Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
20 Noiembrie 2012

Locuinţe-chilipir în marile oraşe: ce poţi cumpăra cu 15.000 de euro

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 16 Noiembrie 2012

Deşi o garsonieră poate fi achiziţionată, în medie, cu 30.000 de euro, cei interesaţi pot găsi oferte mai accesibile decât atât.

Potrivit unei analize realizate de www.imobiliare.ro, preţul mediu de achiziţie pentru o locuinţă cu o cameră situată într-unul dintre marile oraşe ale ţării gravitează de cele mai multe ori în jurul pragului de 30.000 de euro. Cu toate acestea, cumpărătorii cu un buget limitat pot deveni proprietari chiar şi cu 15.000 de euro sau mai puţin. În mod firesc, cele mai accesibile locuinţe sunt garsonierele situate în blocuri vechi, de regulă confort 2 sau 3, însă, pe alocuri, în această marjă de preţ se încadrează şi apartamente monocamerale confort 1.

Locul 1:
Bucureştiul se situează pe primul loc în topul oraşelor cu cele mai scumpe garsoniere (vechi şi noi), preţul mediu al unei asemenea unităţi locative fiind, în luna noiembrie, de 41.292 de euro (pentru o suprafaţă utilă medie de 36 de metri pătraţi). Cei interesaţi pot găsi însă proprietăţi mult mai accesibile de atât. Astfel, cea mai ieftină garsonieră scoasă la vânzare pe www.imobiliare.ro este o proprietate executată silit, care are un preţ de pornire la licitaţie de aproape 6.000 de euro. Cu o suprafaţă utilă de aproximativ 29 de metri pătraţi (fără a include aici şi balconul), locuinţa este situată în apropiere de parcul Titan, pe strada Liviu Rebreanu, la etajul al optulea al unui bloc vechi cu zece nivele.

Tot în zona Titan, un apartament cu o cameră confort 2 de data aceasta, este scos la vânzare de către proprietar cu un preţ de 13.000 de euro. Locuinţa este renovată recent, are o suprafaţă utilă de 17 metri pătraţi şi este amplasată la etajul al doilea al unui imobil vechi cu cinci nivele.

O altă garsonieră de 17 metri pătraţi utili, situată de data aceasta în apropiere de Cora Pantelimon, are un preţ cerut de 13.400 de euro. Locuinţa este situată la etajul al treilea al unui bloc vechi cu patru nivele.

În zona Cotroceni, un apartament cu o cameră amplasat la mansarda unui imobil construit în 1940 poate fi achiziţionat cu 15.000 de euro. Locuinţa dispune de o suprafaţă utilă de 33 de metri pătraţi şi are nevoie de renovare.

Locul 2:
În Cluj-Napoca, un apartament monocameral costă, în medie, 33.730 de euro (pentru o suprafaţă de 36 de metri pătraţi utili). Şi aici însă cumpărătorii cu buget limitat pot găsi locuinţe mult mai accesibile, chiar dacă mai mici. În zona Gheorgheni, o garsonieră confort 3 de 11 metri pătraţi utili este scoasă la vânzare la un preţ de 12.500 de euro. Locuinţa este renovată şi se află la etajul al doilea din patru al unui bloc cu patru nivele construit înainte de 1990.

Pe de altă parte, o unitate locativă confort 2, amplasată de data aceasta în zona Mărăşti, poate fi achiziţionată cu un preţ de 18.000 de euro. Locuinţa are o suprafaţă utilă de 16 metri pătraţi şi este amplasată la ultimul etaj al unui bloc vechi cu patru nivele.

Locul 3:
În Timişoara, preţul mediu pentru o garsonieră este de 31.387 de euro (la o suprafaţă utilă de 33 de metri pătraţi). Cu mai puţin de jumătate din această sumă, respectiv 12.000 de euro, poate fi cumpărată însă o locuinţă nou-construită situată în zona Lipovei, cu o suprafaţă de 11 metri pătraţi, care se vinde complet mobilată şi utilată.

Locul 4:
În Constanţa, valoarea medie de achiziţie pentru o garsonieră este de 29.429 de euro (pentru 32 de metri pătraţi utili). În zona Inel II însă, o garsonieră de 12 metri pătraţi utili este scoasă la vânzare la un preţ de 8.800 de euro. Locuinţa se află la etajul al treilea al unui bloc vechi şi este renovată – dispune de parchet, gresie, faianţă, ferestre termoizolante, uşă metalică.

Pe de altă parte, un apartament monocameral cu o suprafaţă utilă de 20 de metri pătraţi are un preţ cerut de 10.000 de euro. Acesta este situat în zona CET, la primul etaj din patru al unui bloc construit înainte de 1990.

În aceeaşi zonă, o proprietate similară (de 20 de metri pătraţi utili), dar amplasată la etajul al treilea, poate fi achiziţionată cu 13.000 de euro. Locuinţa este renovată.

Locul 5:
În Braşov, preţul mediu al unei garsoniere scoase la vânzare pe www.imobiliare.ro se ridică, la nivelul lunii noiembrie, la 29.044 de euro (pentru 33 de metri pătraţi utili). În zona Craiter însă, o unitate locativă de 18 metri pătraţi utili are un preţ cerut de 8.500 de euro. Locuinţa este situată la ultimul etaj al unui bloc vechi cu trei nivele şi necesită demararea unor lucrări de renovare, potrivit anunţului de vânzare.

