Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Barbulet Ana a întrebat

Avem o casa pentru care nu avem titlu de proprietate,mama tot a…

publicat pe 30 aug. 2012 in categoria Cumpărători

Avem o casa pentru care nu avem titlu de proprietate,mama tot a intrebat pe la primarie dar nu a lamurit-o nimeni,suntem doi frati,mama si un frate ne-a murit ,iar el are 2 copiiSi tata a murit.Terenul pe care s-a construit casa este al mamei dat de parintii ei decedati dar pentru care nu are pe numele ei nici un act.De zeci de ani impozitul pe casa a fost platit pe numele tatei si apoi al mamei.Cum putem obtine titlul de proprietate?Multumim frumos.

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
18 răspunsuri de la experți 29 răspunsuri de la cititori
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
4 apr. 2022
 • imobiliare.ro

@Mihai Ciociu: Consideram ca, in cazul expus, este foarte importantă posesia de lungă durata a imobilului, pentru ca, cel mai probabil, va fi fundamentul dobândirii titlului de proprietate.
Pentru mai multe detalii si suport in realizarea procedurilor specifice, va recomandam să consultați un avocat – există si schimbări legislative favorabile si este posibil sa puteți rezolva mai repede si mai ușor situatia juridica a imobilului.

Andreea Drasleuca a răspuns:
31 mart. 2022

Buna seara am si eu o.mica nelămurire.Noi vrem sa cumparam.o.casa de la 3surori mama si tatăl lor au murit din păcate nu au acte pe casa.facute pt ca părinții lor când au cumpărat terenu acu multi ani în urma au făcut un schimb cu cineva dar din păcate nu au nimik facut precum ca el a luat de la femeia aia pamantu.am fost la primărie și ni sa spus ca în calculator titlu de proprietate pe teren e trecut pe femeia de unde a făcut ei atunci schimbu acu multi ani în urma.acuma.ni sa spus ca femeia care are titlu pe teren vrea sa meargă sa ne vândă noua terenu.s ane faca act de vanzare cumpărare.insa fetele bătrânului normal mai au dreptul la casa ??dacă femeia care are titlu pe pământ ne vinde noua terenu casa cum rămâne cu ea??

Mihai Ciociu a răspuns:
30 mart. 2022

Am si eu problemă aseasemănătoare am Cumparat o casa mica in 89 cu martori si un contract de mina ,nici proprietari nu avea contract ,si nici părinți lui decedați nu avea decît un extras cadastral ,si autorizare de construcție. Pe numele decedatilor,am mers la c.e.c.am golit libretul meu si am facut,pe numele lui altu ,sa arate ca i-am dat bani ,si nea dat o hîrtia ștampilata... nu mai trebuit contract decît acum sa bag gazu ALFEL... intrebarea mea cum pot sa fac contract daca si el e decedat ...

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
21 ian. 2022
 • imobiliare.ro

@ Vasilica Eugenia: Principala noastra recomandare este sa apelati la serviciile unui avocat; acesta va poate indruma corect si, daca doriti, poate face si demersurile necesare obtinerii documentelor.
Daca s-a intocmit act de proprietate sau de mostenitor la notar, o copie ar trebui sa se regaseasca in arhiva Camerei Notarilor Publici si se pot solicita informatii/copii de acolo.
Daca imobilul este intabulat, se pot obtine copii ale actelor de proprietate si de la oficiul de cadastru. Nu stim insa daca aceste variante sunt aplicabile in cazul expus; de aceea, consideram ca cel mai eficient este sa contactati un specialist.

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
20 ian. 2022
 • imobiliare.ro

@Simona Mihalache: Exista modalitati de a clarifica situatia juridica a imobilului, insa acestea difera in functie de particularitatile fiecarui caz si numai un avocat sau un notar va poate oferi indrumari si clarificari complete.
Prin urmare, recomandarea noastra este sa mergeti cu toata documentatia de care dispuneti la un specialist, acesta va poate ajuta sa obtineti actele de proprietate.

