Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
7 aug. 2013

Ai un apartament de vânzare? Află cât poţi să ceri pe el

scris de Daniel Crainic in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Dacă eşti proprietar şi ai un apartament de vânzare, este bine să urmăreşti evoluţia preţurilor. Pe lânga metoda comparaţiei cu proprietăţi care au caracteristici similare cu cele avute de imobilul pe care vrei să-l vinzi,  un indice imobiliar îţi poate da informaţii utile care să te ajute să stabileşti preţul de vânzare.

demolariConform Indicelui Imobiliare.ro calculat pentru apartamentele noi şi vechi disponibile spre vânzare, în luna iulie, unităţile locative s-au ieftinit cu până la un maxim de 5%, înregistrat la Iaşi. Tendinţa este valabilă pentru toate oraşele mari din ţară, cu excepţia Constanţei.. La nivel naţional, apartamentele s-au ieftinit cu 2,1% în luna iulie, de la 934 euro/mp util, la 914 euro/mp util. Mai mult, în ultimele 12 luni, preţurile apartamentelor din România au înregistrat un declin de 6,3%.

Constanţa: excepţia lunii iulie

În Constanţa, evoluţia pozitivă a preţurilor remarcată în prima jumătate a anului a continuat să se manifeste şi în luna iulie, apartamentele de vânzare în oraşul de la malul mării scumpindu-se cu două procente în ultimele treizeci de zile. Majorarea este vizibilă atât pe segmentul nou, unde vorbim de o creştere de 1,5% (de la 882 euro/mp la 895 euro/mp), cât şi pe segmentul apartamentelor vechi, unde preţul mediu cerut la finalul lunii iulie a fost de 869 euro/mp util. Cel mai mult s-au scumpit apartamentele vechi cu trei camere, cu 2,3%, ajungând la un preţ mediu de 862 euro/mp util. Apartamentele vechi cu două camere s-au scumpit cu 1,3% în acelaşi interval, până la valoarea de 870 euro/mp util. Totodată, garsonierele îşi menţin preţul în jurul valorii de 900 euro/mp util, în ciuda unei ieftiniri de peste 3% în ultimele treizeci de zile.

Scăderi de preţ de până la 5% în celelalte oraşe

Cu o scădere de 0,6% pe segmentul vechi, respectiv de 0,3% pe segmentul nou, Braşovul se numără printre oraşele în care apartamentele au înregistrat o scădere modestă de preţ. Proprietarii de garsoniere din acest oraş au fost cei care au dat tonul, unităţile monocamerale ieftinindu-se cu 1,5% în ultimele treizeci de zile, până la 841 euro/mp. Apartamentele cu două camere s-au ieftini cu 0,4%, până la 830 euro/mp, în timp ce unităţile cu trei camere au suportat o ieftinire de 1%, preţul mediu cerut fiind de 821 euro/mp util.

În Timişoara, Indicele Imobiliare.ro arată o scădere de 0,5% a preţului locuinţelor vechi şi noi în ultimele treizeci de zile. De remarcat este însă faptul că preţul mediu solicitat de proprietari, de 793 de euro pe metru pătrat util, este cu 1,1% mai ridicat decât cel consemnat la finele lui iulie 2012. Declinul înregistrat de Timişoara în decursul lunii iulie, a fost dictat mai ales de evoluţia segmentului nou, unde s-a consemnat o scădere de 1% a preţului solicitat. Proprietarii de apartamente vechi şi-au redus pretenţiile cu 0,4%. O tendinţă mai accentuată de ieftinire au avut-o garsonierele (-1,9%), de la de la 841 la 825 euro pe metru pătrat util. Preţul mediu solicitat pentru apartamentele vechi cu două camere a fost de 816 euro/mp util în luna iulie, indicând o scădere de 0,2%. În ceea ce priveşte preţul unităţilor cu trei camere, vorbim de o stagnare în jurul valorii de 765 euro/mp util.

