Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
12 mart. 2013

Paradoxul preţurilor la apartamente: creşteri versus scăderi

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Per ansamblu, locuinţele din întreaga ţară s-au apreciat uşor în ultima lună de iarnă.

În ciuda discuţiilor legate de lansarea programului Noua Casă, care ar urma să scoată apartamentele vechi din cursa finanţărilor co-garantate de către stat, proprietarii unor astfel de imobile nu se arată deloc dispuşi să-şi reducă pretenţiile. Chiar dimpotrivă.

Potrivit Indicelui naţional calculat de www.imobiliare.ro, în luna februarie apartamentele noi şi vechi din întreaga ţară s-au apreciat cu 0,5%, de la 968 la 973 de euro pe metru pătrat; diferenţa faţă de perioada similară a anului trecut este de 1,3%. Luna trecută, trendul general crescător al preţurilor a fost dictat, într-o proporţie însemnată, de scumpirile înregistrate de locuinţele din blocurile construite înainte de 1990. Astfel, patru din cele cinci mari oraşe analizate s-au situat pe un trend ascendent pe acest segment; în contrapunct, scăderi notabile au fost consemnate de unităţile locative noi din trei centre urbane.

Bucureştiul, campion la ieftiniri
În Capitală, Indicele imobiliare.ro a ajuns la o valoare de 1.099 de euro pe metru pătrat, cu 1,5% mai puţin decât în ianuarie şi cu 4,3% mai puţin decât în februarie 2012. Bucureştiul este singurul oraş în care apartamentele vechi nu s-au scumpit în ultima lună, preţul mediu cerut pe acest segment menţinându-se la nivelul atins în luna ianuarie, respectiv 1.020 de euro pe metru pătrat util. Faţă de perioada similară a anului precedent, valoarea actuală este cu 4,4% mai mică. Pe segmentul apartamentelor noi din Capitală însă, în ultima lună a avut loc o scădere de 2%, de la 1.265 la 1.240 de euro pe metru pătrat util. Acest preţ este cu 7,3% mai redus decât cel cerut în urmă cu 12 luni.

În Braşov, preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi şi noi s-a menţinut constant în ultima lună, la o valoare de 862 de euro pe metru pătrat, ceea ce marchează un avans de 0,5% faţă de acum 12 luni. Locuinţele construite înainte de 1990 s-au apreciat în februarie cu 0,6%, de la 843 la 848 de euro pe metru pătrat. Comparativ cu februarie 2012, nivelul actual este cu 0,9% mai mic. Pe de altă parte, preţul mediu cerut pentru apartamentele nou-construite în oraşul de la poalele Tâmpei a scăzut cu 2,3% în ultima lună, de la 952 la 930 de euro pe metru pătrat. Braşovul este singurul oraş în care apartamentele noi sunt mai scumpe acum decât anul trecut, diferenţa fiind de 5,6%.

Timişoara: cel mai mare declin la 12 luni
În Cluj-Napoca, preţurile locuinţelor noi şi vechi au consemnat un avans de 2,8% în ultima lună; nivelul actual, de 905 euro pe metru pătrat, este cu 3,1% mai mic decât în februarie 2012. Valoarea de listare pentru apartamentele vechi a ajuns la finalul lunii trecute la 970 de euro pe metru pătrat, în creştere cu 0,8% faţă de nivelul de 962 de euro pe metru pătrat atins în ianuarie. Spre comparaţie, în perioada similară a anului trecut, locuinţele de pe acest segment erau cu 0,8% mai ieftine. Pe de altă parte, Cluj-Napoca este oraşul în care locuinţele noi s-au scumpit cel mai mult în ultimele 28 de zile. Acestea au ajuns la o valoare medie de 856 de euro pe metru pătrat, cu 5,7% mai mult decât în februarie (808 euro pe metru pătrat), dar cu 2,6% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2012.

În Constanţa, apartamentele s-au scumpit în ultima lună cu 1%, până la valoarea de 874 de euro pe metru pătrat, diferenţa faţă de februarie 2012 fiind de 4,7%, în scădere. Locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat în ultima lună cu 0,6%, de la 861 la 866 de euro pe metru pătrat. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul actual este cu 5,3% mai mic. Oraşul de la malul mării este al doilea care a consemnat scumpiri şi pe segmentul locuinţelor noi. Preţurile acestora au crescut în ultima lună cu 2,5%, de la 882 la 904 euro pe metru pătrat util. Diferenţa faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut este de 2,9%, în scădere.