În zona Bartolomeu, un apartament cu o cameră şi o suprafaţă utilă de 28 de metri pătraţi poate fi achiziţionat cu 12.000 de euro. Acesta este situat la parterul unui bloc cu patru etaje construit înainte de 1990.

În zona Nouă, o unitate locativă de 19 metri pătraţi costă 12.900 de euro. Proprietatea se află la parterul unui imobil cu patru etaje construit în 1980, este decomandată, renovată, iar blocul din care face parte este izolat termic.

Locul 6:
În Iaşi, preţul mediu cerut pentru o unitate locativă de 34 de metri pătraţi este 28.228 de euro. În zona Baza III, o locuinţă monocamerală de 18 metri pătraţi utili este scoasă la vânzare la un preţ de 10.000 de euro, negociabil. Proprietatea este situată la etajul al doilea din patru al unui bloc vechi, a fost recent renovată şi este dotată cu un aparat de aer condiţionat.

La acelaşi preţ poate fi cumpărată şi o garsonieră de 17 metri pătraţi situată în zona Frumoasa. Locuinţa este recent renovată şi amenajată (dispune de gresie, faianţă, parchet, ferestre termoizolante) şi se vinde mobilată.

Părerile cititorilor
9 păreri
  • Ramona Racu

    In zona Bartolomeu, Brasov, o garsoniera de 28 mp nu costa 12.000 euro. Sunt curioasa de unde aveti datele?!!
    Cu 8.000 euro se da o camera de camin, iar daca este modificata ajunge la peste 12.000 euro. Garsoniera aceea de 28mp se da de la min. 18.000 euro daca nu are decat un minim de imbunatatiri (gen un termopan sau poate usa schimbata).

  • petanca virginia

    Spuneti ca sunt dar nu publicati persoane de contact sau poze. Deci vorbim discutii!

  • Lucy

    in curand preturile vor fi mult mai mici decat cele afisate mai sus, indiferent de zona…preturile la imobile vor scadea cu cel putin 50%…

  • iulian

    alt exemplu, in Mangalia cu 15 000 euro, iti iei un teren de 350mp, in centru.

  • LUCIA

    Unde putem urmari care sunt imobllele executate silit, scoase la licitatie etc.?

  • MIREL

    bunaseara ma intereseaza licitatia cu 6000 euro pret deschidere daca mai este valabila daca nu alta mai apropiata cu respect mirel

  • Sorin

    Si in Bucuresti la fel. La 13.000 trebuie sa specificati ca acea garsoniera este in ghetou. O garsoniera decenta dar mica pleaca de la 20.000 in sus. Voi cei care faceti studiile de genul le faceti in birou. Daca va pun sa locuiti in alea la 13.000 de euro nici sa va dau bani nu intrati acolo. Daca nu aveti bani puteti sa cumparati si la 8.000 de euro garsoniera cf. 3 in Ferentari sau Berceni. In zona Titan in blocuri decente nu din 1900 toamna sa cada pe tine daca trece ratb-ul sunt peste 30.000. Aveti tupeu sa atasati 2 poze pt fiecare oferta? Va zic eu: NU!

  • iosif.haraba

    buna,mar interesa si pe mine un astfel de apart.gars.la preturile astea,adica pt.cei ce nu-si permit mai mult.Poate sar gasi o solutie si pt.noi cei cu venituri mici…!

  • Florin

    Nu va suparati dar in Iasi cand spuneti ca o locuinta de 18 mp va rog sa va referiti la o amarata camera de camin.Aia nu este locuinta

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Profilul cumpărătorului din marile orașe: ce fel de locuință își dorește și cât este dispus să plătească pentru aceasta

Pentru unul din patru români, achiziția unei locuințe reprezintă un obiectiv major pentru anul în curs – chiar (sau mai ales!) în contextul Covid-19. Imobiliare.ro a derulat, pe parcursul...

citește mai departe
Românii, cei mai rapizi dintre europeni la achiziția unei locuințe: se hotărăsc în cel mult 3 luni. Cât de mult „cântărește” factorul preț și la cât ajunge marja de negociere

Dorința de a fi proprietari rămâne puternică pe piața locală, în vreme ce chiria este privită, de regulă, ca o soluție temporară – sau chiar de ultimă instanță. În...

citește mai departe
Impact: apartamentele finalizate în Greenfield Băneasa vor fi 100% contractate până la sfârșitul lui 2020

În momentul de față, ansamblul rezidențial numără peste 2.500 de unități locative finalizate, iar dezvoltarea sa este programată să dureze până în 2028. Compania autohtonă Impact Developer & Contractor...

citește mai departe
Zona din Costa del Sol unde dețin proprietăți George Clooney și Novak Djokovic, accesibilă și pentru români! Cât costă aici locuințele

Datorită climatului blând, regiunea este atractivă pentru turiști tot timpul anului, iar cele 80 de terenuri de golf existente aici reprezintă un avantaj suplimentar. La cea mai recentă ediție...

citește mai departe
Apartament exclusivist, cu multiple opțiuni de relaxare în aer liber: parc, piscine, terase, spații verzi și loc de joacă pentru copii. Pretabil și ca investiție! (P)

Visezi la o locuință elegantă și spațioasă, amplasată într-o zonă exclusivistă a Capitalei? Beneficiind de dotări și finisaje de lux, această proprietate îți oferă, în plus, avantajul unor oportunități...

citește mai departe