Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
15 dec. 2009

Apartamentele vechi cu două camere, vedeta sectorului rezidenţial

scris de www.imobiliare.ro in categoria Ştiri imobiliare

www.imobiliare.ro, cel mai mare portal imobiliar naţional, prezintă un studiu cu privire la tipurile de proprietăţi spre care îşi îndreaptă atenţia românii aflaţi în căutarea unei proprietăţi imobiliare pe internet. Studiul arată că românii sunt conectaţi la contextul economic actual, rezultatele fiind în concordanţă cu puterea medie de cumpărare. Analiza reflectă dinamica acţiunilor de căutare a proprietăţilor rezidenţiale întreprinse de utilizatorii www.imobiliare.ro în perioada 1 noiembrie – 30 noiembrie 2009.

Apartamentele în topul căutărilor, interes redus pentru terenuri Din totalul celor 2.827.929 de listări efectuate de proprietăţile rezidenţiale, pe www.imobiliare.ro, la nivel naţional, în perioada analizată, 71% reprezintă apartamente, 18.6% case şi vile, respectiv 10.4% terenuri, reflectând interesul românilor pentru fiecare din aceste categorii imobiliare. Criza generală care a marcat domeniul imobiliar în 2009 a afectat în primul rând terenurile care se confruntă cu un deficit de cerere remarcabil. Dat fiind contextul actual, este puţin probabil ca în 2010 să asistăm la o relansare a tranzacţiilor cu terenuri.

Apartamentele vechi, din ce în ce mai atrăgătoare
De remarcat faptul că apartamentele vechi însumează 94.3% din totalul căutărilor efectuate pe www.imobiliare.ro care au vizat exclusiv apartamentele, iar cele noi doar 5.7%, rezultând un interes crescut al românilor pentru prima categorie. Factorul preţ este determinant, interesul net în favoarea apartamentelor vechi fiind, de altfel, în concordanţă cu puterea de cumpărare a celor care îşi caută o locuinţă. Indicele imobiliare.ro, arată că în săptămâna 50 a acestui an, preţul mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă solicitat pentru apartamentele vechi era de 1.194 euro, faţă de 1.381 euro, în cazul apartamentelor noi.

Apartamentele vechi cu două camere, care însumează 44.5% din căutările pe apartamentele vechi, se detaşează. Ele sunt urmate de cele cu trei camere cu 31.1% din căutări, apartamentele cu patru camere cu 14.5%, ultimul loc fiind ocupat de garsoniere cu 9,9% din căutări. De remarcat faptul că doar 31,6% din căutările totale realizate care privesc apartamentele vechi sunt specifice incluzând incă de la început numărul camerelor, iar 68.4% sunt generale. Rafinarea căutării se face pe parcurs în funcţie de preţul afişat care are un rol determinant în stabilirea ierarhiei tipurilor de apartamente după numărul căutărilor. În ceea ce priveşte intervalele de preţ, pe primul loc se situează căutările care corespund unui interval între 40.000–60.000 de euro, urmate de intervalul 60.000-80.000 de euro. Apartamentele cu preţuri situate între 100.000 şi 150.000 de euro însumează 5% din căutări.

În cazul apartamentelor noi, românii caută cu precădere apartamente cu două (42%) şi trei camere (37%). La cealaltă extremă se situează apartamentele mari, cu patru şi mai multe camere (14%), şi cele mici, cu o cameră (7%).

În Bucureşti, veşti bune tot pentru apartamentele vechi Interesul bucureştenilor se îndreaptă într-o proporţie covărşitoare spre apartamente, categorie ce însumează 84% din listările efectuate în rezidenţial. Impulsionaţi şi de măsurile guvernamentale luate, în speţă programul Prima Casă, proprietarii de apartamente şi agenţiile care se ocupă de această categorie imobiliară pot spera la un 2010 mai bun. Situaţia terenurilor, însă, este una critică: terenurile însumează doar 2% din totalul proprietăţilor listate. Cu 14% din totalul listărilor efectuate, nici casele nu par să reprezinte o alternativă interesantă pentru bucureşteni.

În ceea ce priveşte apartamentele vechi din Bucureşti, cele mai atrăgătoare pentru cumpărători rămân cele cu două camere care adună 46% din totalul căutărilor în această categorie, urmate de cele cu trei camere cu 31%, cele cu patru camere cu 15%, clasamentul fiind completat de garsoniere care nu reuşesc să strângă mai mult de 8%.

Clasamentul căutărilor în cazul apartamentelor noi din Bucureşti este dominat de proprietăţile cu două şi trei camere care totalizează, împreună, 81% din căutări. Apartamentele noi cu o cameră reprezintă doar 4% din căutări, iar cele mari cu patru şi mai multe camere 15%.

Despre www.imobiliare.ro:
Lansat în ianuarie 2000, www.imobiliare.ro este primul şi cel mai accesat portal imobiliar din România. Portalul a depăşit de curând pragul de 14 000 de vizitatori unici pe zi şi cuprinde şi cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel naţional.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe