Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
3 mai 2011

În aprilie, preţurile apartamentelor au rămas relativ constante. În căutarea unui punct de echilibru?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

La nivel naţional, preţul mediu cerut pentru locuinţele vechi şi noi a variat uşor, înregistrând o creştere de doar 0,6%.

După ce în ultimii trei ani piaţa ieftinirile locuinţelor de la lună la lună au devenit o bişnuinţă, începutul acestui an a adus şi primele scumpiri în unele oraşe, chiar dacă uşoare. Piaţa dă semne că s-ar afla în căutarea unui punct de echilibru, iar evoluţia înregistrată în aprilie pare să confirme această tendinţă. Potrivit Indicelui naţional calculat de www.imobiliare.ro, în ultimele 30 de zile preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamente a oscilat cu mai puţin de un procent. Astfel, valoarea de 1.049 euro pe metru pătrat util este cu 0,6% mai ridicată decât cea înregistrată în martie. “Proprietarii au rămas în mare măsură indiferenţi şi lipsiţi de reacţie imediată faţă de implementarea Programului Prima Casă 4, pe segmentul apartamentelor vechi oscilaţiile de preţ fiind cuprinse între -0,3% în Braşov si +0,7% în Cluj. În aprilie, variaţii mai mari ale preţului au avut loc pe segmentul apartamentelor noi, dezvoltatorii reacţionând însă într-un mod contrastant de la un oraş la altul”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, preţul mediu cerrut la nivel naţional este cu 12,7% mai mic.

Dezvoltatorii bucureşteni au crescut preţurile cu 4,5%
Pe lista oraşelor care au înregistrat majorări în ultima lună se înscrie Bucureştiul. Aici, preţul mediu pentru apartamentele noi şi vechi a fost de 1.184 euro pe metru pătrat în aprilie, ceea ce marchează o creştere de 1,3% faţă de martie. Apartamentele noi s-au scumpit cu 4,5% în ultima lună, până la valoarea de 1.390 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,1%, până la 1.101 euro pe metru pătrat. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, această valoare este cu 11,3% mai mică.

Şi apartamentele din Constanţa s-au scumpit în luna aprilie, ajungând la valoarea de 950 de euro pe metru pătrat, cu 1% mai mult faţă de martie, dar cu 7% mai puţin faţă de aprilie 2010. Locuinţele noi au înregistrat o creştere de 2,6%, până la valoarea de 945 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, apartamentele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,3%, ajungând la un preţ mediu de 943 de euro pe metru pătrat.

Timişoara, oraşul cu cele mai mari ieftiniri din ultimul an
În Timişoara, preţurile apartamentelor au crescut cu 0,6% în ultimele 30 de zile, ajungând la nivelul de 803 euro pe metru pătrat. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, această valoare este cu aproape 15% mai mică. Dacă locuinţele noi din oraş s-au scumpit cu 2,1% în aprilie (până la 861 euro pe metru pătrat), cele vechi au înregistrat o majorare de doar 0,1% (până la 790 de euro pe metru pătrat).

Ploieştiul este cel de-al patrulea mare oraş al ţării unde preţurile apartamentelor s-au situat pe un trend ascendent. Aici, Indicele imobiliare.ro arată, pentru luna aprilie, o valoare medie de 895 euro pe metru pătrat, în creştere cu 1,6% faţă de martie. Comparativ cu a patra lună a anului trecut, valoarea actuală este cu aproximativ 11% mai redusă.

Trei mari oraşe au înregistrat scăderi de preţ
Pe lista ieftinirilor s-a situat în ultima lună oraşul Braşov. Aici, preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi şi noi a scăzut cu 0,3% faţă de martie, până la 871 de euro pe metru pătrat. Comparativ cu aprilie 2010, acest preţ este cu 6,8% mai mic. În ultima lună, cel mai mult s-au ieftinit locuinţele noi – cu 0,5%, până la 934 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, appartamentele vechi au înregistrat o scădere de 0,3%, până la o medie de 867 de euro pe metru pătrat.

În Cluj-Napoca, apartamentele s-au ieftinit în ultima lună cu 0,6%, până la 982 de euro pe metru pătrat. Această valoare este cu 7% mai mică decât cea din urmă cu 12 luni. Pe un trend descendent s-au situat în aprilie doar apartamentele noi, care au cunoscut o scădere de 3,7% faţă de martie, până la 933 de euro pe metru pătrat. Locuinţele vechi s-au scumpit însă, chiar dacă cu doar 0,7%, ajungând la un preţ mediu de 1.005 euro pe metru pătrat.

În Iaşi, apartamentele vechi şi noi s-au ieftinit în aprilie cu 3%, ajungând la un preţ mediu de 817 euro pe metru pătrat. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, această valoare este cu 11,1% mai redusă.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețurile apartamentelor în august 2022. Dintre marile orașe, trei centre regionale au consemnat cele mai mari creșteri

În majoritatea centrelor regionale cu cea mai intensă activitate de tranzacționare, în primele opt luni ale acestui an pot fi observate evoluții pozitive față de anul 2021. După un...

citește mai departe
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
2021, un an de creșteri susținute la prețurile apartamentelor. Vezi evoluția din marile orașe

Diferențe anuale pozitive pot fi observate în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se Brașovul, iar, la polul opus, Timișoara. După un...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în august 2021. Cluj-Napoca face excepție de la tendința generală

În clasamentul variațiilor consemnate luna trecută în marile orașe, orașul de pe Someș se află la polul opus față de Capitală. Spre deosebire de cele trei luni anterioare, când...

citește mai departe