Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
10 dec. 2013

Locuințele noi s-au ieftinit cu până la 15% în ultimul an. Noile prețuri „amenință” serios apartamentele vechi

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

chiriasvsproprietarDat fiind că programul Prima Casă a rămas deschis și pentru clienții interesați de blocurile vechi, ieftinirile pe acest segment au fost mai temperate decât pe cel nou.

Într-un an care a debutat cu discuții febrile legate de transformarea programului Prima Casă în „Noua Casă”, o evoluție firească ar fi fost ca apartamentele vechi să se deprecieze sensibil mai mult decât cele noi. În condițiile în care oportunitatea de a accesa un credit co-garantat de către stat a rămas deschisă și pentru segmentul locuințelor vechi, o analiză realizată de Imobiliare.ro reflectă, aproape de finalul lui 2013, o situație diametral opusă. În ultimele 12 luni, unitățile locative nou-construite au consemnat cele mai mari scăderi de preț în marile orașe, cu un prag maxim de 15% (în Brașov); spre comparație, marja maximă de scădere atinsă pe segmentul apartamentelor vechi s-a situat la doar 6,6% (în Iași). Astfel, în momentul de față, prețurile apartamentelor noi sunt absolut competitive cu cele ale locuințelor vechi, diferența dintre cele două categorii îngustându-se vizibil.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, din decembrie anul trecut până acum, apartamentele scoase la vânzare în întreaga țară (noi și vechi) s-au ieftinit, în medie, cu 7,9%, de la 986 de euro pe metru pătrat, până la 908 euro pe metru pătrat. În noiembrie 2013, prețurile s-au înscris pe o creștere ușoară, de 0,6% față de valoarea de 903 euro pe metru pătrat înregistrată în luna precedentă.

București:
În Capitală, prețul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare a scăzut cu 7,6% în decurs de 12 luni, de la 1.142 de euro pe metru pătrat util, la finele lui noiembrie anul trecut, până la 1.055 de euro pe metru pătrat, în 2013. Ultima lună de toamnă din acest an a adus un recul de 0,8% față de cea precedentă, de la un nivel de 1.063 de euro pe metru pătrat. Cel mai mare declin, de 9,5%, a fost consemnat pe segmentul apartamentelor noi; acestea au ajuns la un preț mediu de 1.165 de euro pe metru pătrat, față de 1.288 euro pe metru pătrat, în aceeași perioadă a anului trecut. Locuințele din blocurile vechi, pe de altă parte, s-au ieftinit cu 5,3%, de la 1.054 de euro, până la 998 de euro pe metru pătrat.

Brașov:
În orașul de la poalele Tâmpei, apartamentele s-au depreciat cu 4,8% în decurs de 12 luni, de la 859 de euro pe metru pătrat, până la 818 euro pe metru pătrat. În noiembrie 2013 a avut loc un declin de 0,7% față de nivelul de 824 de euro atins în octombrie. Brașovul este orașul cu cele mai mari scăderi de preț pe segmentul apartamentelor noi: din iarna lui 2012 până acum, pretențiile dezvoltatorilor au scăzut cu o marjă-record de 15,1%, de la 950 de euro, până la 807 euro pe metru pătrat util. Locuințele din blocurile vechi, însă, au consemnat o scădere mult mai temperată, de 2,4%, de la 842 de euro pe metru pătrat, până la 822 de euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca:
În Capitala Transilvaniei, prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare s-au diminuat cu 1,3% în ultimele 12 luni, de la 917 euro, până la 905 euro pe metru pătrat util; luna noiembrie 2013 a marcat o scumpire ușoară, de 0,1%, de la valoarea de 904 euro consemnată în octombrie. În mod interesant, prețul cerut în prezent pentru apartamentele noi din oraș este egal cu cel din urmă cu un an, respectiv 847 de euro pe metru pătrat, după un plus de 1,6% consemnat în noiembrie față de octombrie. Pe de altă parte, pretențiile proprietarilor de apartamente vechi s-au majorat chiar în perioada menționată: în prezent, aceștia solicită, în medie, 977 de euro pe metru pătrat, cu 0,5% mai mult peste nivelul de 972 de euro pe metru pătrat atins anul trecut.

Constanța:
În orașul de la malul mării, Indicele Imobiliare.ro se situează în prezent la o valoare de 847 de euro pe metru pătrat, cu 3% mai puțin decât cea consemnată în perioada similară a anului trecut, respectiv 873 de euro pe metru pătrat. Acum, locuințele noi sunt cu 1,1% mai scumpe decât în 2012: prețul mediu cerut de dezvoltatori se situează la 881 de euro pe metru pătrat, față de 871 de euro pe metru pătrat, după un avans lunar de 1,4% consemnat în noiembrie 2013. La polul opus, pretențiile proprietarilor de apartamente vechi s-au diminuat cu 4,1% în 12 luni, de la 874 de euro, până la 838 de euro pe metru pătrat.

Iași:
În capitala Moldovei, apartamentele scoase la vânzare s-au ieftinit cu 5,9% în ultimul an, de la 826 de euro pe metru pătrat util, la 777 de euro pe metru pătrat. Luna noiembrie indică un declin de 1,4% față de valoarea de 788 de euro pe metru pătrat înregistrată în octombrie. Iașiul deține recordul ieftinirilor pe segmentul locuințelor construite înainte de 1990; acestea costă azi, în medie, 747 de euro pe metru pătrat, cu 6,6% sub nivelul de 800 de euro valabil cu un an în urmă. Spre comparație, unitățile locative nou-construite au consemnat un declin de 3,2% în aceeași perioadă, de la 875 la 847 de euro pe metru pătrat.

Timișoara:
Orașul din vestul țării este singurul dintre marile centre urbane analizate în care prețul mediu cerut pentru locuințele vechi și noi a crescut în ultimul an. Indicele Imobiliare.ro se situează acum la un nivel de 785 de euro pe metru pătrat util, cu 1% mai mult decât valoarea de 777 de euro pe metru pătrat, consemnată la începutul iernii trecute. În noiembrie a avut loc o scădere de 1,6%, de la 798 de euro pe metru pătrat, în octombrie. În ultimele 12 luni, doar vânzătorii de apartamente noi și-au diminuat pretențiile, cu o marjă de 6,1%, de la 876 de euro, la 823 de euro pe metru pătrat. În schimb, locuințele vechi s-au scumpit cu 2,2%, de la 762 de euro, la 779 de euro pe metru pătrat.

Părerile cititorilor
1 părere
  • edy

    o sa va vindeti voi cutiile de carton cu 1.055E/mp cand or zbura ….. ramele. habar nu aveti de situatia grava in care se afla tara asta. nimeni nu se mai incumeta sa ia un credit iar cei care vor nu pot intrucat conditiile de creditare sunt foarte dure

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe
Hotelurile și pensiunile montane – noile oportunități turistice scoase la lumină de pandemie. Scurt ghid pentru investițiile avantajoase (OPEN HOUSE în curând)

Un business la înălțime sub panorama infinită a naturii, sănătatea pe care aerul montan o promite, apusul, răsăritul, … . Desigur, pentru mulți investitori ar putea fi unele dintre...

citește mai departe