Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 feb. 2012

În unele oraşe, apartamentele s-au scumpit la început de an. Vezi unde

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Per ansamblu, tendinţa preţurilor cerute la nivel naţional a fost una uşor ascendentă, chiar dacă evoluţiile au fost diferite în funcţie de fiecare oraş în parte.

În prima lună din 2012, preţul mediu cerut la nivel naţional pentru apartamentele vechi şi noi a cunoscut o uşoară creştere faţă de decembrie 2011, pe fondul unui interes mai crescut al potenţialilor cumpărători. Astfel, valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru ianuarie a ajuns la valoarea de 999 de euro pe metru pătrat util, cu 0,8% mai mult decât pragul de 991 de euro atins în decembrie 2011. “Luna ianuarie a adus multă mişcare pe sectorul rezidenţial în majoritatea oraşelor analizate. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Braşov şi Ploieşti, +0,8%, în timp ce în Cluj a fost atinsă cea mai mare scădere. Creşterea interesului cumpărătorilor s-a manifestat şi în evoluţia principalilor indicatori ai portalului, atât în ceea ce priveşte traficul, căutările online înregistrând un record în ianuarie, dar şi ca număr de contacte”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 3,1% mai mici (faţă de valoarea de 1.031 de euro pe metru pătrat util).

Braşovul, în topul scumpirilor
În ultimele treizeci şi una de zile, preţurile apartamentelor vechi şi noi din Braşov s-au majorat cu 0,8% faţă de luna decembrie, ajungând la o valoare de 866 de euro pe metru pătrat util. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu actual este cu 1,7% mai mic. În luna ianuarie, locuinţele din ansamblurile rezidenţiale braşovene s-au ieftinit cu 2,2%, de la 896 de euro până la 876 de euro pe metru pătrat util – valoare cu 9,3% mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, apartamentele vechi au ajuns la o medie a preţului cerut de 865 de euro pe metru pătrat util, cu 1,2% mai mult decât în decembrie.

Tot cu 0,8% s-au apreciat în ultima lună şi apartamentele din Ploieşti, acestea ajungând la un preţ mediu cerut de 878 de euro pe metru pătrat util. Valoarea actuală a locuinţelor din oraş se situează la un nivel relativ similar cu cea din ianuarie 2011.

În Timişoara, preţurile apartamentelor s-au apreciat în prima lună din 2012 cu 0,4%. Acestea au ajuns la o medie de 813 euro pe metru pătrat util, cu 1,8% mai mult decât în ianuarie 2011. În ultimele treizeci şi una de zile, apartamentele noi din oraş s-au ieftinit cu 2%, chiar dacă, pe tot parcursul anului trecut, acestea au urcat cu 7,8%. pe de altă parte, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 803 euro, cu 1% mai mult decât la finalul lui 2011, respectiv cu 0,5% mai mult decât în urmă cu douăsprezece luni.

Capitala, pe lista ieftinirilor
Pe primul loc în topul celor mai mari ieftiniri din prima lună a anului se situează Clujul, cu o marjă de scădere de 0,8% a preţurilor apartamentelor vechi şi noi. Astfel, în prima lună a anului Indicele imobiliare.ro pentru acest oraş a ajuns la 940 de euro pe metru pătrat util – cu 4,6% mai puţin decât în urmă cu 12 luni. Scăderea de preţ a fost accentuată pe segmentul nou, unde preţul a suferit o contracţie de 2% în ultimele treizeci de zile, până la o medie de 887 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, preţul apartamentelor vechi a stagnat în ianuarie, creşterea cu 0,1%, până la 981 de euro pe metru pătrat util, nefiind semnificativă.

În Bucureşti, valoarea Indicelui imobiliare.ro se ridică la 1.172 de euro pe metru pătrat util. Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna ianuarie la valoarea de 1.366 de euro pe metru pătrat util, în scădere cu 0,8% faţă de luna decembrie 2011, dar în creştere cu 2,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Tot cu 0,8% s-au ieftinit şi locuinţele din blocurile vechi – acestea au ajuns la o valoare de 1.084 de euro pe metru pătrat util, cu 0,4% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În Constanţa, valoarea Indicelui imobiliare.ro a scăzut cu 0,4% în prima lună din an. Apartamentele noi s-au ieftinit cu 0,2%, de la 946 până la 944 de euro pe metru pătrat util. Tendinţa s-a manifestat mai accentuat în cazul apartamentelor vechi, al căror preţ mediu a înregistrat un declin de 0,4%, până la valoarea de 918 euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate pentru apartamentele din Constanţa sunt, în medie, cu doar 2% mai mici.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Ansamblu multifuncțional de 2.500 de apartamente așteaptă „undă verde” pentru începerea construcției, în Iași

Reprezentanții companiei dezvoltatoare monitorizează „cu atenție” lucrurile și are în vedere începerea procesului de vânzare anul viitor. Investitorul și dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital, activ pe piața rezidențială, dar nu...

citește mai departe
Un nou „exod” spre periferia marilor orașe? La cât ajung prețurile terenurilor în Otopeni

Dincolo de oferta imobiliară mai accesibilă de aici, posibilitatea de a sta la curte a reaprins, în perioada de izolare, interesul pentru aceste zone. Orașul Otopeni este doar una...

citește mai departe
Apartamente cu două și trei camere, finalizate, într-un ansamblu rezidențial liniștit, cu spații verzi, din estul Capitalei. Te poți muta imediat! (P)

Visezi la o locuință nou-construită, cu acces facil la facilitățile orașului, dar vrei să eviți agitația și supraaglomerarea? Acest proiect de mici dimensiuni poate fi exact pe gustul tău....

citește mai departe
Parfum de istorie cu esențe cosmopolitane: Armenească Residence, șansa ta de a locui în centrul Capitalei! (P)

Într-una din zonele care păstrează cel mai bine aerul Bucureștiului de altădată, datorită vechilor reședințe boierești și monumentelor arhitecturale, își face loc un nou ansamblu rezidențial. Situat în zona...

citește mai departe
Hagag urmează să înceapă construcția unui proiect rezidențial în Primăverii. Peste o treime din locuințe au fost deja contractate

Ansamblul rezidențial va aduce pe piață 35 de apartamente, cu două până la șase camere și suprafețe de la 90 la 440 de metri pătrați. Dezvoltatorul imobiliar Hagag Development...

citește mai departe