Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Barbulet Ana a întrebat

Avem o casa pentru care nu avem titlu de proprietate,mama tot a…

publicat pe 30 aug. 2012 in categoria Cumpărători

Avem o casa pentru care nu avem titlu de proprietate,mama tot a intrebat pe la primarie dar nu a lamurit-o nimeni,suntem doi frati,mama si un frate ne-a murit ,iar el are 2 copiiSi tata a murit.Terenul pe care s-a construit casa este al mamei dat de parintii ei decedati dar pentru care nu are pe numele ei nici un act.De zeci de ani impozitul pe casa a fost platit pe numele tatei si apoi al mamei.Cum putem obtine titlul de proprietate?Multumim frumos.

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
3 răspunsuri de la experți 12 răspunsuri de la cititori
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
11 mai 2021
  • imobiliare.ro

@Diana Solomon: Va multumim pentru interesul acordat sectiunii noastre de consultanta.
Consideram ca primele demersuri care ar trebui initiate sunt cele pentru clarificarea situatiei juridice a imobilului – titlu de proprietate, succesiune, actualizare in registrele publice.
Legat de construirea unui spatiu suplimentar (o veranda), cel mai probabil, este necesara obtinerea unei autorizatii de constructie (extindere), pentru ca orice modificare a structurii sau a caracteristicilor esentiale ale imobilului, este supusa autorizarii. Pentru a putea intocmi documentatia si a solicita eliberarea autorizatiei, actele de proprietate trebuie sa fie complete si corecte.
Sfatul nostru este sa solicitati mai mutle informatii de la primarie, atat legat de situatia curenta a imobilului, cat si de cerintele legale care trebuie indeplinite pentru realizarea lucrarilor de constructie dorite.
Un articol pe aceasta tema:
https://www.reformex.ro/extindere-casa/
Va dorim mult succes in demersurile viitoare si va mai asteptam oricand veti avea neclaritati cu privire la piata imobiliara.

Diana Solomon a răspuns:
9 mai 2021

Bună ziua.Aș avea și eu o întrebare.Dacă moștenirea nu este făcută iar persoana nu are act de proprietate,pentru construirea unei verande în continuarea casei are nevoie de autorizație de construcție?Și dacă da care sunt procedurile pentru a o obține.Iar dacă nu trebuie de ce are nevoie pentru a începe lucrările legal.

Adriana a răspuns:
8 mai 2021

Mulțumesc frumos tuturor!

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
23 apr. 2021
  • imobiliare.ro

@ Adriana : Situatia descrisa este destul de frecvent intalnita – vanzare casa construita pe teren concesionat. Ceea ce se vinde este dreptul de proprietate asupra constructiei. Proprietarul casei are dreptul sa o vanda, iar tranzactia este una normala, prin contract de vanzare-cumparare autentificat la notar. Asupra terenului proprietarul casei are un drept de superficie / folosinta, pe care il va transmite cumparatorului, prin acelasi contract de vanzare-cumparare. Recomandarea noastra este ca, inainte de a lua o decizie, sa solicitati si sa analizati contractul de concesiune, pentru a cunoaste toate detaliile legate de acesta – drepturile si obligatiile partilor, durata, conditiile de prelungire / achizitie, daca este cazul etc.

Adriana a răspuns:
23 apr. 2021

Bună as vrea sa achiziționez o casa din care 63 mp2 este casa și 150mp2 terenul,problema este ca acel teren este al primăriei!Și bănuiesc ca nu se va vinde niciodata s-a mai confruntat cineva cu aceasta problema?

Dia Madalina a răspuns:
21 apr. 2021

In legea cadastrala actuala exista procedura punerii in posesie, asa se numeste. Aveti nevoie de un topograf care sa masoare si de dovada de la primarie ca ati platit impozit pe casa si teren/dovada ca sunteti cunoscuti ca detineti acea proprietate. Se face o carte funciara provizorie, care daca nu este contestata de nimeni in 3 ani, vi se inscrie definitiv dumneavoastea, pe baza unei simple cereri. Succes!

TUFECCIU GH. a răspuns:
22 oct. 2020

1.Certificat mostenitor mama de la bunici;
2.act constructie casa de catre mama si tata(aut.de construire,act rol taxae si impozite,etc);
3.dezbatere mostenire: 1/2 -mama;(1/2 * 1/3) cei trei frati

Georgian Fetic a răspuns:
18 oct. 2020

Bună ziua am și o întrebare pentru cunoscători. Vreau sa fac acte de proprietate pentru casa, problema este ca tata a decedat și iară trecut la primărie proprietar fără acte.,vreau sa precizez ca terenu pe care a fost construit casa era al bunicului care a decedat și el. Cum pot sa fac actele pentru proprietate a casei

avatar
Ion Ionut a răspuns:
6 oct. 2020

Având în vedere ca primiți numai răspunsuri eronate din partea acestor specialiști :)) Soluția este sa mergeți la Prefectura de care aparțineți și faceți Cerere Duplicat - Titlul de proprietate Anexa 27.
Nu este complicat, nu necesita costuri judiciare.

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
4 iun. 2020
  • imobiliare.ro

@ Ionut Daniel: Recomandarea noastra este sa apelati la serviciile unui avocat; acesta, dupa ce va lua la cunostinta toate detaliile situatiei cu care va confruntati, va va comunica ce optiuni aveti la dispozitie pentru solutionare.

avatar
Ionut Daniel a răspuns:
4 iun. 2020

Bunã ziua am cumpărat un teren acum 5 ani si în tot timpul ăsta m-am rugat de fostul propietar casă î-mi facă titlu de propietar si tot mă amână ce pot face ?

