Rambursarea anticipată a creditului. Cum o faci în favoarea ta?

Rambursarea anticipată a unui credit poate fi totală sau parțială. Iată cum procedezi în fiecare dintre aceste cazuri.

 

Rambursarea totală este destul de simplă. Practic, tot ce ai de făcut este să rambursezi soldul activ, fără dobânzi, și să închizi creditul. 

 

Rambursarea parțială poate să aibă două efecte - reducerea perioadei creditului sau reducerea ratei. Dacă suma pe care o plătești lunar nu reprezintă efectiv o problemă pentru bugetul familiei tale, atunci este mai rentabil să reduci perioada creditului.

 

"Eu recomand ca scopul rambursării parțiale să fie reducerea perioadei creditului, în condițiile în care poți suporta rata pe care o ai în mod curent. Orice scădere din principal, de sold, reprezintă o bază de calcul mai mică pentru procentul de dobândă, rezultă o valoare mai mică a dobânzii, deci un cost total mai redus. Fiind vorba despre o perioadă mai scurtă de timp, costul total scade dramatic", a explicat Doru Iliescu, General Manager Imobiliare.ro Finance în cadrul webinarului "Întreabă expertul", organizat de Imobiliare.ro.

 

 

Atenție! Dacă urmărești un astfel de efect prin rambursarea anticipată, atunci trebuie să ceri băncii o serie de formulare și să faci o solicitare specifică în acest sens. Altfel, banca ar urmă să scadă suma din următoarele rate, caz în care nu faci economii considerabile.

 

"Scăderea ratei este o variantă pe care o recomand doar dacă nu mai poți suporta rata sau dacă preconizezi că, undeva într-un viitor nu foarte îndepărtat, mai apar și alte costuri", a mai explicat Doru Iliescu.

 

Cum procedezi în cazul refinanțărilor?

 

O refinanțare este un instrument prin care închizi un împrumut cu un alt împrumut. "Este un credit nou, îmi aleg cea mai convenabilă dobândă pentru mine. Abia de la prima rată încep și rambursez. Practic, o astfel de soluție seamănă mai mult cu o rambursare totală pentru că primul credit se închide", a mai spus General Managerul Imobiliare.ro Finance. Vezi aici ce alte subiecte au mai fost puse în discuție în cadrul webinarului.

 

Apelează la un broker din echipa noastră, dacă ai nevoie de mai multe informații sau cauți soluția potrivită de finanțare pentru tine.

Articole similare

Solicită gratuit o ofertă personalizată pentru creditul potrivit ție

Serviciile unui broker de credite sunt gratuite pentru clienți conform ordonanței 52/2016

© Realmedia Credit SRL, parte a grupului Imobiliare.ro

Soluționarea Alternativă a Litigiilor Soluționarea online a litigiilor