Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
10 ian. 2014

Cât au „intrat la apă” chiriile în 6 ani de recesiune: 3 camere în Tineretului, mai ieftin decât 2 camere în Rahova în 2008

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

La fel ca segmentul vânzărilor de apartamente, și cel al închirierilor a consemnat scăderi importante.

Când vine vorba de efectele crizei asupra pieței imobiliare, majoritatea românilor se întreabă cât s-au ieftinit locuințele în ultimii aproape șase ani. Și segmentul închirierilor de apartamente a consemnat însă variații importante. Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro, în perioada de recesiune, prețurile solicitate de proprietarii din Capitală s-au redus cu până la 50%. Cea mai mare marjă de scădere a fost consemnată în cartierul Rahova, iar cea mai mică în zona Militari. Analiza compară suma medie solicitată pentru apartamentele vechi cu două și trei camere din 10 cartiere bucureștene în două momente diferite: luna martie 2008 (momentul de apogeu al pieței imobiliare autohtone) și decembrie 2013.

de-jos-in-sus

În Rahova, chiriile la două camere s-au redus în ultimii ani cu circa 51%, situându-se în prezent la o medie de 234 de euro pe lună (față de 476 de euro pe lună în martie 2008). Pe segmentul unităților locative tricamerale, declinul a fost de 48%, de la 658 de euro, până la 343 de euro pe lună.

În Pantelimon, chiriile locuințelor cu două camere s-au depreciat cu circa 43%, de la 541 de euro, la 309 euro pe lună. Suma medie solicitată pentru o unitate locativă tricamerală din această zonă s-a redus cu aproximativ 46%, de la 605 euro, până la 329 de euro pe lună.

În cartierul Berceni, chiria medie cerută de proprietarii apartamentelor vechi cu două camere s-a diminuat cu 37%, de la 460 de euro pe lună, la 290 de euro pe lună. Pe segmentul locuințelor tricamerale a fost consemnat un declin de circa 46%, de la o valoare de 660 de euro pe lună, la 356 de euro pe lună.

În Colentina, pretențiile proprietarilor de locuințe cu două camere s-au diminuat cu aproape 38% în decurs de aproape șase ani, până la un nivel mediu de 314 euro pe lună (față de 506 euro pe lună în martie 2008). Unitățile locative cu trei camere au înregistrat o scădere și mai accentuată, de circa 49%, de la 640 de euro pe lună, până la 325 de euro pe lună.

În cartierul Drumul Taberei, chiria medie cerută pentru unitățile locative cu două camere se ridică în prezent la 280 de euro pe lună, cu aproximativ 35% mai puțin decât valoarea de 429 de euro pe lună consemnată în urmă cu aproape șase ani. Suma solicitată pentru locuințele tricamerale a scăzut cu circa 32%, de la 480 de euro, la 328 de euro pe lună.

În Militari, pretențiile proprietarilor de apartamente cu două camere s-au redus cu 31%, de la 448 de euro, la 309 euro pe lună; un recul asemănător, de aproape 32%, a fost consemnat și în cazul locuințelor tricamerale, de la 513 euro, la 351 de euro pe lună.

În Dristor-Vitan Vechi, chiriile locuințelor cu două camere s-au depreciat cu 41% de la declanșarea crizei încoace, de la 585 de euro, până la 345 de euro pe lună. Segmentul apartamentelor tricamerale a consemnat un recul de circa 46%, de la 726 de euro, până la 391 de euro pe lună.

În zona Vitan Nou, chiriile locuințelor bicamerale au scăzut cu 38%, de la 581 de euro, până la 360 de euro pe lună. Un declin mai accentuat, în valoare de 47%, a avut loc pe segmentul apartamentelor cu trei camere, ce pot fi închiriate acum cu 397 de euro pe lună (față de 749 de euro în martie 2008).

În cartierul Titan, un apartament bicameral poate fi închiriat în prezent cu circa 325 de euro pe lună, cu 33% mai puțin decât valoarea de 482 de euro pe lună consemnată în urmă cu șase ani. Pe segmentul unităților locative cu trei camere, pretențiile proprietarilor s-au diminuat cu circa 45%, de la 639 de euro, până la 348 de euro pe lună.

În zona Tineretului-Timpuri Noi, suma medie solicitată de proprietarii locuințelor cu două camere a scăzut cu 44%, de la 685 de euro, până la 384 de euro pe lună. La trei camere, prețurile s-au diminuat cu 48%, de la 852 de euro, la 444 de euro pe lună.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Adrian

    Daca preturile actuale prezentate sunt reale in piata, preturile baza de la care ati plecat cu calculul( cele din 2008) sunt cam umflate.Deci scaderea procentuala per ansamblu este mai mica.Nu se situiaza la 40-50%, ci undeva la 25-30%.E absolut hilar daca niste profesionisti ca dvs. spuneti ca un apartament cu 2 camere in Pantelimon se inchiria in 2008 cu 541 Euro, iar un ap cu 3 camere in Berceni cu 660 de Euro.Va bazati pe faptul ca oamenii uita repede si incercati manipulari ieftine.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Discount de 12% în magazinele Mobexpert pentru utilizatorii Imobiliare.ro

Aflată deja în derulare, campania promoțională este programată să se desfășoare până la sfârșitul lunii aprilie. Pentru a veni în sprijinul proprietarilor de locuințe, dar și al chiriașilor, Imobiliare.ro...

citește mai departe
Sfaturi practice, când îți cauți chirie. Cheltuieli pe care nu trebuie să le treci cu vederea

Îți cauți pentru prima oară o chirie? Încearcă să nu subestimezi efortul financiar pe care trebuie să îl faci la început și nu uita să iei în calcul, măcar...

citește mai departe
Investește echilibrat și ține cheltuielile sub control. Recomandări de la CEO-ul unei companii de consultanță imobiliară din București

Nu sta cu toți banii cash pentru că în fiecare zi ei se pot devaloriza, mai bine investește echilibrat și ține costurile sub control. Acestea sunt doar câteva dintre...

citește mai departe
Cum găsești repede un chiriaș? Recomandările specialistului

Detaliile contează, atunci când îți pregătești locuința pentru închiriere, nu doar curățenia. Iar o locuință decorată cu gust poate câștiga detașat într-o competiție cu una care dispune de o amplasare...

citește mai departe
3 factori care te-ar ajuta să-ți renegociezi chiria iarna aceasta

Poți rediscuta termenii acordului încheiat dacă aceștia nu mai corespund realității. Locuiești în chirie de ceva timp și ți se pare că, dintr-un motiv sau altul, suma plătită în...

citește mai departe