Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
8 nov. 2012

În octombrie a avut loc cea mai mare scumpire a apartamentelor din ultimii 4 ani. Vezi cu cât au crescut preţurile

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Pe anumite segmente, locuinţele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu 12 luni.

Luna octombrie a adus o creştere a preţurilor apartamentelor din aproape toate marile oraşe ale ţării. Astfel, valoarea Indicelui naţional imobiliare.ro pentru luna trecută – 984 de euro pe metru pătrat util – este cu 2,2% mai mare decât cea înregistrată în septembrie. Aceasta este cea mai mare ajustare lunară înregistrată în ultimii patru ani, potrivit monitorizării realizate de www.imobiliare.ro. “După trei luni consecutive de scădere, în care s-au înregistrat valori minime record ale preţurilor apartamentelor în mai multe din oraşele analizate, Indicele imobiliare.ro calculat la nivel naţional raportează o valoare în creştere aproape liniară. Ba mai mult, trendul a fost suficient de puternic pentru ca în Braşov sau Cluj-Napoca, pe anumite categorii – vechi cu una şi două camere în Braşov, vechi şi noi în Cluj-Napoca -, preţurile apartamentelor să fie mai mari acum decât în urmă cu 12 luni. Pe de altă parte, la Timişoara, cu o valoare medie de 776 de euro pe metru pătrat util, asistăm din nou la atingerea unui prag minim al ultimilor ani în ceea ce priveşte preţurile cerute de proprietari”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu cerut pentru apartamentele din România este cu 3,8% mai mic – aceasta fiind una din cele mai mici diferenţe calculate la un interval de 12 luni, de la începutul crizei încoace.

Apartamentele din Capitală, mai ieftine cu 4,2% decât în 2011
În Bucureşti, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi şi vechi a crescut în luna octombrie până la 1.131 de euro pe metru pătrat util, valoare cu 0,4% mai ridicată decât cea din luna precedentă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, Indicele imobiliare.ro pentru Bucureşti arată o valoare mai mică cu 4,2%. Pe segmentul apartamentelor noi, Indicele imobiliare.ro a ajuns la valoarea de 1.277 de euro pe metru pătrat util, în scădere cu 0,9% faţă de septembrie, dar în creştere cu 7,3% faţă de octombrie 2011. Locuinţele din blocurile vechi, pe de altă parte, s-au scumpit în ultima lună cu 0,4%. Cu o valoare medie de 1.054 de euro pe metru pătrat util, acestea sunt cu 4,3% mai ieftine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Braşovul este oraşul în care apartamentele s-au scumpit cel mai mult în ultima lună. Preţul mediu cerut pentru locuinţele noi şi vechi a atins în octombrie valoarea de 855 de euro pe metru pătrat util, cu 1,3% mai mult decât în septembrie şi cu 0,4% mai mult faţă de intervalul similar din 2011. Apartamentele noi braşovene s-au apreciat în ultimele treizeci şi una de zile până la o medie de 942 de euro pe metru pătrat util. Locuinţele vechi, pe de altă parte, au ajuns la o valoare medie de 841 de euro pe metru pătrat, în stagnare faţă de luna trecută şi în scădere cu 1,2% faţă de în urmă cu 12 luni.

Locuinţele vechi din Cluj, aproape la aceleaşi preţuri ca anul trecut
Şi în Cluj-Napoca Indicele imobiliare.ro a consemnat o creştere în ultima lună, dar ceva mai temperată, de 0,3%, până la o medie de 924 de euro pe metru pătrat. Valoarea actuală este practic similară cu cea înregistrată în urmă cu 12 luni. Apartamentele noi din oraşul de pe Someş s-au scumpit cu 2,9% în ultimele treizeci şi una de zile, până la 837 de euro pe metru pătrat util – nivel cu 1% mai ridicat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Apartamentele vechi din oraş au ajuns la valoarea de 974 de euro pe metru pătrat util în ultima lună, în scădere cu 1% faţă de septembrie şi cu 0,3% faţă de octombrie 2011.

