Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Popescu Eleodor a întrebat

Achizitie teren fara acte de proprietate

publicat pe 7 oct. 2020 in categoria Proprietari

Buna ziua.
Doresc sa achizitionez un teren impreuna cu o casa batraneasca. Proprietarul are acte de proprietate, cadastru, doar pe o parte a terenului, mai multe loturi, 1/2 de curte (intravilan) + teren arabil (extravilan).
Pe cealalta suprafata aproximativ identica ( 1/2 curte + livada+ vie+ pasune) detine o chitanta de mana din 1998 incheiata cu titularul titlului de proprietate. In acea chitanta era stipulat ca, ulterior sa se incheie contractul de vanzare-cumparare, insa proprietarul nu a mai ajuns, acesta locuind la sute de km distanta, iar la acea data acesta avand o varsta inaintata (80-90 ani).
Intre timp, proprietarul de la care doresc sa achizitionez, lucreaza suprafetele, plateste impozit la primarie, etc.
Cum poate deveni acesta proprietar pentru a-mi putea vinde aceste suprafete ?
Poate fi invocata uzucapiunea sau posesia tabulara ?
Sau cum altfel pot intra eu in posesia terenului fara documente ?
Proprietarul X, posesor de titlu de proprietate din 2003 (atunci s-a emis) instrainase terenul inca din 1998 printr-o chitanta de mana, celui care doreste sa-mi vanda mie. In acea chitanta se stipuleaza ca urmeaza a se perfecta contractul de V/C, o contravaloare a terenului, sunt 2 martori care au semnat, numai ca nu s-a mai perfectat (din motive necunoscute, proprietarul nu a mai venit, fiind in etate, locuind la 400 km distanta, neavand mostenitori care sa-l aduca, decedand poate… )
Detinatorul (proprietarul actual) utilizeaza terenul anterior inchierii chitantei, proprietarul fiind plecat inca din copilarie din judet, fara a se mai interesa de proprietatea sa, fiind unicul mostenitor al tatalui sau decedat.
Terenul este inscris la APIA, impreuna cu altele in aceeasi situatie, iar in baza rolului se plateste impozit la primarie pe numele detinatorului pe intreaga suprafata.
Daca poate fi invocata, care este Codul care sta la baza actiunii ? Vechiul ? Noul ? Ce fel de uzucapiune, de scurta sau lunga durata ?
Se poate formula o alta actiune pentru a deveni proprietar ? …..Poate notarea posesiei in cartea funciara, desi exista titlu de proprietate pe teren pe numele proprietarului X ?
Astept cu interes raspunsurile dvs.
Va multumesc anticipat.

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
1 răspuns de la experți
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
13 oct. 2020
  • imobiliare.ro

Va multumim pentru interesul acordat sectiunii noastre de consultanta.
Daca o chitanta de mana atesta transmiterea dreptului de proprietate (adica, in cazul expus de dumneavoastra, mentiunea incheierii contractului in forma autentica nu este o conditie, iar pretul stipulat reprezinta pretul integral al imobilului), consideram ca aceasta se putea / se poate inscrie in Cartea Funciara. Un drept inscris in Cartea Funciara este opozabil tertilor si se poate transmite.
Sfatul nostru este sa contactati mai intai serviciul de specialitate din cadrul primariei (Urbanism, Registru Agricol); cu siguranta nu este prima situatie de acest gen si puteti obtine informatii la obiect despre variantele de solutionare. O alta autoritate de la care puteti solicita consultanta este chiar Oficiul de Cadastru teritorial.
Va dorim mult succes in demersurile viitoare si va mai asteptam oricand veti avea neclaritati cu privire la piata imobiliara.