Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Alina a întrebat

Cat costa actele de vanzare cumparare?

publicat pe 14 apr. 2014 in categoria Cumpărători

Buna ziua,
Sunt interesata sa cumpar un aparatament in Bucuresti,dar nu locuiesc in tara.
Stiti cumva cat dureaza toate actele si cat costa pt vanzarea cumpararea apartamentului ?

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
12 răspunsuri de la experți 36 răspunsuri de la cititori
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
21 oct. 2021
 • imobiliare.ro

@ Teodorio Teodorio: Pentru perfectarea acestei tranzactii, cu plata pretului din surse proprii / fara credit, taxele pe care va trebui sa le achitati la notar vor fi de aproximativ 5350 RON – onorariul notarial nu credem ca va depasi 4700 RON, iar la acesta se adauga taxa ANCPI de intabulare, de aproximativ 650 RON (adica 0.15% din pretul de vanzare, atunci cand cumparatorul este persoana fizica).

avatar
Teodorio Teodorio a răspuns:
17 oct. 2021

Buna ziua, dorec a cumpara un apartament cu 4 camere cu suprafata de 88 mp. in Dumul Taberei, cu pretul de 85 000 €uro. Bani din sursa proprie, fara credit.
Sunt interesat sa stiu cat ma costa perfectarea per total a actelor la notariat,
Taxa cu totul ?
Multumesc.

avatar
Teodorio Teodorio a răspuns:
17 oct. 2021

Buna ziua, dorec a cumpara un apartament cu 4 camere cu suprafata de 88 mp. in Dumul Taberei, cu pretul de 85 000 €uro.
Sunt interesat sa stiu cat ma costa perfectarea per total a actelor la notariat,
Taxa cu totul ?
Multumesc.

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
20 sept. 2021
 • imobiliare.ro

@ Mirela Florentina: Cumparatorul unei case al carei pret este de 10000 EUR (aprox. 49500 RON), daca plata se face din surse proprii (nu prin credit ipotecar), va trebui sa achite la notar un onorariu de autentificare a contractului de aproximativ 1000 RON, precum si aproximativ 75 RON, taxa de intabulare.
Prin urmare, costurile totale legate de perfectarea vanzarii nu ar trebui sa depaseasca 1100 RON.

Pentru mai multe clarificari / informatii, va sfatuim sa contactati un notar public din zona.

Mirela Florentina a răspuns:
18 sept. 2021

Vreau sa cumpăr o casa la tara și as dori sa știu cât ma costa actele casa e valorat în 10000 de euro.. 500 milioane în lei Mulțumesc

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
22 iun. 2021
 • imobiliare.ro

@IAG: Din mesajul dumneavoastra, nu ne putem da seama despre ce modalitate de transmitere a dreptului de proprietate este vorba, cele mai des intalnite fiind vanzarea-cumpararea si donatia. Oricare dintre acestea doua sunt proceduri notariale – actele se incheie in forma autentica, iar prezenta partilor este necesara.
Chiar daca se doreste donarea unui bun, deci un act care este in favoarea donatarului, acesta tot trebuie sa se prezinte o data la notar, la semnarea contractului.
Daca una dintre parti nu se poate prezenta fizic la notar, aceasta poate imputernici (prin procura autentica) o alta persoana sa o reprezinte. Persoana respectiva poate fi reprezentata de oricine, inclusiv de cealalta parte.
Subliniem ca, indiferent de modul de transmitere a proprietatii, demersul presupune anumite taxe / costuri. Mai multe detalii despre acestea si clarificari complete despre procedura va poate oferi numai un notar public.
Va dorim mult succes si va mai asteptam, oricand veti avea neclaritati cu privire la piata imobiliara.

avatar
IAG a răspuns:
18 iun. 2021

Bună ziua, sora mea dorește sa treacă locuință pe numele altcuiva. As dori sa știu dacă persoana care primește locuință trebuie sa fie de fata sau sunt suficiente copie după cartea de identitate? Va mulțumesc.

Constanta a răspuns:
14 iun. 2021

@ Cristina Florentina: Daca achizitia se face prin credit ipotecar, taxele pe care trebuie sa le achite cumparatorul sunt: onorariul notarial (se calculeaza la valoarea tranzactiei – in cazul dumneavoastra, credem ca acesta va fi de aproximativ 2100 RON), taxa de intabulare (aproximativ 225 RON, conform informatiilor furnizate) si taxa de autentificare a contractului de credit (850 – 900 RON).
Pentru clarificari complete, va recomandam sa contactati un notar public din zona.
Va dorim mult succes si va mai asteptam oricand veti avea neclaritati cu privire la piata imobiliara.