În Constanţa, Indicele imobiliare.ro a atins valoarea de 873 de euro pe metru pătrat util în octombrie, cu 0,1% mai mult decât în luna precedentă şi cu aproape 7% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. La apartamente noi a avut loc o scădere lunară de 0,6%, până la 890 de euro pe metru pătrat util. Această valoare este cu 4,3% mai mică decât cea consemnată în octombrie 2011. Locuinţele din blocurile vechi, pe de altă parte, s-au scumpit cu 0,2% în luna octombrie, până la 869 de euro pe metru pătrat util. Preţurile actuale sunt cu 7% mai mici decât în urmă cu 12 luni.

Timişoara, excepţia de la regula scăderilor
Timişoara este singurul mare oraş din ţară unde preţurile apartamentelor au scăzut în octombrie. Aici, valoarea Indicelui imobiliare.ro, de 776 de euro pe metru pătrat util, este cu 0,5% mai mică decât cea consemnată în septembrie. Totodată, aceasta este şi cea mai mică valoare înregistrată pe piaţa rezidenţială din Timişoara de la începutul crizei şi până în prezent. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile apartamentelor din Timişoara sunt mai mici cu 4%. În octombrie, preţul mediu solicitat pentru locuinţele noi din oraş a ajuns la 865 de euro pe metru pătrat util, cu peste 2% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 1,6% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Apartamentele vechi au ajuns la o valoare de 763 de euro pe metru pătrat util, cu 0,3% mai puţin decât în septembrie şi cu 4,1% mai puţin decât în urmă cu 12 luni.

În Ploieşti, Indicele imobiliare.ro indică, pentru luna octombrie, o valoare medie de 827 de euro pe metru pătrat util, în creştere cu 0,2% în ultima lună. Faţă de luna octombrie 2011, preţurile solicitate în prezent sunt mai mici cu 5,5%.

Părerile cititorilor
12 păreri
 • Danny

  Un lucru nu am sa-l inteleg niciodata. De ce preturile la imobiliare si nu numai sunt exprimate in euro??? Oare romanii de rand castiga in EURO???? Iar modeda noastra este LEI este exact acelasi lucru atunci cand vinzi un apartament si ceri pe el plata in yeni japonezi. Iar apartamentele din Romania costa mult peste valoarea reala al acestei tari. Oricum bafta in continuare

 • cali

  va dati seama cu cat vor creste preturile la apartamente dupa marirea salariilor bugetarilor????
  vrajeala….cineva are de vandut niste apartamente si nu stie ce sa mai faca sa le poata vinde la un pret mai bun…,,Cumparati acum,ca maine va fi mai ieftin ”
  :))

 • cali

  In acest moment,preturile sunt la nivelul 2005-2006.pana ajung la nivelul anului 2000 de cand a a inceput cursa scumpirilor,mai este….deci nu va hazardati,ca preturile sunt in cadere libera ,la fel ca nivelul de trai al Romanilor :))

 • Mihai

  Nu va suparati,dar Iasul nu exista?
  Faceti chipurile sondaje in toate orasele dar de Iasi vad ca nu se specifica nimic.Cred ca e un oras mic.

 • Lungu

  Este cea mai buna perioada pt investiție imobiliare ,prețurile vo avea o ușoară creștere de la an la an dar constanta încât peste 4 ani vei avea un profit de 50% . Ganditiva ca vom intra in area euro curând prețurile vor exploda ca in 2008 . Cu bine urmări sfatul meu aveți bani in investiți in imobiliare cele ultracentrale sunt cea mai buna investiție eu așa am procedat.
  Cu respect Florin Lungu

