Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 apr. 2012

Primăvara a adus uşoare scumpiri ale apartamentelor. Bucureştiul înoată momentan împotriva curentului

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Vremea bună a retrezit interesul potenţialilor cumpărători de locuinţe, ceea ce s-a reflectat şi în entuziasmul crescut al proprietarilor.

Prima lună de primăvară a adus un interes mai crescut al potenţialilor cumpărători de apartamente, fapt ce s-a reflectat şi asupra preţurilor cerute de proprietari. În luna martie, Indicele naţional imobiliare.ro a depăşit din nou pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru pătrat, ajungând la valoarea de 1003 euro, cu 1,7% mai mult decât în februarie. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.043 euro/mp, la nivel naţional, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 3,8% mai mici.

De menţionat este faptul că, la nivel local, indicele a înregistrat valori în scădere în câteva oraşe, printre care Bucureşti, Ploieşti sau Timişoara. “În ultimele treizeci de zile, cea mai mare scădere de preţ s-a înregistrat în Ploieşti, iar cea mai mare creştere la Cluj-Napoca. Preţurile apartamentelor vor mai cunoaşte oscilaţii în acest an, fiind foarte sensibile la semnalele economice, dar şi politice. Astfel, modificări legislative cu impact asupra economiei sau adoptarea unor măsuri ce vizează creşterea veniturilor populaţiei, ca reducerea CAS (contribuţie de asigurări sociale, n.red.) de pildă, vor avea un impact şi asupra preţurilor locuinţelor”, spune Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro.

Un nou prag minim în Capitală
În Bucureşti, apartamentele noi şi vechi costă, în medie, 1.145 de euro pe metru pătrat util, în scădere cu 0,3% faţă de luna precedentă. Locuinţele din Capitală au ajuns astfel la un nou prag minim al preţurilor de la începutul crizei încoace. Tendinţa de scădere a fost resimţită însă doar pe segmentul apartamentelor noi, unde preţul mediu a ajuns la valoarea de 1.321 de euro pe metru pătrat, cu 1,3% mai puţin decât în februarie 2012 şi cu 0,7% mai puţin decât în perioada dimilară a anului trecut. Pe de altă parte, pe segmentul apartamentelor vechi a fost consemnată o creştere de 0,6% faţă de luna precedentă, până la o valoare de 1.073 de euro pe metru pătrat util. Faţă de martie 2012, preţurile actuale sunt cu 2,5% mai mici.

În Braşov, Indicele imobiliare.ro a ajuns la 862 de euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă, cu 0,5% mai mult decât în luna februarie, dar cu 1,4% mai puţin decât în urmă cu 12 luni. Preţul apartamentelor noi au depăşit din nou pragul de 900 de euro pe metru pătrat, fiind cu doar 0,5% mai ieftine faţă de aceeaşi perioadă din 2011. Pe de altă parte, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,2% în luna martie, până la o medie de 854 de euro pe metru pătrat util.

Cluj: cea mai mare scădere anuală
În Cluj-Napoca, preţurile apartamentelor au crescut cu 0,6% în a treia lună a anului, ajungând la o valoare medie de 940 de euro pe metru pătrat util. Valoarea actuală este cu 5% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni, aceasta fiind cea mai mare diferenţă anuală înregistrată la nivel naţional. Pe segmentul rezidenţial nou, preţul mediu cerut a crescut cu 2,1% în ultima lună, până la 895 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 a ajuns la 975 de euro pe metru pătrat util, cu 0,3 mai puţin decât în februarie şi cu 2,3% mai puţin decât în urmă cu 12 luni.

În Constanţa, Indicele imobiliare.ro a ajuns la o valoare de 915 euro pe metru pătrat util, în scădere cu 0,2% faţă de luna precedentă, dar cu 3% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Apartamentele noi s-au scumpit cu 1,3%, până la 943 de euro pe metru pătrat util. În contrapunct, locuinţele din blocurile vechi au înregistrat o scădere de 0,5%, până la 909 euro pe metru pătrat util.