Vasilica Eugenia a răspuns:
19 ian. 2022

Unde as pute afla informații despre un act de proprietate sau moștenitor din ani 70-80 al tatălui meu,ca sa facut alt act de proprietate pe alt nume si am cercat sa aflu la primărie informațiile despre tatălui meu si am descoperit ca e un act de proprietate pe alt nume

Simona Mihalache a răspuns:
19 ian. 2022

Bună ziua avem casa de la părinților și nu avem nici un act titlul și nici ei nu aveau acte de la părinții lor și este construita casa în anul 1960 pe pământul mamei de pe tatăl și cum am reuși sa facem acte .

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
7 ian. 2022
 • imobiliare.ro

@ Alina: Depunerea cu intarziere a declaratiei privind dobandirea bunului imobil (adica dupa expirarea termenului de 30 de zile de la dobandire) reprezinta contraventie si va fi sanctionata conform legii. Altfel spus, in momentul in care veti face demersurile de inscriere, veti avea de platit si o amenda pentru aceasta intarziere (de pana la 290 RON). Recomandarea noastra este sa depuneti declaratia cat mai curand posibil, pentru a evita alte complicatii.

Alina a răspuns:
6 ian. 2022

Buna seara, am o întrebare, mi am achiziționat un apartament în urmă cu 5 luni, dar nu am ajuns la direcția de impozite și taxe pt a mă înscrie, credeți că întâmpin vre o problema acum când voi merge? Mulțumesc frumos!

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
17 dec. 2021
 • imobiliare.ro

@ Valentina Apostu: Va rugam sa reveniti cu informatii suplimentare, intrucat nu ne putem face o imagine clara asupra situatiei cu care va confruntati. Multumim.

Valentina Apostu a răspuns:
16 dec. 2021

Buna ziua! Poate strica cineva actul de la casa fara semnătura proprietarului?

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
18 nov. 2021
 • imobiliare.ro

@Daniela Burcuta: Nu intelegem foarte bine speta expusa. Deducem ca exista in acte o proprietate – casa si teren. Nu ne putem da seama cine sunt proprietarii – Parintii? Fratele? Altcineva? Pe aceasta proprietate, mai exact pe o parte din teren, ati construit o alta casa. Exista acte pentru acesta constructie noua? Daca da, cine apare pe acte?
Din cele de mai sus, concluzionam ca este o situatie destul de complicata si ca aveti nevoie de indrumarea unui specialist, mai exact de serviciile unui avocat. Solutii legale pentru a constitui drept de proprietate asupra constructiei si cel putin drept de folosinta asupra terenului, cu siguranta exista, insa numai un avocat va poate oferi indrumare completa.

Daniela Burcuta a răspuns:
16 nov. 2021

Buna seara , am și eu o întrebare , cine citește v-as ruga din suflet sa îmi răspundeți ! Mulțumesc anticipat .
Deci , părinții mei au proprietate la tara unde și locuiesc , în aceeași curte cu ei mi-au dat o bucățică de pământ să îmi fac casa mea. La care eu nu am niciun act , pentru că casa ei este trecuta pe numele fratelui meu iar el trebuie să facă cadastru că sa îmi poată vinde mie legal ceea ce am acum . Eu nu pot face cadastru /acte la casa din cauza aceasta . Iar acum m-am certat cu părinții mei și vor să mă de_a afara din casa pe care am construit o eu pe proprietatea lor .
Cum reușesc să îmi fac actele la casa mea , daca nici ea nici fratele meu nu sunt de acord ?.

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
15 nov. 2021
 • imobiliare.ro

@ Diana Abrudan: Pentru ca nimeni nu poate fi fortat sa ramana in indiviziune (in proprietate comuna), exista mai multe optiuni legale de a solutiona o astfel de situatie. Recomandarea noastra este sa consultati un notar sau un avocat specializat in succesiuni, pentru ca numai un specialist va poate oferi indrumare corecta si sprijin in vederea indeplinirii tuturor procedurilor necesare.

