Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Corina a întrebat

Buna, am gasit cumparator pentru apartament, dar acesta doreste sa…

publicat pe 30 mart. 2012 in categoria Cumpărători

Buna, am gasit cumparator pentru apartament, dar acesta doreste sa semnam actele prin notariat acum si sa-mi dea numai 1/2 din pret si restul in aprilie 2013. Ce ma sfatuiti sa fac dpdv legal? Credeti ca ar trebui sa stabilesc un alt pret pentru plata in 2 rate? Multumesc anticipat

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
8 răspunsuri de la cititori
Nicoleta a răspuns:
22 sept. 2015

Buna seara,eu si prietenul meu ne dorim sa ne cumparam un apart prin prima casa,insa lui pt ca mai are un credit de nevoi personale, nu ii da banii de care avem nevoie si eu nu pot sa figurez ca coplatitor,ne-au spus ca doar sotia si rudele de gradul 1 .Se gandea ca sa preiau eu imprumutul lui si sa incerce, daca se poate sa ii dea suma de care avem nevoie.Insa mie nu prea imi convine pt ca eu nu o sa figurez in actul de vanzare -cumparare a apart.Cum as putea face sa am si eu dreptul? sa avem 50% cu 50% sau macar sa am si eu o parte in cazul in care nu o sa mai fim impreuna deoarece si eu o platesc o parte din rata.

ticuta a răspuns:
7 apr. 2014

cauta un cumparator cu banii jos

Carmen Ghanim a răspuns:
25 ian. 2014

Eu am o problema mare acum.
Am dat o procura sa se ocupe de vinzarea apartamentului meu unei Agentii.
In procura nu este scris nimic despre modul de plata, dar PENTRU MINE ESTE NEAPARAT SA PRIMESC TOATA SUMA ODATA.
Ce pot face daca Agenta face aranjament de vinzare cu suma in instalmente?Daca ma opun, poate zice ca impiedic vinzarea.

Trebuie sa vorbesc cu un avocat?
Carmen

Ramona a răspuns:
7 mai 2012

Da, puteti vinde imobilul si in conditiile cerute de catre vanzator, dar trebuie mentionat in contractul de vanzarecumparare, incheiat numai in fata notarului, pretul imobiliului, avansul dat precum si data achitarii restului de bani.
nu trebuie neaparat incheiat un antecontract.
este suficient doar un contract de vanzare cumparare incheiat la notar.

Paul Croitoru a răspuns:
5 mai 2012

In locul dumneavoastra, as face un precontract de vanzare cumparare, cu avans trecut cat are cumparatorul acum si termen de achitare a diferentei in 2013 (cand vrea cumparatorul). De asemenea, pentru a-i oferi drept locativ cumparatorului, puteti in acelasi timp (cred) prin notar, sa faceti un contract de inchiriere pana la data limita a antecontractului. Astfel, cumparatorul poate locui in imobil, iar dumneavostra va asigurati restul sumei de primit. In cazul in care cumparatorul nu vine cu diferenta de bani, pierde avansul plati, iar imobilul va ramane!

Ilias Papageorgiadis a răspuns:
4 mai 2012

In primul rand aveti nevoie de un avocat. Eu asa as face in locul dumneavoastra. Personal (fara sa fiu persoana potrivita pentru o astfel de intrebare), v-as spune astfel:
• Daca cineva nu plateste toata suma, nu ar trebui sa primeasca titlul de proprietate
• Acest titlu ar trebui transferat DOAR in momentul in care intreaga suma este platita.
• Ar trebui sa va asigurati ca acest comparator nu se va muta in apartament pana nu plateste intreaga suma
• In plus, legat de un pret potential mai mare daca plateste astfel: In teorie, puteti cere o rata de dobanda timp de un an (7-8% Euro). Insa nu cunosc pretul tranzactiei, deci nu pot stii daca este posibil.
Pana la urma: Personal as evita astfel de tranzactii. Daca va decideti sa mergeti mai departe, asigurati-va ca aveti un avocat cu dumneavoastra la fiecare pas.

Mihai Mirela a răspuns:
11 apr. 2012

Poate sa va dea jumatate acum si restul in 2013, dar trebuie instiintat si notarul. Se trece in contractul de vanzare cumparare modul de plata. Apartamentul ramane ipotecat pana va plateste totata suma.
Eu am avut tranzactii cu plata in felul asta si nu a fost nici o problema, dar, inca o data pun accent, trebuie sa se faca legal, nu doar cu vorbe.

Sebastian Deac a răspuns:
7 apr. 2012

Eu cred ca ar trebui sa fixati un termen mai scurt de un an pentru plata celei de-a doua rate sau sa gasiti un alt cumparator.