Cristina Florentina a răspuns:
10 iun. 2021

Doresc sa cumpăr un apartament în Alexandria prin banca cu credit ipotecar și doresc sa știu cât ma vor costa actele de vânzare cumpărare. Menționez ca imobilul costa 30000e și este cu doua camere. Mulțumesc!

Dragos Vasile a răspuns:
14 mai 2021

Va mulțumesc!

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
14 mai 2021
 • imobiliare.ro

@Dragos Vasile: Va multumim pentru interesul acordat sectiunii noastre de consultanta.
La perfectarea tranzactiei, cu plata din surse proprii (fara credit), taxele pe care trebuie sa le achite cumparatorul sunt: onorariul notarial (la valoarea mentionata de dumneavoastra, nu credem ca poate depasi 1700 RON) si taxa de intabulare (aproximativ 150 RON, conform informatiilor furnizate).
Mai multe informatii va va oferi notarul cu care veti alege sa lucrati.
Va dorim mult succes si va mai asteptam oricand veti avea neclaritati cu privire la piata imobiliara.

Dragos Vasile a răspuns:
11 mai 2021

Bună ziua! Vreau sa cumpăr o casa în valoare de 20000euro cu banii ches cât ma ajung toate actele?? Va mulțumesc

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
22 apr. 2021
 • imobiliare.ro

@ Ramona Tufan: La cumpararea unui imobil, principalele costuri pe care trebuie sa le acoperiti sunt: onorariul notarului, taxele de intabulare si, ulterior, taxele administrative (impozitul). Valoarea finala a acestora difera de la caz la caz, dar, in prinicipiu, pentru achizitia unui apartament in valoare de 40.000 E, fara credit ipotecar, onorariul notarial ar fi, in medie, 2600-2700 RON, iar taxele de intabulare nu ar trebui sa depaseasca 300 RON.
Imobiliare.ro pune la dispozitia vizitatorilor informatii actualizate cu privire la costurile suplimentare de achizitie - in pagina de detaliu a fiecarui anunt, in partea de jos, sectiunea “Costuri la achizitie” / “”Vezi detalii”
Va recomandam sa va consultati si cu un notar public, acesta va poate oferi detalii suplimentare legate costurile perfectarii tranzactiei.

avatar
Ramona Tufan a răspuns:
20 apr. 2021

Bună seara ! Cât mă costă actele , să cumpăr un apartament cu 2 camere la preț de 40000 euro
? O seara frumoasă.

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
10 feb. 2021
 • imobiliare.ro

@ Otilia Gosav: Copiii unchiului sunt mostenitorii sai rezervatari, ceea ce inseamna ca, daca nu intervin alte situatii, au garantata o parte din patrimoniul celui pe care il mostenesc. In timpul vietii, unchiul are la dispozitie diverse solutii prin care se poate transmite dreptul de proprietate – vanzarea bunului, donatie, contract de intretinere cu caracter viager etc. Consideram insa ca, si in acest caz, cel mai in masura sa va ofere lamuriri si consultanta, este un notar public – fiecare optiune are avantaje si dezavantaje juridice si numai notarul, in urma unei verificari mai amanuntite, va poate ajuta cu sfaturi/recomandari.

avatar
Otilia Gosav a răspuns:
9 feb. 2021

Buna ziua ,va rog sa ma ajutati cu un raspuns .unchiul soțului meu vrea sa ne lasa casa pe numele nostru dar sa intram in drept după moartea lui ...mentionez ca el are doi copii. Ce acte imi trebuie să nu am probleme după decesul unicului. Adica cu copii

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
11 nov. 2020
 • imobiliare.ro

@ Cojocaru Alexandru: Solicitarea notarului este una normala si legala. Exista un plafon maxim (50.000 RON) pentru platile in numerar, acesta fiind stabilit pentru siguranta partilor implicate. Mai multe detalii gasiti aici: https://buletinulnotarilor.ro/siguranta-platii-pretului-in-contractele-de-vanzare/

avatar
Cojocaru Alexandru a răspuns:
6 nov. 2020

Buna seara vreau sa fac si eu un act vanzare-cumparare intre tata si fiu si un notar mia cerut sai aduc dovada de la banca ca iam transferat lu tata pretu minim pe apartament este corect?