Diana Abrudan a răspuns:
13 nov. 2021

Buna ziua! As avea nevoie de un sfat. Situația este următoarea: Tatăl meu a decedat în urma cu 2 ani jumate, noi fiind 3 surori vrem sa deschidem succesiune după casa moștenită de la bunicu,bunica fiind moștenitoare și ea ,casa sa construit împreună. Dar în același timp bunicul sa recăsătorit și are și ,, mama"vitrega a lui tati 15% din casa. Bunica mea dat mie și surorilor mele toată partea ei. Mama vitrega a lui tati nu vrea sa facem succesiunea. Cum am putea proceda? Noi am vrea sa vindem pt că numai se distruge. Noi deținem 85% din casa

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
14 oct. 2021
 • imobiliare.ro

@Cristina Craciun: Recomandarea noastra este sa apelati direct la o firma de cadastru sau de consultanta tehnica in constructii. Clarificarea/definitivarea situatiei juridice a unei constructii fara autorizatie, conform reglementarilor in vigoare, este posibila, insa mai bine solicitati sfatul unui specialist in domeniu, pentru a decide cu privire la demersurile de urmat.
Va dorim mult succes in demersurile viitoare si va mai asteptam oricand veti avea neclaritati cu privire la piata imobiliara.

Cristina Craciun a răspuns:
5 oct. 2021

Am cumpărat un teren pe care exista o constructie(casa) neterminata dar pentru care nu exista acte de construcție, când am vrut sa înscriu terenul la taxe și impozite am aflat ca nu se poate datorita acelei construcții fără acte. Menționez faptul ca acea construcție este prinsa în carte funciara fără acte și în actul de vânzare, de la primărie mi-a fost eliberat certificatul de urbanism. Ce pot sa fac? multumesc.

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
27 sept. 2021
 • imobiliare.ro

@ Alina-Claudia: Va multumim pentru detaliile suplimentare. Cu siguranta trebuie dezbatuta succesiunea. Din cate intelegem, sunt mai multe dezbateri succesorale / proceduri in discutie. Matusa poate instraina imobilul numai daca este proprietara acestuia, iar, conform actelor de care dispune, nu este.
Reluam recomandarea de a va consulta cu un notar public, numai acesta va poate ajuta cu clarificari complete, precum si cu instrumentarea procedurilor legale necesare.

avatar
Alina-Claudia a răspuns:
27 sept. 2021

Nu s-a făcut succesiunea , soțul mătușii e decedat de vreo 3 ani și actele sunt donație către soacra mătușii care este decedată. Matusa vrea sa ne dea nouă casa și terenul . Trebuie făcută succesiunea pe mătușa? Nu se pot face direct pe noi actele?

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
27 sept. 2021
 • imobiliare.ro

@ Alina-Claudia: Din mesajul transmis, nu ne putem da seama daca s-a realizat succesiunea. Matusa va poate transmite dreptul de proprietate asupra imobilului doar daca este proprietarul exclusiv al acestuia, iar succesiunea / dezbaterea succesorala trebuie realizata chiar si atunci cand nu exista alti mostenitori.
Recomandarea noastra este mergeti impreuna cu matusa la un notar din zona si sa va consultati cu acesta. Pe baza actelor de care dispuneti, notarul va va indruma cu privire la demersurile de urmat.

avatar
Alina-Claudia a răspuns:
24 sept. 2021

Buna ziua. O mătușă vrea sa ne dea o casa veche cu teren la țară. Are act de donație către soacra ei, aceasta fiind decedată, decedat de 3 ani este și soțul mătușii. Acum ea a rămas singura moștenitoare deoarece nici soacra ei și nici soțul nu au alte rude. Cum trebuie procedat?

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
24 sept. 2021
 • imobiliare.ro

@ Abel Sara: Inainte de vanzare, trebuie realizata succesiunea. Durata acestui proces variaza de la cateva saptamani, la ani, in unele cazuri, iar aceasta depinde de situatia actelor de care dispuneti, de cum sau cat de repede se inteleg mostenitorii etc. Recomandarea noastra este sa contactati un notar public – acesta, dupa ce analizeaza actele si informatiile cu privire la mostenitori, va poate oferi clarificari, precum si o estimare realista a duratei.
Dupa succesiune si actualizarea / intabularea in cartea funciara, se pot initia demersurile de vanzare.

