În ciuda scăderilor vizibile de preţuri, mai mult de jumătate dintre ofertele existente depăşesc pragul de 150.000 de euro.

La fel ca pe toate sectoarele imobiliare, şi segmentul second-home a înregistrat ieftiniri semnificative în ultimii trei ani. Potrivit unei analize realizate de www.imobiliare.ro (pe baza a 492 de oferte de apartamente şi case), locuinţele de vacanţă sunt cu până la 52% mai ieftine decât la începutul anului 2008. Cele mai mari scăderi au fost înregistrat în perioada menţionată în judeţul Braşov.

Potrivit ofertelor listate pe portal, mai mult de jumătate (51,6%) dintre casele de vacanţă sunt mai scumpe de 150.000 de euro. La polul opus se află locuinţele cu un preţ cerut mai mic de 60.000 de euro, care deţin o pondere de 16,7% din total. Acestea sunt urmate de proprietăţile care se încadrează în intervalul 60.000-100.000 de euro (17,5%), şi de cele cu preţuri cuprinse între 100.000 şi 150.000 de euro.

Oferte pentru toate buzunarele
Chiar dacă majoritatea ofertelor de reşedinţe secundare sar de pragul de 60.000 de euro, pe piaţă pot fi găsite şi câteva oferte low-cost. Astfel, bugetul pentru achiziţia unei astfel de proprietăţi poate ajunge chiar şi la suma de 15.000 de euro în cazul unei case la ţară. Spre exemplu, cu această sumă poate fi cumpărată o casă cu două camere de 50 metri pătraţi din localitatea Tariverde, judeţul Constanţa, la 35 de km de Tulcea. Imobilul este amplasat pe un teren de 2.000 de metri pătraţi cu pomi fructiferi. Casa a fost renovată recent, are toate utilităţile, şi dispune de încălzire cu teracotă. La preţuri similare, pot fi găsite case bătrâneşti în zone rurale din judeţele Hunedoara, Dâmboviţa, Prahova sau Vâlcea. Spre comparaţie, preţul unei garsoniere noi, atât pe litoral, cât şi pe Valea Prahovei, începe de la 30.000-35.000 de euro.

Pe piaţă pot fi găsite însă şi câteva zeci de oferte de locuinţe de vacanţă al căror preţ depăşeşte 500.000 de euro. Spre exemplu, o vilă cu două etaje şi mansardă, cu o suprafaţă utilă de 600 de metri pătraţi, din Sinaia, judeţul Prahova, este scoasă la vânzare pentru 2.8 milioane de euro. Vila este situată chiar pe drumul spre cota 1.400, a fost construită în 2007 şi are 12 camere, opt balcoane, jacuzzi şi şemineu. Oferte similare există şi în Constanţa, Braşov sau Ilfov.

Judeţul Constanţa, fruntaş la numărul ofertelor
Potrivit datelor www.imobiliare.ro, cele mai multe oferte de case de vacanţă pot fi găsite în Constanţa (31%), Ilfov (23%), Braşov (13%), Prahova (9%) şi Hunedoara. În Ilfov, majoritatea reşedinţelor de vacanţă disponibile spre vânzare sunt situate în localităţi precum Snagov şi Corbeanca şi se înscriu în segmentul de top, la fel ca cele din judeţele Prahova şi Braşov. În Constanţa, pe de altă parte, oferta de locuinţe secundare este completată de apartamente noi, care sunt preferate în această regiune în detrimentul caselor – atât datorită preţurilor mai mici, cât şi cheltuielilor mai reduse de întreţinere.

Spune-ţi părerea