Cum au evoluat preţurile apartamentelor în luna mai: creşteri pe nou, variaţii uşoare pe vechi

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 1 Iunie 2011, Ultima actualizare: 01 Iunie 2011

În ultima lună, dezvoltatorii s-au dovedit mai optimişti cu privire la evoluţia generală a pieţei, în vreme ce proprietarii de apartamente vechi au rămas rezervaţi.

Evoluţia generală a preţurilor apartamentelor la nivel naţional în luna mai relevă aceeaşi tendinţă de stabilizare resimţită pe piaţa rezidenţială în ultimele luni. Indicele imobiliare.ro a înregistrat o scădere uşoară în ultimele treizeci şi una de zile, ajungând la o valoare medie de 1.045 de euro pe metru pătrat util – cu 0,4% mai puţin decât în aprilie, dar cu 12,6% mai puţin decât în mai 2010. Tendinţele resimţite în marile oraşe ale ţării au fost însă diferite. Astfel, preţurile au crescut uşor în Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Ploieşti şi în Capitală, dar au stagnat în Constanţa şi au scăzut în Timişoara. În majoritatea acestor oraşe, preţurile au variat diferit şi în funcţie de segment – nou sau vechi. „În mai, variaţii mai mari şi în creştere ale preţurilor au avut loc în general pe segmentul apartamentelor noi. Dezvoltatorii din Cluj-Napoca, de pildă, au ridicat preţurile cu 4,4%. Pe de altă parte, proprietarii de apartamente vechi rămân în aşteptare. Oscilaţiile pe acest segment depăşesc rareori 1%”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Locuinţele din Bucureşti, cu 11,6% mai ieftine decât anul trecut
Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi şi vechi din Bucureşti a ajuns luna trecută la o valoare de 1.189 euro pe metru pătrat util, în creştere cu 0,4% faţă de aprilie. Locuinţele vechi s-au scumpit cu 0,4%, până la nivelul de 1.105 euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, această valoare este cu 11,6% mai mică. Pe de altă parte, apartamentele din ansamblurile rezidenţiale ale Capitalei s-au scumpit, în medie, cu 2,1%, până la 1.419 euro pe metru pătrat.

Şi preţurile locuinţelor din Braşov au avut o evoluţie pozitivă în mai, ajungând la o valoare medie de 876 de euro pe metru pătrat util – cu 0,6% mai mult decât în aprilie şi cu 7,4% mai puţin decât în mai 2010. Pe de o parte, apartamentele noi s-au ieftinit cu 2%, până la 915 euro pe metru pătrat, iar, pe de altă parte, locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,7%, până la o medie de 873 de euro pe metru pătrat.

Cluj, cea mai mică scădere la 12 luni
Pentru apartamentele din Cluj-Napoca, Indicele imobiliare.ro a înregistrat un avans de 0,8%, până la 990 de euro pe metru pătrat util. Această valoare este cu doar 2,7% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni – cea mai mică diferenţă dintre toate oraşele analizate. Evoluţia ascendentă a preţurilor a fost resimţită pe segmentul apartamentelor noi, acestea scumpindu-se cu 4,4%, până la 974 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuinţele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,8%, ajungând la valoarea de 997 de euro pe metru pătrat util.

Şi evoluţia generală a preţurilor apartamentelor din Iaşi a fost una ascendentă. Aici, Indicele imobiliare.ro pentru apartamentele noi şi vechi a înregistrat o valoare medie de 827 euro pe metru pătrat util, în creştere cu 1,2% faţă de aprilie şi în scădere cu 8,9% faţă de mai 2010. Tendinţa de scumpire a fost mai accentuată în cazul apartamentelor noi, al căror preţ a crescut cu 3,2%. În acelaşi timp, locuinţele vechi s-au apreciat cu 1% în aceeaşi perioadă.

În Ploieşti, preţurile apartamentelor au scăzut cu 0,6% în luna mai, până la o medie de 900 de euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea actuală este cu aproape 10,5% mai mică.

Timişoara şi Constanţa, excepţia de la regulă
Timişoara este singurul mare oraş al ţării unde preţul mediu cerut pentru apartamentele noi şi vechi a scăzut în luna mai. Deprecierea cumulată pe cele două segmente a fost de 3%, preţul mediu cerut de proprietari şi dezvoltatori ajungând la 770 de euro pe metru pătrat util. Comparativ cu mai 2010, această valoare este cu 15% mai mică. În ultima lună, apartamentele din ansamblurile rezidenţiale timişorene s-au ieftinit cu 2,3%, ajungând la 841 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuinţele din blocurile vechi s-au depreciat cu 2,5%, până la 770 de euro pe metru pătrat.

Spre deosebire de celelalte mari oraşe ale ţării, în Constanţa preţul mediu solicitat de proprietari şi dezvoltatori a stagnat, menţinându-se la nivelul de 950 de euro pe metru pătrat – valoare cu 7,6% mai mică decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, segmentele nou şi vechi au înregistrat uşoare variaţii comparativ cu luna precedentă. Astfel, apartamentele din ansamblurile rezidenţiale s-au scumpit cu 0,4% (până la 974 euro pe metru pătrat util), în vreme ce locuinţele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,1% (până la 942 de euro pe metru pătrat util).

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Apartamentele mai scumpe. Cât plătește un cumpărător pentru o locuință în marile orașe din țară? – HARTĂ

Prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare continuă să crească, la nivel național, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. În medie, românii plătesc 1.622 euro/mp pentru a face o achiziție imobiliară, cu...

citește mai departe
Apartamentele din aceste orașe s-au scumpit într-un an mai mult ca cele din București. Creșteri spectaculoase pe segmentul nou în Capitală – HARTĂ

Apartamentele din Brașov și din Iași s-au scumpit într-un an mai mult decât cele din Capitală, dar nici Bucureștiul nu se lasă mai prejos. Pe segmentul nou al pieței...

citește mai departe
Apartamente noi cu peste 20% mai scumpe în București și Timișoara. Cum au evoluat prețurile în celelalte orașe mari din țară?

Prețurile continuă să crească în marile orașe din țară. Majorările semnificative pot fi observate în ultimul an pe segmentul locuințelor noi, în special în București și în Timișoara. Proprietarii...

citește mai departe
HARTĂ: Apartamentele noi la prețuri tot mai mari. Cei care ezită să cumpere plătesc și cu 20% mai mult 

Românii își doresc să fie proprietari și, mai presus de orice, să cumpere o locuință nouă, iar acest lucru este vizibil din interesul crescut pentru astfel de proprietăți înregistrat...

citește mai departe
Care este cea mai bună perioadă din an pentru cumpărarea unei locuințe? Ai grijă să nu cazi în capcana prețului

Românii se visează proprietari, dar cumpărarea unei locuințe nu este o decizie ușor de luat mai ales când prețurile nu stau deloc pe loc, iar numărul caselor și apartamentelor...

citește mai departe