Abel Sara a răspuns:
24 sept. 2021

Nu vă supărați as avea o întrebare mama mea a decedat și casa a rămas pe numele iei și noi suntem 3 frați și am dori să vindem cam cât timp ar dura actele vă mulțumesc

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
30 aug. 2021
 • imobiliare.ro

@Ardelean Florin Marius: Recomandarea noastra este ca, pentru inceput, sa solicitati mai multe informatii de la primarie despre acel teren. Este necesar sa aflati cum figureaza in prezent terenul respectiv, care sunt lucrarile de cadastru curente (daca sunt in desfasurare lucrari de cadastru sistematic), care ar fi solutiile propuse de institutie. In functie de informatiile primite, puteti stabili care sunt demersurile pe care trebuie sa le urmati.

avatar
Ardelean Florin Marius a răspuns:
30 aug. 2021

Buna ziua. Am si eu o problema. In 2014am cumparat o casa baraneasca la tara (de la o matusa). Acum am observat caci doar partea construita este in acte gradina nu. Am vorbit cu persoana de la care am cumparat casa si mia sus ca asa au fost actele de cand e casa adica vrei 100 de ani. Cum as putea sa trec in acte si acel pamant? Va multumesc

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
26 iul. 2021
 • imobiliare.ro

@Comanceanu Rodica: Principala noastra recomandare este sa apelati la serviciile unui avocat; acesta va poate indruma, dar poate sa intreprinda si toate demersurile necesare clarificarii situatiei juridice. In principiu, daca succesiunea a fost facuta, de aceasta s-a ocupat un notar – si atunci, si acum; prin urmare, o copie a respectivelor acte ar trebui sa se regaseasca in arhiva Camerei Notarilor Publici; se poate depune o cerere pentru eliberarea de informatii / copii certificate. O alta varianta ar fi oficiul de cadastru, daca imobilul a fost intabulat – si de acolo se pot obtine copii ale actelor de proprietate.

avatar
Comanceanu Rodica a răspuns:
8 iul. 2021

Avem o casa la tara pentru care nu avem titlul de proprietate. Nu exisista nici la primărie nimic. Tata a murit în 2015 dar a avut acte pe casa succesiunea a fost facuta in 1972 sau 1973 dar nu mai are actul.Primaria a zis ca nu se gaseste nimic acolo deoarece nu sa depus nici un act. Impozitul sa platit in fiecare an dar nu stiu pe ce daca nu e nici un act. Unde trebuie să merg să găsesc actul.Si lumina este trecută pe numele tatălui. Va multumesc frumos.

Marian a răspuns:
30 iun. 2021

Vă pot ajuta dacă mai aveți nevoie - va rog să mă contactați pe [email protected]

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
8 iun. 2021
 • imobiliare.ro

@Silviu Puiu: Va multumim pentru interesul acordat sectiunii noastre de consultanta.
Terenurile apartinand primariei / unitatilor administrativ-teritoriale pot fi concesionate si este o practica destul de frecvent intalnita.
Au existat si exista inca diverse programe nationale sau locale care sprijina tinerii / cetatenii sa isi construiasca propria locuinta. Terenurile pe care se construieste sunt, de obicei, concesionate. Prin urmare, incheierea unui contract de concesiune este un fapt normal si, pentru concesionar, este si o forma de protectie (intelegem ca in prezent nu aveti niciun titlu / drept consfintit contractual asupra terenului).
In speranta ca detaliile de mai sus va sunt utile, va dorim mult succes si va mai asteptam oricand veti avea neclaritati cu privire la piata imobiliara.

Silviu Puiu a răspuns:
7 iun. 2021

Buna ziua as avea si eu o intrebare poate ma lămuriți si pe mine. in 2005 primarul care e rea in localitatea de unde sunt a dat pământ la tineri căsătoriți,,mia dat si mie ,,, nea lasat sa facem case pe acel teren dar nu nea facut acte ,,,si primarul care este actual vrea să ne concesioneze pământul ,, mentionez pe care avem casa ,,, ce spuneti este bine sa concesionam pământul pe care avem case ,dansul nu vrea să ne facă titlu