Apartamentele noi din Timişoara, mai scumpe decât în 2011
În Timişoara, preţul mediu solicitat pentru apartamentele vechi şi noi a scăzut pentru prima dată în acest an. Este vorba despre o corecţie lunară de 1%, până la 813 euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, această valoare este cu 1,9% mai mică. Unităţile locative noi s-au ieftinit cu 2,6% în martie, atingând o medie de 885 de euro pe metru pătrat util; totuşi, preţurile pe acest segment cu 5% mai ridicate decât în urmă cu un an. Pe de altă parte, apartamentele vechi au coborât din nou sub pragul de 800 de euro pe metru pătrat util, după o scădere de 0,2% în luna martie.

În Ploieşti, Indicele imobiliare.ro a atins o valoare medie de 860 de euro pe metru pătrat util după o scădere de 1,1% înregistrată în ultima lună, acesta fiind cel mai mare declin consemnat în martie la nivel de oraş. Faţă de perioada similară din 2011, preţurile solicitate în prezent sunt cu 2,4% mai mici.

Părerile cititorilor
4 păreri
 • delia

  Nu intleg mentalitatea asta cu suprafata utila adica fara balcon ??dar ce balconul cumva este suprafata interzisa nu depozitezi in el nu stai in el nu usuci rufe in el ????? mor cand aud clientii da ce balconul este suprafata utila ?????????????????

 • Marcel

  Vechea meteahnă a agenţilor imobiliari, placa zgîriată cu „preţurile vor creşte…mai bine cumpăraţi acum” încă n-a ajuns la final. Preţurile n-au scăzut ci doar au fost cosmetizate: metrii utili s-au transformat subit în construiţi de te pomeneşti că cer 70,000 pe 90 mp dar de fapt cumperi 64 utili….
  La apartamentele noi e altă schemă: după ce cumperi afli că mai trebuie plătit proiectul la apă, gaze..etc şi mai dai 7-8000 de euro. Asta dacă nu-ţi cade tavanul sau nu afli că de vecin te desparte doar 2 plăci de rigips.
  Sau faci o vizită la subsol şi dai de 15 tone de moloz sau şi mai rău, de vreun lac de acumulare….

 • Mirea

  In Cluj-Napoca spargerea bulei e iminenta. Locuintele stau nevandute de luni bune de zile, unele de ani chiar.

 • Mimi

  sa dea Dumnezeu sa i se usuce mana celui care a scris articolul iar celui care l-a comandat sa i se intample mai rau ! :))) muhahaha

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Zona din Costa del Sol unde dețin proprietăți George Clooney și Novak Djokovic, accesibilă și pentru români! Cât costă aici locuințele

Datorită climatului blând, regiunea este atractivă pentru turiști tot timpul anului, iar cele 80 de terenuri de golf existente aici reprezintă un avantaj suplimentar. La cea mai recentă ediție...

citește mai departe
Apartament exclusivist, cu multiple opțiuni de relaxare în aer liber: parc, piscine, terase, spații verzi și loc de joacă pentru copii. Pretabil și ca investiție! (P)

Visezi la o locuință elegantă și spațioasă, amplasată într-o zonă exclusivistă a Capitalei? Beneficiind de dotări și finisaje de lux, această proprietate îți oferă, în plus, avantajul unor oportunități...

citește mai departe
Ce strategie de lucru a adoptat rețeaua de agenții RE/MAX pentru când vom ieși din izolare

Agentul va utiliza echipament de protecție în interacțiunile directe cu clienții, pentru a minimiza riscurile de răspândire a virusului COVID-19. Pentru a răspunde la realitatea de după ieșirea din...

citește mai departe
Perioada de vânzare și marja de negociere în 2019 față de anii anteriori. Ce spun acestea despre piață

Alături de evoluția prețurilor, cei doi indicatori vin să completeze imaginea de ansamblu asupra rezidențialului autohton. Potrivit celui mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare și Imobiliare.ro,...

citește mai departe
Peste 24.000 de oferte imobiliare de locuințe și case de vacanță din România și din străinătate, disponibile la Târgul Național Imobiliar. Prețurile pornesc de la 28.000 de euro

Peste 24.000 de oferte imobiliare de locuințe și case de vacanță, aflate atât în România, cât și în străinătate, vor fi prezentate în cadrul Târgului Național Imobiliar (TNI), eveniment...

citește mai departe