În Timişoara, Indicele imobiliare.ro a consemnat în februarie un declin de 0,6%, până la nivelul de 787 euro pe metru pătrat; valoarea actuală este 4,1% mai redusă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţul mediu cerut pentru un apartament vechi a ajuns la 777 de euro pe metru pătrat, în creştere cu 0,8% faţă de pragul de 771 de euro pe metru pătrat atins în ianuarie. Valoarea actuală este cu 3% mai mică decât în februarie 2011. La polul opus, oraşul de pe Bega este cel care a consemnat cel mai mare declin al preţurilor pe segmentul apartamentelor noi: 5,9% în ultimele 28 de zile, de la nivelul de 879 de euro consemnat în prima lună a anului. Preţul actual, de 827 de euro pe metru pătrat util, este cu 9% mai mic decât în urmă cu 12 luni. Timişoara este, astfel, oraşul în care apartamentele noi s-au ieftinit cel mai mult în ultimul an.

Părerile cititorilor
6 păreri
 • gg

  Dezastrul o sa uniformizeze saracii si bogatii.

 • ran

  mai putin in bucuresti, unde in permanenta sunt nou-veniti care se lupta sa locuiasca undeva

 • axinte

  bine zis cotete,mai ales ce vand cultivatorii de blocuri noi un fel de cf 3 invelit in poleiala,te ia groaza,conforturile 2 ceausiste sunt la rang de cf 1

 • doru

  preturile la vanzare au inceput sa creasa. preturile materialelor la fel, au inceput sa cresca. in timisoara cel mai mult au inceput sa creasca preturile la garsoniere. cumpara din nou nemti si italieni,garsoniere si apoi le inchirieaza.

 • CRIS

  Sa fi inconstient sa investesti intr-un apartament vechi de peste 35 de ani, in aceasta perioada de instabilitate economica si sociala si cu costuri ce dubleaza pretul apartamentului, pana la finalizarea creditului are deja bulina rosie aplicata.
  Are dreptate ,, vox populi” pentru cartierele muncitoresti si vechi ale capitalei, maxim 500 euro/mp util, restul este specula si preturi artificiale si nejustificate, pentru niste blocuri cenusii, chiar daca au fost anvelopate si s-au ascuns fisurile, raman tot uzate moral de timp si de proasta intretinere, fiind nevoit sa investesti o gramada de bani pentru inlocuirea instalatiilor sanitare si electrice,uzate si amenajarea acestora.

 • vox populi

  scapati de cotete cat mai puteti. declinul demografic este abia la inceput, in 2-3 ani m.p. dintr un oras mare nu va face nici 500 euro. doar bancile mai tin pretul sus prin presiuni puternice pt ca au multe active blocate la executari, pt ca salariile sunt cu mult sub pretentiile vanzatorilor. dezastrul vine si nu mai poate fi oprit, e doar o chestiune de timp.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Povestea fostei fabrici de bere Grivița continuă: proiectul multifuncțional va cuprinde apartamente noi, dar și primele lofturi din România. Pariul pe potențialul industriei HoReCa merge mai departe!

Datând din așa-numita Belle Époque, unitatea de producție a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar și perioadei comuniste, continuând să funcționeze până în anul 2005. Fosta Fabrică, proiectul de...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în martie 2021. Dintre marile orașe, cele mai mari creșteri au avut loc în Cluj-Napoca și București

După ușoarele scăderi consemnate în primele două luni ale acestui an, prețurile locuințelor din România au revenit, la începutul primăverii, pe o traiectorie ascendentă. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie...

citește mai departe
Ansamblul rezidențial The Ivy: 800 de locuințe moderne, lângă pădurea Băneasa. Va fi certificat Breeam Excellent! (P)

Dacă visezi să locuiești în sânul naturii, aproape de pădure, fără a face vreun rabat în materie de confort, acest proiect modern din nordul Bucureștiului este întrutotul demn de...

citește mai departe
Aqua City, singurul cartier cu apă de izvor la robinet! Peste 1.800 de apartamente lângă Lacul Morii, deservite de zone verzi, teren de sport, grădiniță și centru comercial (P)

Îți dorești să locuiești într-un ansamblu rezidențial modern, într-o zonă aerisită a Capitalei, care să-ți ofere multiple posibilități de relaxare în aer liber? În acest proiect din București poți...

citește mai departe
Vile în Paradisul Verde, Corbeanca: liniște și aer curat, în mijlocul naturii (P)

Dacă perioada de izolare te-a făcut să te gândești tot mai serios la a te muta la curte, acest cunoscut cartier rezidențial din proximitatea Capitalei îți poate oferi exact...

citește mai departe