Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
14 Decembrie 2010

Casele şi vilele noi, cu până la 40% mai ieftine decât în 2008

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 14 Decembrie 2010

În ultimii doi ani, cele mai mari reduceri de preţ au fost înregistrate de locuinţele nou-construite din Bucureşti.

Ca şi în cazul apartamentelor, ultimii doi ani au adus ieftiniri semnificative pe segmentul caselor şi vilelor. Potrivit unei analize realizate de www.imobiliare.ro asupra municipiului Bucureşti şi a şase judeţe din ţară, preţurile locuinţelor construite după 2005 au scăzut cu până la 42% în perioada decembrie 2008-decembrie 2010. „Faţă de acum doi ani, cele mai mari reduceri de preţ au fost înregistrate în Capitală, 42,4% şi în municipiul Constanţa, 40,6%. Interesul pentru case şi vile a scăzut într-un ritm mai accelerat decât pentru apartamente, astfel încât există cazuri, Cluj-Napoca, de exemplu, unde preţul unei case de la periferie este apropiat de cel al unui apartament în oraş”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro.

1.400 euro/mp, preţul unei vile în Bucureşti
Capitala se situează pe primul loc în topul oraşelor cu cele mai semnificative ieftiniri. Cu o valoare de 1.412 euro pe metru pătrat în decembrie 2010, preţul solicitat pentru case şi vile indică un declin de 42,4% faţă de acum doi ani şi o scădere de 19,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În prezent, preţul mediu solicitat pentru o vilă de 120 de metri pătraţi din Bucureşti este puţin sub 170.000 de euro, faţă de aproape 295.000 de euro în urmă cu doi ani. În judeţul Ilfov, casele nou-construite s-au ieftinit cu 39% în ultimii doi ani şi cu 12% în 2010. Cele mai mari reduceri de preţ au avut loc în acest an în localităţile Corbeanca, Pantelimon şi Otopeni. Valoarea solicitată pentru un metru pătrat util la începutul acestei luni era de 811 euro.

Pe locul al doilea în clasament se află oraşul Constanţa, unde preţul mediu cerut pentru case şi vile a ajuns la 1.092 euro, cu 40,6% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a lui 2008 şi cu 13,5% mai puţin decât în 2009. În localităţile din judeţul Constanţa, valoarea medie actuală, de 633 euro pe metru pătrat util, este cu 30,8% mai mică decât acum doi ani, respectiv cu 21,5% mai scăzută comparativ cu decembrie 2009.

Casele, mai scumpe în Braşov decât în Cluj
În Cluj, casele şi vilele noi s-au ieftinit cu 38,9% în ultimii doi ani şi cu 23,8% în 2010. Preţul mediu solicitat la ora actuală este de 1.019 euro pe metru pătrat util. În localităţile din judeţul Cluj, valoarea medie cerută pentru o locuinţă de acest tip este de 619 euro pe metru pătrat, ceea ce indică o scădere de 11% faţă de anul trecut şi una de 20% faţă de decembrie 2008.

În municipiul Braşov, casele şi vilele noi s-au ieftinit cu 38,5% în ultimii doi ani, respectiv cu 19,9% în ultimele douăsprezece luni. În prezent, preţul mediu solicitat pentru această categorie imobiliară este de 1.119 euro pe metru pătrat util. În localităţile din judeţul Braşov, o casă nou-construită costă, în medie, 783 euro pe metru pătrat, cu 29,1% mai puţin decât acum doi ani, respectiv cu 15% mai puţin decât în decembrie 2009. Cele mai importante reduceri de preţ din acest an au fost înregistrate în localităţile Sânpetru, Râşnov şi Cristian.

Judeţul Timiş, codaş la ieftiniri
În Iaşi, preţul mediu al unei case noi este de 700 euro pe metru pătrat util, cu 37,1% mai puţin decât în decembrie 2008 şi cu 24% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a amului trecut. În judeţul Iaşi, vilele noi s-au ieftinit cu 38,3% faţă de acum doi ani şi cu 17,2% faţă de anul trecut, ajungând la o valoare medie de 496 euro pe metru pătrat.

Timişoara se situează pe ultimul loc în clasamentul ieftinirilor la case şi vile noi. În ultimii doi ani, acest gen de locuinţe au înregistrat o reducere de preţ de 27,4%, ajungând la o valoare de 979 euro pe metru pătrat. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea este de 12,2%. În judeţul Timiş, preţurile pe acest segment de piaţă au scăzut cu 12% faţă de 2008 şi cu 9,7% faţă de 2009. Valoarea medie de listare a unei case din judeţ este de 679 euro pe metru pătrat util.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Timpul necesar pentru tranzacționarea unui apartament. Cum a evoluat trimestrul trecut marja de negociere în marile orașe?

Capitala are în acest moment cea mai activă piață, pe plan național, având în vedere perioada medie de vânzare pentru un apartament. Capitala este urmată, din acest punct de...

citește mai departe
Ritmul scumpirilor și al ieftinirilor în marile orașe. Prețurile în funcție de zone, în cel de-al treilea trimestru din 2022

Prețul apartamentelor, la nivel național, a scăzut cu 1,8% față de cele trei luni anterioare. Excepție face Timișoara și Brașov, două centre regionale în care prețul apartamentelor a crescut,...

citește mai departe
A venit vara, iar preturile apartamentelor din Cluj au plecat in vacanta!

Indicele Blitz Imobiliare a inregistrat in luna iunie 2014 o valoare medie de 987 euro/mp pentru apartamentele din Cluj-Napoca, in scadere cu 3 euro/mp fata de luna anterioara. Apartamentele...

citește mai departe
un pic despre manipularea pietei imobiliare

Piata imobiliara ca orice alt segment economic, si nu numai, este supusa in mod constant unor actiuni de deturnare si …

Continue reading

citește mai departe
Paradoxul preţurilor la apartamente: creşteri versus scăderi

Per ansamblu, locuinţele din întreaga ţară s-au apreciat uşor în ultima lună de iarnă. În ciuda discuţiilor legate de lansarea programului Noua Casă, care ar urma să scoată apartamentele...

citește mai departe