Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
7 aug. 2013

Ai un apartament de vânzare? Află cât poţi să ceri pe el

scris de Daniel Crainic in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Dacă eşti proprietar şi ai un apartament de vânzare, este bine să urmăreşti evoluţia preţurilor. Pe lânga metoda comparaţiei cu proprietăţi care au caracteristici similare cu cele avute de imobilul pe care vrei să-l vinzi,  un indice imobiliar îţi poate da informaţii utile care să te ajute să stabileşti preţul de vânzare.

demolariConform Indicelui Imobiliare.ro calculat pentru apartamentele noi şi vechi disponibile spre vânzare, în luna iulie, unităţile locative s-au ieftinit cu până la un maxim de 5%, înregistrat la Iaşi. Tendinţa este valabilă pentru toate oraşele mari din ţară, cu excepţia Constanţei.. La nivel naţional, apartamentele s-au ieftinit cu 2,1% în luna iulie, de la 934 euro/mp util, la 914 euro/mp util. Mai mult, în ultimele 12 luni, preţurile apartamentelor din România au înregistrat un declin de 6,3%.

Constanţa: excepţia lunii iulie

În Constanţa, evoluţia pozitivă a preţurilor remarcată în prima jumătate a anului a continuat să se manifeste şi în luna iulie, apartamentele de vânzare în oraşul de la malul mării scumpindu-se cu două procente în ultimele treizeci de zile. Majorarea este vizibilă atât pe segmentul nou, unde vorbim de o creştere de 1,5% (de la 882 euro/mp la 895 euro/mp), cât şi pe segmentul apartamentelor vechi, unde preţul mediu cerut la finalul lunii iulie a fost de 869 euro/mp util. Cel mai mult s-au scumpit apartamentele vechi cu trei camere, cu 2,3%, ajungând la un preţ mediu de 862 euro/mp util. Apartamentele vechi cu două camere s-au scumpit cu 1,3% în acelaşi interval, până la valoarea de 870 euro/mp util. Totodată, garsonierele îşi menţin preţul în jurul valorii de 900 euro/mp util, în ciuda unei ieftiniri de peste 3% în ultimele treizeci de zile.

Scăderi de preţ de până la 5% în celelalte oraşe

Cu o scădere de 0,6% pe segmentul vechi, respectiv de 0,3% pe segmentul nou, Braşovul se numără printre oraşele în care apartamentele au înregistrat o scădere modestă de preţ. Proprietarii de garsoniere din acest oraş au fost cei care au dat tonul, unităţile monocamerale ieftinindu-se cu 1,5% în ultimele treizeci de zile, până la 841 euro/mp. Apartamentele cu două camere s-au ieftini cu 0,4%, până la 830 euro/mp, în timp ce unităţile cu trei camere au suportat o ieftinire de 1%, preţul mediu cerut fiind de 821 euro/mp util.

În Timişoara, Indicele Imobiliare.ro arată o scădere de 0,5% a preţului locuinţelor vechi şi noi în ultimele treizeci de zile. De remarcat este însă faptul că preţul mediu solicitat de proprietari, de 793 de euro pe metru pătrat util, este cu 1,1% mai ridicat decât cel consemnat la finele lui iulie 2012. Declinul înregistrat de Timişoara în decursul lunii iulie, a fost dictat mai ales de evoluţia segmentului nou, unde s-a consemnat o scădere de 1% a preţului solicitat. Proprietarii de apartamente vechi şi-au redus pretenţiile cu 0,4%. O tendinţă mai accentuată de ieftinire au avut-o garsonierele (-1,9%), de la de la 841 la 825 euro pe metru pătrat util. Preţul mediu solicitat pentru apartamentele vechi cu două camere a fost de 816 euro/mp util în luna iulie, indicând o scădere de 0,2%. În ceea ce priveşte preţul unităţilor cu trei camere, vorbim de o stagnare în jurul valorii de 765 euro/mp util.

