Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 iun. 2011

Cum au evoluat preţurile apartamentelor în luna mai: creşteri pe nou, variaţii uşoare pe vechi

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

În ultima lună, dezvoltatorii s-au dovedit mai optimişti cu privire la evoluţia generală a pieţei, în vreme ce proprietarii de apartamente vechi au rămas rezervaţi.

Evoluţia generală a preţurilor apartamentelor la nivel naţional în luna mai relevă aceeaşi tendinţă de stabilizare resimţită pe piaţa rezidenţială în ultimele luni. Indicele imobiliare.ro a înregistrat o scădere uşoară în ultimele treizeci şi una de zile, ajungând la o valoare medie de 1.045 de euro pe metru pătrat util – cu 0,4% mai puţin decât în aprilie, dar cu 12,6% mai puţin decât în mai 2010. Tendinţele resimţite în marile oraşe ale ţării au fost însă diferite. Astfel, preţurile au crescut uşor în Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Ploieşti şi în Capitală, dar au stagnat în Constanţa şi au scăzut în Timişoara. În majoritatea acestor oraşe, preţurile au variat diferit şi în funcţie de segment – nou sau vechi. „În mai, variaţii mai mari şi în creştere ale preţurilor au avut loc în general pe segmentul apartamentelor noi. Dezvoltatorii din Cluj-Napoca, de pildă, au ridicat preţurile cu 4,4%. Pe de altă parte, proprietarii de apartamente vechi rămân în aşteptare. Oscilaţiile pe acest segment depăşesc rareori 1%”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Locuinţele din Bucureşti, cu 11,6% mai ieftine decât anul trecut
Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi şi vechi din Bucureşti a ajuns luna trecută la o valoare de 1.189 euro pe metru pătrat util, în creştere cu 0,4% faţă de aprilie. Locuinţele vechi s-au scumpit cu 0,4%, până la nivelul de 1.105 euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, această valoare este cu 11,6% mai mică. Pe de altă parte, apartamentele din ansamblurile rezidenţiale ale Capitalei s-au scumpit, în medie, cu 2,1%, până la 1.419 euro pe metru pătrat.

Şi preţurile locuinţelor din Braşov au avut o evoluţie pozitivă în mai, ajungând la o valoare medie de 876 de euro pe metru pătrat util – cu 0,6% mai mult decât în aprilie şi cu 7,4% mai puţin decât în mai 2010. Pe de o parte, apartamentele noi s-au ieftinit cu 2%, până la 915 euro pe metru pătrat, iar, pe de altă parte, locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,7%, până la o medie de 873 de euro pe metru pătrat.

Cluj, cea mai mică scădere la 12 luni
Pentru apartamentele din Cluj-Napoca, Indicele imobiliare.ro a înregistrat un avans de 0,8%, până la 990 de euro pe metru pătrat util. Această valoare este cu doar 2,7% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni – cea mai mică diferenţă dintre toate oraşele analizate. Evoluţia ascendentă a preţurilor a fost resimţită pe segmentul apartamentelor noi, acestea scumpindu-se cu 4,4%, până la 974 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuinţele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,8%, ajungând la valoarea de 997 de euro pe metru pătrat util.

Şi evoluţia generală a preţurilor apartamentelor din Iaşi a fost una ascendentă. Aici, Indicele imobiliare.ro pentru apartamentele noi şi vechi a înregistrat o valoare medie de 827 euro pe metru pătrat util, în creştere cu 1,2% faţă de aprilie şi în scădere cu 8,9% faţă de mai 2010. Tendinţa de scumpire a fost mai accentuată în cazul apartamentelor noi, al căror preţ a crescut cu 3,2%. În acelaşi timp, locuinţele vechi s-au apreciat cu 1% în aceeaşi perioadă.

În Ploieşti, preţurile apartamentelor au scăzut cu 0,6% în luna mai, până la o medie de 900 de euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea actuală este cu aproape 10,5% mai mică.

Timişoara şi Constanţa, excepţia de la regulă
Timişoara este singurul mare oraş al ţării unde preţul mediu cerut pentru apartamentele noi şi vechi a scăzut în luna mai. Deprecierea cumulată pe cele două segmente a fost de 3%, preţul mediu cerut de proprietari şi dezvoltatori ajungând la 770 de euro pe metru pătrat util. Comparativ cu mai 2010, această valoare este cu 15% mai mică. În ultima lună, apartamentele din ansamblurile rezidenţiale timişorene s-au ieftinit cu 2,3%, ajungând la 841 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuinţele din blocurile vechi s-au depreciat cu 2,5%, până la 770 de euro pe metru pătrat.

Spre deosebire de celelalte mari oraşe ale ţării, în Constanţa preţul mediu solicitat de proprietari şi dezvoltatori a stagnat, menţinându-se la nivelul de 950 de euro pe metru pătrat – valoare cu 7,6% mai mică decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, segmentele nou şi vechi au înregistrat uşoare variaţii comparativ cu luna precedentă. Astfel, apartamentele din ansamblurile rezidenţiale s-au scumpit cu 0,4% (până la 974 euro pe metru pătrat util), în vreme ce locuinţele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,1% (până la 942 de euro pe metru pătrat util).

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețurile apartamentelor în august 2022. Dintre marile orașe, trei centre regionale au consemnat cele mai mari creșteri

În majoritatea centrelor regionale cu cea mai intensă activitate de tranzacționare, în primele opt luni ale acestui an pot fi observate evoluții pozitive față de anul 2021. După un...

citește mai departe
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
2021, un an de creșteri susținute la prețurile apartamentelor. Vezi evoluția din marile orașe

Diferențe anuale pozitive pot fi observate în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se Brașovul, iar, la polul opus, Timișoara. După un...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în august 2021. Cluj-Napoca face excepție de la tendința generală

În clasamentul variațiilor consemnate luna trecută în marile orașe, orașul de pe Someș se află la polul opus față de Capitală. Spre deosebire de cele trei luni anterioare, când...

citește mai departe