Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 Martie 2012

În februarie, preţurile apartamentelor din toată ţara au atins un nou prag minim!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 02 Martie 2012

Cel mai mare declin a avut loc în Capitală, scăderi fiind resimţite atât pentru locuinţele din blocurile vechi, cât şi pentru cele noi.

După ce, la finele anului trecut, preţurile apartamentelor au coborât sub pragul psihologic de 1.000 de euro pe metrul pătrat util, a doua lună din 2012 a marcat atingerea unui nou prag minim pe acest segment. Astfel, Indicele imobiliare.ro arată că preţul mediu cerut de proprietarii de apartamente noi şi vechi se ridică în prezent la 986 de euro pe metru pătrat util. Aceasta este cea mai mică valoare înregistrată de la declanşarea crizei încoace. Spre comparaţie, în luna martie a anului 2008, moment de apogeu pentru piaţa rezidenţială autohtonă, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi şi vechi la nivel naţional se ridica la 2.264 de euro pe metru pătrat util. “Vremea de afară a îngheţat la propriu nu doar entuziasmul proprietarilor de apartamente vechi manifestat în cursul lunii ianuarie, dar şi interesul cumpărătorilor, reducând numărul vizitelor considerabil. Cea mai mare scădere de preţ s-a înregistrat în Bucureşti, unde apartamentele s-au ieftinit, în medie, cu 2% în doar 29 de zile. La nivel naţional, asistăm la atingerea unui nou prag minim al ultimilor ani”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro.

Dezvoltatorii din zona montană îşi majorează pretenţiile
În Bucureşti, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi a ajuns la 1.148 de euro pe metru pătrat util, în scădere cu 2% faţă de luna precedentă. Aceasta este, totodată, cel mai mic preţ consemnat la nivelul Capitalei din 2008 încoace. Pe segmentul locuinţelor noi, Indicele imobiliare.ro indică o valoare de 1.338 de euro pe metru pătrat util, în scădere cu 2,1% faţă de luna precedentă. Faţă de februarie 2011, preţul mediu cerut pentru locuinţele noi este cu 1% mai ridicat.

Pentru apartamentele vechi din Capitală, preţul mediu cerut de proprietari a ajuns la 1.067 de euro pe metru pătrat util, cu 1,6% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 2,1% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În Braşov, Indicele imobiliare.ro indică o valoare de 858 de euro pe metru pătrat util, cu 0,9% mai puţin decât în luna ianuarie şi cu 1,2% mai puţin decât în februarie anul trecut. Totuşi, preţul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a crescut în ultimele treizeci de zile cu 0,6%, până la 881 de euro pe metru pătrat util, valoare cu 5% mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, apartamentele vechi au ajuns la o medie de 856 de euro pe metru pătrat util, cu 1% mai puţin decât în ianuarie.

Cel mai mare declin la 12 luni
În Cluj-Napoca preţurile apartamentelor vechi şi noi au scăzut cu 0,6%, până la 934 de euro pe metru pătrat util. Valoarea actuală este cu 5,6% sub cea înregistrată în urmă cu 12 luni, aceasta fiind cea mai mare diferenţă la nivel de oraş înregistrată în ţară. Pe segmentul rezidenţial nou, preţul mediu cerut a suferit o contracţie de 1,1% în ultimele 29 de zile, ajungând la valoarea de 877 de euro pe metru pătrat util, cu 9,6% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru apartamentele vechi, Indicele imobiliare.ro indică valoarea de 978 de euro pe metru pătrat util, cu 2,2% mai puţin decât în urmă cu 12 luni.

În Constanţa, preţurile apartamentelor vechi şi noi scoase la vânzare au înregistrat o uşoară scădere, de 0,5%, până la valoarea de 917 euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate pentru apartamentele din Constanţa rămân, în medie, cu 3% mai mici. Valoarea medie de listare pentru apartamentele noi a scăzut în februarie cu 1,4%, până la 931 de euro pe metru pătrat util. În cazul apartamentelor vechi, preţul mediu pe metru pătrat util a înregistrat o scădere de 0,4%, atingând valoarea de 914 euro pe metru pătrat util.

O singură excepţie de la regulă
Timişoara este singurul mare oraş al ţării unde preţurile apartamentelor au crescut în luna februarie. Este vorba despre o creştere de 1%, până la o valoare de 821 euro pe metru pătrat util, tonul fiind dat de evoluţia segmentului nou. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acest nivel este cu 2,1% mai ridicat. Preţul mediu cerut pentru inităţile locative noi a ajuns în ultima lună la 909 euro pe metru pătrat util, cu 7% mai mult faţă de acum un an. Pe de altă parte, preţul mediu cerut pentru locuinţele din blocurile vechi a ajuns la 801 euro, cu 0,2% mai puţin decât în ianuarie 2012 şi cu 0,5% mai mult decât în urmă cu douăsprezece luni.

În Ploieşti, preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi şi noi a ajuns la 870 de euro pe metru pătrat util, cu 0,9% mai puţin decât în luna precedentă. În comparaţie cu februarie 2011, preţurile solicitate în prezent sunt cu 3,8% mai mici.

Părerile cititorilor
1 părere
  • coco jambo

    SINGURA PROBLEMA ESTE CA IMOBILIARE E DEMARAT DIN TIMISOARA SI CA PROBABIL FAC SI EI CE POT PT AGENTIILE SI PIATA IMOBILIARA DIN TIMISOARA.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Profilul cumpărătorului din marile orașe: ce fel de locuință își dorește și cât este dispus să plătească pentru aceasta

Pentru unul din patru români, achiziția unei locuințe reprezintă un obiectiv major pentru anul în curs – chiar (sau mai ales!) în contextul Covid-19. Imobiliare.ro a derulat, pe parcursul...

citește mai departe
Românii, cei mai rapizi dintre europeni la achiziția unei locuințe: se hotărăsc în cel mult 3 luni. Cât de mult „cântărește” factorul preț și la cât ajunge marja de negociere

Dorința de a fi proprietari rămâne puternică pe piața locală, în vreme ce chiria este privită, de regulă, ca o soluție temporară – sau chiar de ultimă instanță. În...

citește mai departe
Impact: apartamentele finalizate în Greenfield Băneasa vor fi 100% contractate până la sfârșitul lui 2020

În momentul de față, ansamblul rezidențial numără peste 2.500 de unități locative finalizate, iar dezvoltarea sa este programată să dureze până în 2028. Compania autohtonă Impact Developer & Contractor...

citește mai departe
Zona din Costa del Sol unde dețin proprietăți George Clooney și Novak Djokovic, accesibilă și pentru români! Cât costă aici locuințele

Datorită climatului blând, regiunea este atractivă pentru turiști tot timpul anului, iar cele 80 de terenuri de golf existente aici reprezintă un avantaj suplimentar. La cea mai recentă ediție...

citește mai departe
Apartament exclusivist, cu multiple opțiuni de relaxare în aer liber: parc, piscine, terase, spații verzi și loc de joacă pentru copii. Pretabil și ca investiție! (P)

Visezi la o locuință elegantă și spațioasă, amplasată într-o zonă exclusivistă a Capitalei? Beneficiind de dotări și finisaje de lux, această proprietate îți oferă, în plus, avantajul unor oportunități...

citește mai departe