Cu o scădere de 1,8%, evoluţia preţurilor apartamentelor din Cluj-Napoca s-a înscris în linia generală înregistrată în luna iulie. Declinul consemnat în ultimele treizeci de zile a fost determinat în cea mai mare parte de segmentul apartamentelor noi: acestea s-au scumpit în perioada menţionată cu aproape 2%, de la 886 la 871 euro pe metru pătrat. Marja de scădere pentru apartamentele vechi a fost mai temperată, respectiv de 0,9%, de la 977 la 968 de euro pe metru pătrat util. Proprietarii de apartamente vechi cu trei camere şi-au redus pretenţiile cu 1,9%, până la 945 euro/mp util. Unităţile locative cu două camere s-au ieftinit cu 1,3%, de la 993 euro la 980 euro/mp util, în timp ce garsonierele au avut o evoluţie diametral opusă, scumpindu-se cu 2%, până la 1.030 euro/mp util.

Tendinţa de ieftinire s-a manifestat cel mai mult la Iaşi, unde preţul solicitat pentru apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare s-a diminuat cu 4,8%, până la 851 euro/mp util. Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele noi, cu aproape 6%, ajungând la valoarea de 905 euro/mp util. Pe de altă parte, însă, proprietarii garsonierelor vechi şi-au redus pretenţiile cu aproape 4% în luna iulie, preţul mediu solicitat pe acest segment ajungând la 788 euro/mp util. Apartamentele cu două camere, cu o scădere de 2% în luna iulie, au un preţ de 757 euro/mp util, în timp ce unităţile cu trei camere afişează un preţ de 738 euro/mp util.

Cum au evoluat preţurile în Capitală

Cu o scădere de 2% în iulie, Capitala se numără printre oraşele cu cea mai mare scădere la preţurile apartamentelor. Aici, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un declin de 1,3% pe segmentul vechi, respectiv de 2,3% pe segmentul nou. Cel mai mult au scăzut preţurile apartamentelor noi cu trei camere, care au înregistrat un declin de aproape 3%, de la 1.282 euro/mp util la 1.247 euro/mp util. Unităţile noi cu două camere s-au ieftinit cu 2% în acest interval, până la 1.162 euro/mp util, dar sunt, totodată, cu aproape 9% mai ieftine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Garsonierele noi, însă,  s-au ieftinit cu doar 0,4% în luna iulie, până la 1.119 euro/mp util.

Pe segmentul apartamentelor vechi, cea mai mare reducere de preţ a fost constată în cazul garsonierelor al căror preţ s-a diminuat cu 2,4%, de la 1.074 euro/mp util la 1.048 euro/mp util. În acelaşi timp, în cazul unităţilor locative cu două camere a fost constatată o diminuare a preţului de 0,8%, până la 1.050 euro/mp util. Proprietarii apartamentelor cu trei camere şi-au redus şi ei pretenţiile cu 0,7% în iulie, de la 979 euro/mp util la 972 euro/mp util.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe
T3 2021: Prețurile apartamentelor, pe zone, în opt mari orașe ale țării

Cel mai mare avans trimestrial, în cuantum de 5,7%, a fost consemnat în zona centrală și ultracentrală din Constanța. Cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro a...

citește mai departe
Relaxarea restricțiilor pe timpul verii a susținut creșterea pieței rezidențiale. Apogeul cererii a fost atins în luna august

În condițiile în care măsurile restrictive impuse pe fondul Covid-19 au fost sensibil relaxate pe timpul verii, piața rezidențială autohtonă și-a menținut tendința de creștere și în al treilea...

citește mai departe
Se menține încrederea în potențialul pieței rezidențiale. Ce factori mai pun presiune, de jos în sus, pe prețurile locuințelor – dincolo de costurile de construcție. Soluții există!

Deși dezvoltatorii activi pe piața bucureșteană intenționează, per ansamblu, să-și continue investițiile, aceștia se lovesc de anumite măsuri (sau de lipsa unora) din partea autorităților. Potrivit jucătorilor de profil,...

citește mai departe