 • Bumbac George

  Economia se zvarcoleste in agonie. Alegerile bat la usa, alta schimbare alta perioada de instabilitate. Cursul o sa o ia razna, prima casa se va termina, salariile in termeni reali, tinand cont de inflatie, in cel mai bun caz vor stagna. La asta se adauga si instabilitatea internationala…Numai un orb poate crede ca trendul este crescator. Numai bine

 • Andrei

  Vor sa mareaca pretul si foarte multe apartamente sunt vechi din anii ’60-’80 si arata jalnic, necesitand renovari majore, blocuri pline de restantieri si sistari de utilitati. Pana achiti creditul, ajunge o ruina si valoreaza cu mult sub pretul platit si sacrificiul facut.
  Sa ramana cu ele si sa plateasca in continure intretinerea usturatoare sau sa ingroase randul restantierilor, la cat se scumpeste mancarea si facturile la utilitati.
  La instabiltatea care predomina pe pietele din Grecia, Spania, Italia, Germania, sa vezi tsunami in Romania.
  Bafta in negocieri!

 • dan

  Ce scumpiri??,eu am o garsoniera,zona centrala,iancului,si am scazut pretul de la 35..33…30mii euro,si tot nu =mi ofera nimeni pretul.Este pretul zonei.Cei care au bani,vor sa cumpere pe nimic!…sa fie siguri,ca vor cistiga indiferent de cum va varia piata la anu;.

 • George

  Cresterea economica a Romaniei si a puterii de cumparare a romanilor genereaza acest val de scumpiri.
  Acest trend de scumpiri va continua si se va accentua in anul viitor cind maririle de salarii anuntate de actualul guvern a Romaniei vor incuraja achitionarea de locuinte atit in Romania cit si pe Coasta de Azur, Coasta de Fildes. Acest lucru va genera si o crestere economica semnificativa a zonelor mentionate.

  Weekend placut ,
  Gica

 • ion necula

  Este doar o crestere artificiala, datorata zvonurilor privind oprirea PC, de tine depinde daca dai sau nu curs acestor zvonuri.
  Daca nu vrei sa cumperi prin PC, atunci depinde de ce vrei sa cumperi, pt confort sau pt investitie, pt confort, decat sa cumperi un ap in buc, mai bine iti faci o casa.
  Daca vrei sa cumperi prin PC, ca majoritatea, atunci ai avantajul unei rate mici, dar dezavantajul unei maxime nesigurante, nici naiba nu-ti poate garanta un job pe 30 de ani, doar daca esti angajat la stat.

 • adi

  Cumparati acum ca maine va fi mai ieftin … :)))

 • vlad petre

  Pai si ce recomandati ? Sa cumparam acum pt ca vor creste si mai mult ? Sa mai asteptam ? De unde valul asta de scumpiri ?

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Ce investiții facem în 2022? (P)

Pentru a face o investiție imobiliară de succes, există câteva aspecte de care trebuie să țină cont un potențial cumpărător – dincolo de preferințele personale. În 2022, imobiliarele rămân,...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul multifuncțional HILS Pallady Apartments este contractat în proporție de 65%

Dezvoltatorul estimează că proiectul, ce cuprinde un total de peste 1.900 de unități locative, va fi vândut integral înainte de finalizarea lucrărilor de construcție. Dezvoltatorul imobiliar HILS, având ca...

citește mai departe
Au început vânzările pentru faza a doua a ansamblului rezidențial Aviației Tower

Cea dintâi etapă de construcție a ajuns la un grad de ocupare de 85%, iar dezvoltatorul vizează vânzarea sa integrală până la finele anului. Rădăcini Estate, divizia imobiliară a...

citește mai departe
În 2020 au avut loc mai multe tranzacții imobiliare în Sectorul 2 al Capitalei. Și valoarea acestora a crescut, în ciuda Covid-19

Ca număr, comparativ cu 2019 a fost înregistrat un avans anual de 4%, iar ca valoare, creșterea s-a cifrat la 8%. Imobiliare.ro și Analize Imobiliare, în colaborare cu Primăria...

citește mai departe