Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
29 iul. 2021

Piața chiriilor în T2 2021: cererea, oferta și prețurile în marile centre regionale

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Suesă foto: Pixabay.com

Pe fondul începerii sezonului estival, Constanța a făcut excepție de la tendința de scădere a cererii pe segmentul de închirieri.

Popularizarea lucrului de la distanță și a cursurilor online reprezintă una dintre schimbările provocate de epidemia de COVID-19 cu impact asupra pieței chiriilor – iar această tendință pare să se fi perpetuat și în al doilea trimestru al anului în curs. Astfel, cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare relevă că cererea pentru apartamente și case de închiriat se află, per ansamblu, la un nivel mai scăzut comparativ cu anul anterior la nivelul celor șase mari centre regionale monitorizate. În perioada aprilie-iunie, aproximativ 61.900 de vizitatori au căutat locuințe de închiriat pe Imobiliare.ro, în scădere cu 8% față de intervalul similar din 2020.

De remarcat este că cinci dintre cele șase mari orașe analizate au consemnat scăderi la acest capitol, un avans având loc într-o singură situație. Diminuări ale interesului pe acest segment de piață au avut loc în Timișoara (-27%), Iași (-21%), Cluj-Napoca (-12%), Brașov (-12%) și, respectiv, București (-7%). Excepția de la regulă este reprezentată de Constanța, unde interesul pentru proprietăți de închiriat s-a majorat cu 19% comparativ cu cele trei luni anterioare – fapt ce poate fi pus și pe seama unei majorări a cererii la început de sezon estival.

Citește și:
Evoluția pieței rezidențiale autohtone în T2 2021: prețurile, cererea, oferta și tendințele de achiziție

T2 2021: Prețurile apartamentelor în cele mai bune cartiere ale marilor orașe

În ceea ce privește volumul brut al cererii existente pe acest segment de piață, Bucureștiul ocupă, în mod firesc, prima poziție în clasament, la o distanță considerabilă față de celelalte mari orașe, aici fiind înregistrați 37.100 de potențiali chiriași în T2 2021. Următoarele locuri în top sunt ocupate de Constanța, cu 7.400 de vizitatori interesați de proprietăți de închiriat, apoi de Cluj-Napoca (cu 5.200), Timișoara (5.000), Brașov (cu 3.900) și, respectiv, Iași (cu 3.300 de potențiali clienți).

Oferta de proprietăți rezidențiale la închiriere

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, oferta totală de apartamente și case disponibile spre închiriere în cele șase mari centre regionale ale țării a fost, în T2 2021, cu 26% mai ridicată – aceasta cifrându-se, mai exact, la peste 26.250 de oferte. O tendință ascendentă la acest capitol a putut fi observată în trei dintre marile centre regionale analizate, în frunte cu Bucureștiul, unde a fost consemnat un avans anual de 28%, până la 14.270 de anunțuri. În Timișoara, pe de altă parte, a avut loc o creștere anuală de 15% (până la aproape 3.700 de oferte), iar în Cluj-Napoca, un plus de 2% (până la aproape 3.000 de anunțuri).

În perioada analizată, scăderile consemnate la nivelul marilor centre regionale ale țării au fost mai mici decât creșterile. Astfel, cel mai semnificativ recul, în cuantum de 8%, a avut loc în Constanța, unde trimestrul trecut erau disponibile doar 970 de proprietăți de închiriat. În Brașov, pe de altă parte, oferta pe acest segment de piață s-a diminuat cu 5% în ultimele 12 luni, până la puțin peste 1.600 de oferte. Cea mai mică marjă de creștere, respectiv 2%, a fost consemnată în Iași, unde numărul total de anunțuri a fost de 1.900.
O tendință generală de scădere poate fi observată în ceea ce privește numărul de proprietăți de închiriat nou introduse pe piață, ce depășește pragul de 14.500 la nivelul marilor orașe, un minus de 23% față de perioada similară din 2020. În acest caz, o evoluție descendentă poate fi observată în cinci din cele șase centre regionale, anume în Cluj-Napoca (-28%), Timișoara (-12%), Iași (-19%), Brașov (-16%) și, respectiv, Constanța (-24%). În București, pe de altă parte, acest indicator a consemnat un avans ușor, în cuantum de 3%, în perioada analizată. Numărul de oferte nou introduse pe piață s-a cifrat la 7.910 în Capitală, 2.000 în Cluj-Napoca, 1.880 în Timișoara, 1.150 în Iași, 1.010 în Brașov și 580 în Constanța.

