasnice mult mai ieftine. Iar cel mai important aspect este legat de profitabilitatea de a cumpăra în această perioadă, atât pentru cei care au ca principal scop investiţia prin închiriere sau revânzare, cât şi pentru cei care cumpără în folos propriu, pentru că tendinţa preţurilor este de a urca toamna, odată cu reînceperea activităţilor, cel puţin în rezidenţial”, explică Nimrod Zvik, managing partner în cadrul Be Igloo.

Spune-ţi părerea