Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Alexandra-Diana Dragan a întrebat

Buna ziua. In legatura cu oferirea unui comision

publicat pe 2 Nov 2022 in categoria Cumpărători

Am platit 110 euro comision unei agente inainte de semnarea contractului. Nu mi-a dat chitanta, mi-a dat la schimb cheia ca si garantie, pana cand aveam sa fac rost de chirie si garantie sa i-o platesc ca sa putem semna contractul de inchiriere. Intre timp, a doua zi, dupa discutii cu ai mei, s-a ajuns la faptul ca nu mai dorim inchirierea apartamentului. Cand m-am intalnit cu agenta sa ii dau cheia inapoi, mi-a spus ca nu se mai poate returna comisionul. Nu am intrebat-o nimic. Astazi am sunat-o sa o intreb de ce si mi-a spus ca deja trimisese banii la agentie si ca e o lege care spune ca nu trebuie sa primesc banii inapoi.

Mi-a mai spus si ca nici daca-i dadeam proprietarului bani, nu era obligat sa mi-i dea inapoi. Si ca si in cazul semnarii contractului, proprietarul nu e obligat sa returneze chiria sau garantia. Asta mai pot sa inteleg pentru ca prin semnare iti dai acordul ca vrei sa inchiriezi. Dar si in cazul acesta, as vrea sa stiu, se poate face o reziliere a contractului prin care pot primi banii inapoi?

Si in cazul in care apartamentul a fost inchiriat fara contract, daca obtin dovada ca am platit garantie, se poate sa o platesc inapoi in caz ca vrea sa parasesc apartamentul?

Dar ce ma intereseaza in principal este daca pot sa imi obtin comisionul inapoi de la acea agenta. Am inregistrat convorbirea telefonica, deci am dovada ca i-am dat banii

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
1 răspuns de la experți
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
4 Nov 2022
  • imobiliare.ro

Va multumim pentru interesul acordat sectiunii noastre de consultanta.
Recomandarea noastra, legata de orice colaborare viitoare, este sa incheiati intotdeauna un acord scris – acesta ajuta atat pentru dovedire, cat si pentru clarificarea eventualelor neintelegeri ulterioare. Este important de asemenea ca toate clauzele unui contract sa fie discutate, negociate, modificate, completate, astfel incat sa fie cat mai cuprinzatoare si sa reflecte vointa ambelor parti.
Referitor la experienta curenta, cu siguranta un avocat este cel mai in masura sa va sfatuiasca. Din punctul nostru de vedere, ar fi util sa transmiteti agentiei imobiliare o notificare scrisa (cu o forma de confirmare de primire) prin care solicitati restituirea avansului. Speram ca veti obtine astfel un raspuns pozitiv.
In cazul in care nu se rezolva amiabil, exista multe demersuri ‘oficiale’ (inclusiv reclamatie ANPC) pe care le-ati putea intreprinde, insa credem ca este necesara indrumarea unui specialist in domeniu.
Speram ca se va rezolva cat mai repede si mai avantajos si va mai asteptam, oricand veti avea neclaritati cu privire la piata imobiliara.

0