Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 iun. 2011

Cum au evoluat preţurile apartamentelor în luna mai: creşteri pe nou, variaţii uşoare pe vechi

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

În ultima lună, dezvoltatorii s-au dovedit mai optimişti cu privire la evoluţia generală a pieţei, în vreme ce proprietarii de apartamente vechi au rămas rezervaţi.

Evoluţia generală a preţurilor apartamentelor la nivel naţional în luna mai relevă aceeaşi tendinţă de stabilizare resimţită pe piaţa rezidenţială în ultimele luni. Indicele imobiliare.ro a înregistrat o scădere uşoară în ultimele treizeci şi una de zile, ajungând la o valoare medie de 1.045 de euro pe metru pătrat util – cu 0,4% mai puţin decât în aprilie, dar cu 12,6% mai puţin decât în mai 2010. Tendinţele resimţite în marile oraşe ale ţării au fost însă diferite. Astfel, preţurile au crescut uşor în Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Ploieşti şi în Capitală, dar au stagnat în Constanţa şi au scăzut în Timişoara. În majoritatea acestor oraşe, preţurile au variat diferit şi în funcţie de segment – nou sau vechi. „În mai, variaţii mai mari şi în creştere ale preţurilor au avut loc în general pe segmentul apartamentelor noi. Dezvoltatorii din Cluj-Napoca, de pildă, au ridicat preţurile cu 4,4%. Pe de altă parte, proprietarii de apartamente vechi rămân în aşteptare. Oscilaţiile pe acest segment depăşesc rareori 1%”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Locuinţele din Bucureşti, cu 11,6% mai ieftine decât anul trecut
Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi şi vechi din Bucureşti a ajuns luna trecută la o valoare de 1.189 euro pe metru pătrat util, în creştere cu 0,4% faţă de aprilie. Locuinţele vechi s-au scumpit cu 0,4%, până la nivelul de 1.105 euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, această valoare este cu 11,6% mai mică. Pe de altă parte, apartamentele din ansamblurile rezidenţiale ale Capitalei s-au scumpit, în medie, cu 2,1%, până la 1.419 euro pe metru pătrat.

Şi preţurile locuinţelor din Braşov au avut o evoluţie pozitivă în mai, ajungând la o valoare medie de 876 de euro pe metru pătrat util – cu 0,6% mai mult decât în aprilie şi cu 7,4% mai puţin decât în mai 2010. Pe de o parte, apartamentele noi s-au ieftinit cu 2%, până la 915 euro pe metru pătrat, iar, pe de altă parte, locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,7%, până la o medie de 873 de euro pe metru pătrat.

Cluj, cea mai mică scădere la 12 luni
Pentru apartamentele din Cluj-Napoca, Indicele imobiliare.ro a înregistrat un avans de 0,8%, până la 990 de euro pe metru pătrat util. Această valoare este cu doar 2,7% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni – cea mai mică diferenţă dintre toate oraşele analizate. Evoluţia ascendentă a preţurilor a fost resimţită pe segmentul apartamentelor noi, acestea scumpindu-se cu 4,4%, până la 974 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuinţele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,8%, ajungând la valoarea de 997 de euro pe metru pătrat util.

Şi evoluţia generală a preţurilor apartamentelor din Iaşi a fost una ascendentă. Aici, Indicele imobiliare.ro pentru apartamentele noi şi vechi a înregistrat o valoare medie de 827 euro pe metru pătrat util, în creştere cu 1,2% faţă de aprilie şi în scădere cu 8,9% faţă de mai 2010. Tendinţa de scumpire a fost mai accentuată în cazul apartamentelor noi, al căror preţ a crescut cu 3,2%. În acelaşi timp, locuinţele vechi s-au apreciat cu 1% în aceeaşi perioadă.

În Ploieşti, preţurile apartamentelor au scăzut cu 0,6% în luna mai, până la o medie de 900 de euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea actuală este cu aproape 10,5% mai mică.

Timişoara şi Constanţa, excepţia de la regulă
Timişoara este singurul mare oraş al ţării unde preţul mediu cerut pentru apartamentele noi şi vechi a scăzut în luna mai. Deprecierea cumulată pe cele două segmente a fost de 3%, preţul mediu cerut de proprietari şi dezvoltatori ajungând la 770 de euro pe metru pătrat util. Comparativ cu mai 2010, această valoare este cu 15% mai mică. În ultima lună, apartamentele din ansamblurile rezidenţiale timişorene s-au ieftinit cu 2,3%, ajungând la 841 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuinţele din blocurile vechi s-au depreciat cu 2,5%, până la 770 de euro pe metru pătrat.

Spre deosebire de celelalte mari oraşe ale ţării, în Constanţa preţul mediu solicitat de proprietari şi dezvoltatori a stagnat, menţinându-se la nivelul de 950 de euro pe metru pătrat – valoare cu 7,6% mai mică decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, segmentele nou şi vechi au înregistrat uşoare variaţii comparativ cu luna precedentă. Astfel, apartamentele din ansamblurile rezidenţiale s-au scumpit cu 0,4% (până la 974 euro pe metru pătrat util), în vreme ce locuinţele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,1% (până la 942 de euro pe metru pătrat util).

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețurile apartamentelor în luna aprilie: pe plus la nivel național, dar și în marile centre regionale

După avansul de 1,5% consemnat în martie, prețurile locuințelor din România s-au menținut pe o traiectorie ascendentă și în a doua lună de primăvară. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie...

citește mai departe
Cum au evoluat prețurile apartamentelor în luna februarie. Creșteri versus scăderi în marile orașe

În centrele regionale care s-au înscris pe o traiectorie descendentă, aceasta a fost influențată, mai degrabă, de piața rezidențială nouă. Pe parcursul celei de-a doua luni din 2021, prețurile...

citește mai departe
Cum au evoluat prețurile apartamentelor în 2020

Din punctul de vedere al variațiilor consemnate la 12 luni, Bucureștiul și Cluj-Napoca se situează, încă o dată, la poluri opuse. După un plus de 1,2% în noiembrie, prețurile...

citește mai departe
Scad prețurile în următoarele luni pe fondul pandemiei? „De când lucrez în imobiliare…”

Anul 2020 a fost unul în care pandemia de COVID-19 și-a spus cuvântul în toate aspectele vieții noastre. Climatul plin de incertitudini pe care l-a generat, în special în...

citește mai departe
Noiembrie 2020, o nouă lună de creșteri la prețurile apartamentelor. Ce s-a întâmplat în marile orașe

Variații pozitive au avut loc pe ambele segmente de piață, însă cele mai semnificative pe segmentul rezidențial nou. După un avans de 2,4% în octombrie, prețurile locuințelor au înregistrat...

citește mai departe