Prețurile medii de închiriere în marile orașe

În ceea ce privește prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre închiriere, în București, Iași și Constanța pot fi observate, în T2 2021, curbe de scădere vizibil mai pronunțate decât în celelalte trei mari orașe ale țării, comparativ cu cele trei luni anterioare. Acest fapt poate fi explicat, în București și Constanța, prin tendința de majorare a cererii, iar în Iași, prin cea de aliniere a prețurilor la nivelul celorlalte mari orașe.

Citește și:
Cum arată piața chiriilor din marile orașe: cererea, oferta și prețurile

În mod interesant, în celelalte trei mari centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, respectiv Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, pretențiile proprietarilor care aveau locuințe disponibile spre închiriere s-au menținut mai mult sau mai puțin stabile comparativ cu trimestrul anterior. Raportat la perioada similară a anului trecut, de remarcat este că trei dintre cele șase mari centre regionale supuse analizei au consemnat creșteri, în vreme ce, în celelalte trei, au avut loc scăderi.

Potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare, suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 7,5 euro pe metru pătrat în București, în scădere cu 5,1% față de perioada similară a anului anterior. Pe următorul loc în clasamentul prețurilor de închiriere se află Cluj-Napoca (cu o medie de 7,1 euro pe metru pătrat, în scădere cu 6,6%), orașul de pe Someș fiind urmat de Iași (6,6 euro pe metru pătrat, în creștere cu 1,5%), Brașov (6,4 euro pe metru pătrat, în creștere cu 1,6%), Timișoara (6,2 euro pe metru pătrat, în scădere cu 3,2%) și, respectiv, Constanța (6,3 euro pe metru pătrat, în creștere cu 6,7% față de anul anterior).

În ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul se află, în mod firesc, în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 250 de euro pe lună pentru garsoniere, 400 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 600 de euro pe lună pentru trei camere. Capitala țării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită 250 de euro pe lună pentru o locuință monocamerală, 370 de euro pe lună pentru una bicamerală și, respectiv, 450 de euro pe lună pentru una tricamerală. În mod interesant, Timișoara continuă să ocupe ultimul loc în clasamentul chiriilor din marile orașe, cu 200 de euro pe lună pentru o garsonieră, 300 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 350 de euro pe lună pentru trei camere.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Bora Aurelia

    Pandemia a bulversat piata chiriilor in Cluj Napoca si nu numai. Lipsa fizica studentilor de la facultati a facut sa scada cererea pe segmentul închirierilor

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cererea de spații într-un mare complex studențesc privat din Capitală s-a majorat cu 15% înainte de începerea noului an școlar

Pe fondul pandemiei, tinerii caută acum soluții de cazare ce oferă, pe lângă dotări și facilități, și un grad sporit de siguranță sanitară. Potrivit reprezentanților Genesis Property, compania care...

citește mai departe
Vești bune pentru chiriașii din Timișoara. Ce se întâmplă cu prețurile până la sfârșitul anului?

Pe piața chiriilor din Timișoara nu sunt așteptate scumpiri până la finalul acestui an. Cererea este în creștere pe segmentul rezidențial, dar pe plan local începutul toamnei a venit...

citește mai departe
Cele mai MARI vs. cele mai MICI chirii. Top zone în marile orașe

La fel ca în cazul prețurilor de vânzare, Clujul concurează în mod vizibil Bucureștiul și pe acest segment de piață. Doar câteva zile ne mai despart de începutul lunii...

citește mai departe
Alege-ti chiriasii cu grija. Vezi alte 5 sfaturi utile!

Suntem in mijlocul iernii, o perioada nu tocmai infloritoare pentru segmentul chiriilor de pe piata imobiliara. Multi chiriasi stiu acest lucru si incearca sa-si renegocieze conditiile acum sau sa-si...

citește mai departe
Mai este loc de scaderi pe piata imobiliara? O comparatie chirii versus preturi versus salarii

Piata imobiliara se afla pe un trend negativ de mai bine de patru ani, iar in conditiile in care economia romaneasca va inregistra o crestere modesta anul viitor este...

citește mai departe