Viorel V. Zburlea a răspuns:
5 sept. 2018
  • PREMIUM INVEST CONSULTING S.R.L
  • Director Vanzari
  • Bucuresti

Ce înseamnă uzucapiunea imobilelor şi când poate interveni aceasta?

Este binecunoscută pentru cei mai în vârstă perioada în care statul român, prin legislaţia adoptată într-o anumită perioadă a “erei” comuniste, a dispus scoaterea tuturor terenurilor din circuitul civil. Cu alte cuvinte, stoparea tranzacţiilor referitoare la terenuri între persoanele fizice.

În pofida doleanţei statului din acea vreme, tranzacţiile cu terenuri au continuat să se perfecteze, într-adevăr nu în formă autentincă, la notariatul de stat, ci prin încheierea aşa numitelor “chitanţe de mână” între “vânzător” şi “cumpărător”, acesta din urmă plătind o anumită sumă de bani pentru terenul respectiv şi intrând în posesia lui de la momentul încheierii chitanţei respective cu intenţia de a dobândi dreptul de proprietate asupra sa.

Deşi cumpărătorul s-a comportat faţă de terenul “cumpărat” ca un adevărat proprietar, din punct de vedere legal acestuia i-a lipsit înscrisul care să demonstreze că şi în acte este un adevărat proprietar.

Tocmai situaţiile mai sus descrise reprezintă “temeiul”, “motivarea în fapt” a acţiunilor declanşate de “cumpărătorii” din chitanţele de mână pentru dobândirea dreptului de proprietate asupra imobilelor-terenuri prin uzucapiune.

Pe cale de consecinţă, uzucapuiunea (prescripţia achizitivă) se întemeiază pe faptul posesiei îndelungate a unui imobil-teren. Reţinem însă că, pentru a produce consecinţe juridice, legiuitorul a arătat că nu este suficientă o simplă posesie, ci este necesar ca posesia exercitată să fie una utilă.

Aşadar, uzucapiunea (prescripţia achizitivă) este modul de dobândire a proprietăţii (sau a altor drepturi reale), prin posedarea neîntreruptă (a imobilului) în termenul şi condiţiile prevăzute de lege.

Uzucapiunea poate fi invocată atât pe cale de acţiune în justiţie (prin cerere de chemare în judecată), dar şi pe cale de excepţie.

Pentru a putea opera uzucapiunea mai este necesar ca bunurile imobile (terenuri) să se afle în circuitul civil, ceea ce înseamnă că bunurile nu trebuie să fi fost declarate inalienabile. Având în vedere acest aspect, reţinem că bunurile ce fac parte din domeniul public sunt inalienabile şi, deci, nu pot fi uzucapate, spre deosebire de bunurile din domeniul privat al statului sau al unităţilor administrative-teritoriale (al consiliilor locale) care nu sunt inalienabile şi, pe cale de consecinţă, pot fi uzucapate, adică poate fi obţinut dreptul de proprietate asupra acestora prin uzucapiune.

Evident, poate fi obţinut dreptul de proprietate asupra imobilelor-terenuri prin uzucapiune şi prin acţiune formulată împotriva unei persoane fizice, mai precis împotriva fostului proprietar sau moştenitorilor acestuia.

Care este principalul efect al uzucapiunii?

Prin împlinirea uzucapiunii se naşte dreptul de proprietate al “cumpărătorului” / al uzucapantului şi, concomitent, se stinge dreptul de proprietate al “vânzătorului” / al fostului proprietar.

Bidalah Rodica a răspuns:
24 nov. 2017

Buna ziua! Eu am 18 ari unde am și locuință. N-am titlu de proprietate, impozitul se plătește la primărie. Ce pot face sa obțin un titlul de proprietate? Aștept răspuns, vă mulțumesc!

Ilias Papageorgiadis a răspuns:
26 sept. 2012

Cum? V-ați gândit să plătiți un avocat pentru asta? Vă așteptați să primiți sfaturi legale gratuite online? Și ați asculta sfaturile primite?

Sebastian Deac a răspuns:
12 sept. 2012

Singura solutie ar fi sa solicitati in instanta dobandirea proprietatii prin uzucapiune:

Prin uzucapiune (sau prescripta achizitiva), este modul de dobândire a proprietăţii sau a altor drepturi reale asupra unui bun, prin posedarea neîntreruptă a bunului, într-un interval de timp fixat de lege.
Codul Civil român, în articolele 1846-1847, prevede anumite condiţii pentru a putea opera dobândirea proprietăţii prin uzucapiune, şi anume:
- posesia să fie continuă - posesorul să o exercite în mod regulat, fără intermintente anormale
- posesia să fie neîntreruptă
- posesia să fie netulburată să nu fie fondată sau conservată prin acte de violentă în contra sau din partea adversarului;
- posesia trebuie să fie publică - posesia nu trebuie exercitată în ascuns de adversarul sau, încât acesta să nu fie în stare de a putea să o cunoască
- posesia trebuie exercitată sub nume de proprietar.

Din punct de vedere al timpului cât trebuie să dureze posesia pentru a putea opera uzucapiunea, aceasta poate fi de 30 de ani sau de 10-20 de ani.

Astfel veti avea o hotarare judecatoreasca care va constitui titlul de proprietate.