Cu o scădere de 1,8%, evoluţia preţurilor apartamentelor din Cluj-Napoca s-a înscris în linia generală înregistrată în luna iulie. Declinul consemnat în ultimele treizeci de zile a fost determinat în cea mai mare parte de segmentul apartamentelor noi: acestea s-au scumpit în perioada menţionată cu aproape 2%, de la 886 la 871 euro pe metru pătrat. Marja de scădere pentru apartamentele vechi a fost mai temperată, respectiv de 0,9%, de la 977 la 968 de euro pe metru pătrat util. Proprietarii de apartamente vechi cu trei camere şi-au redus pretenţiile cu 1,9%, până la 945 euro/mp util. Unităţile locative cu două camere s-au ieftinit cu 1,3%, de la 993 euro la 980 euro/mp util, în timp ce garsonierele au avut o evoluţie diametral opusă, scumpindu-se cu 2%, până la 1.030 euro/mp util.

Tendinţa de ieftinire s-a manifestat cel mai mult la Iaşi, unde preţul solicitat pentru apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare s-a diminuat cu 4,8%, până la 851 euro/mp util. Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele noi, cu aproape 6%, ajungând la valoarea de 905 euro/mp util. Pe de altă parte, însă, proprietarii garsonierelor vechi şi-au redus pretenţiile cu aproape 4% în luna iulie, preţul mediu solicitat pe acest segment ajungând la 788 euro/mp util. Apartamentele cu două camere, cu o scădere de 2% în luna iulie, au un preţ de 757 euro/mp util, în timp ce unităţile cu trei camere afişează un preţ de 738 euro/mp util.

Cum au evoluat preţurile în Capitală

Cu o scădere de 2% în iulie, Capitala se numără printre oraşele cu cea mai mare scădere la preţurile apartamentelor. Aici, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un declin de 1,3% pe segmentul vechi, respectiv de 2,3% pe segmentul nou. Cel mai mult au scăzut preţurile apartamentelor noi cu trei camere, care au înregistrat un declin de aproape 3%, de la 1.282 euro/mp util la 1.247 euro/mp util. Unităţile noi cu două camere s-au ieftinit cu 2% în acest interval, până la 1.162 euro/mp util, dar sunt, totodată, cu aproape 9% mai ieftine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Garsonierele noi, însă,  s-au ieftinit cu doar 0,4% în luna iulie, până la 1.119 euro/mp util.

Pe segmentul apartamentelor vechi, cea mai mare reducere de preţ a fost constată în cazul garsonierelor al căror preţ s-a diminuat cu 2,4%, de la 1.074 euro/mp util la 1.048 euro/mp util. În acelaşi timp, în cazul unităţilor locative cu două camere a fost constatată o diminuare a preţului de 0,8%, până la 1.050 euro/mp util. Proprietarii apartamentelor cu trei camere şi-au redus şi ei pretenţiile cu 0,7% în iulie, de la 979 euro/mp util la 972 euro/mp util.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Povestea fostei fabrici de bere Grivița continuă: proiectul multifuncțional va cuprinde apartamente noi, dar și primele lofturi din România. Pariul pe potențialul industriei HoReCa merge mai departe!

Datând din așa-numita Belle Époque, unitatea de producție a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar și perioadei comuniste, continuând să funcționeze până în anul 2005. Fosta Fabrică, proiectul de...

citește mai departe
Credit ipotecar sau Noua Casă. Tu ce alegi pentru viitoarea ta locuință?

Dacă te afli în căutarea unei noi locuințe, atunci știi deja că principalele soluții de finanțare pe care le ai la dispoziție sunt creditul ipotecar sau creditul Noua Casă....

citește mai departe
Găsești locuința potrivită, dar și cea mai bună soluție de finanțare. Totul, acum, pe Imobiliare.ro

Ai tot căutat locuința ideală pentru tine și familia ta, iar acum ai găsit-o pe Imobiliare.ro. Următorul pas? Identificarea unei soluții de finanțare. Este mai simplu decât ai crede...

citește mai departe
Cât de sigur este să lucrezi ca femeie în imobiliare? Situații de vulnerabilitate și metode de prevenție

Femeile care activează în domeniul imobiliar din România se confruntă uneori în activitatea profesională cu diverse situații dificile, în special în interacțiunile avute cu clienții, dar și în dinamica...

citește mai departe
„Covid-19 a avut un impact limitat asupra pieței rezidențiale”. În 2020 a fost atins un nou record de locuințe finalizate, iar 2021 se bucură de perspective pozitive

Atingerea rezultatelor preconizate pentru anul în curs va depinde de capacitatea dezvoltatorilor de a-și menține ritmul de lucru și de a face livrările la termenele stabilite. În ciuda contextului...

citește mai departe