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
14 sept. 2020
 • imobiliare.ro

@ Costel Vasile: In primul rand, reluam sfatul de a va consulta cu notarul, acesta este cel mai in masura sa va furnizeze toate informatiile legate de tranzactie.
Din detaliile furnizate (valoare tranzactie - 3000 RON), estimam ca taxele notariale nu vor depasi suma de 250 RON, insa cel mai sigur este sa contactati biroul notarial.

avatar
Costel Vasile a răspuns:
9 sept. 2020

Bună seară am cumpărat o casă în vulcan jud Hunedoara în Colonia de Jos la preț de 3000 lei și nu știu cât mar costa actele la notar îmi puteți da un răspuns vă rog.
Vă mulțumesc!!!

avatar
Costel Vasile a răspuns:
9 sept. 2020

Bună seara eu vreau să cumpăr o casă în vulcan jud Hunedoara în Colonia de Jos și nu știu cât mă costă toate actele

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
1 sept. 2020
 • imobiliare.ro

@Clau: Consideram ca cel mai in masura sa va aduca lamuriri si sa va ajute sa solutionati aceasta situatie este un avocat. Din detaliile furnizate, daca achizitia s-a facut in timpul casatoriei, in principiu, bunul este comun, chiar daca sotul nu a fost prezent la semnarea contractului si nu a contribuit financiar. Acest bun (comun) se va instraina cu acordul ambilor proprietari. Din acest motiv, sfatul nostru este ca, inainte de a merge la notar, sa contactati un avocat, pentru a stabili mai intai care sunt optiunile de care dispuneti.

Clau a răspuns:
31 aug. 2020

Bună ziua, o intrebare vă rog dacă imi puteti puteți raspunde ,am cumpărat un apartament acum trei ani eu fiind nedivortata legal de fostul, între timp el vrea să divorteze la notar ,nu stiu daca el a aflat că eu am apartamentul,sfătuiți mă vă rog ce sa fac să nu poate să aibe vreun drept la casa mea.Aș putea să fac ceva sau să trec pe numele copilului casă?

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
24 aug. 2020
 • imobiliare.ro

@Nicula Raluca Georgeta : Recomandarea noastra este sa contactati direct notarul care instrumenteaza vanzarea; acesta va va informa asupra tuturor costurilor.
Taxele notariale pentru autentificarea contractului de vanzare-cumparare se stabilesc gradual, in functie de valoarea imobilului (la valoarea de 14000 E, estimam ca taxa s-ar incadra intre 1200 si 1300 RON).
Exista si site-uri care pun la dispozitie calculatoare de taxe notariale (cu scop orientativ):
https://www.casealba.ro/taxe-notariale
https://www.realmt.ro/calculator-taxe-notariale.html

Nicula Raluca Georgeta a răspuns:
21 aug. 2020

Buna ziua ma numesc Nicula Raluca am cumparat o casa in Alba iulia satul Hening si am plătit 14 mii de euro iar acum merg sa inchei contractul cu doamna ce am cumparat casa si as vrea sa stiu la suma asta de 14 mii cam cat mar costa contractul

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
22 iun. 2020
 • imobiliare.ro

@Sandu Adrian: Informatii detaliate legate de costurile achizitie gasiti in portal, in pagina de detaliu a anunturilor. Prin urmare, va sfatuim sa cautati in site anunturi de vanzare imobile similare celui pe care doriti sa il achizitionati (localitate, numar camere, pret etc.) – accesati oricare anunt din lista de rezultate si consultati sectiunea ‘Costuri aditionale’ (‘Vezi detalii’). Aici sunt prezentate costurile suplimentare implicate de tranzactie, in functie de modul in care se face achizitia (fara credit, cu credit ipotecar sau cu credit ‘Prima Casa’).
De exemplu, pentru un apartament cu 4 camere din Drumul Taberei cu pret de 59900 E (http://www.imobiliare.ro/feedback_177014), costurile de achizitie (aproximative) variaza intre 9854 RON (fara credit) si 13922 RON (cu credit ipotecar).

avatar
Sandu Adrian a răspuns:
19 iun. 2020

buna seara am si eu o intrebare cupar un apt cu 4 camere la 96 m2..la 59de mi de euro..cat ma costa actele...multumesc

avatar
Iancu Ion a răspuns:
4 mai 2020

https://www.notariatzarafiu.ro/calculator-taxe-notariale/

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
4 mai 2020
 • imobiliare.ro

@Larisa Monica Nechita: Taxele care se vor achita la cumpararea unui apartament sunt: onorariul notarial (acesta difera de la caz la caz), taxa de intabulare OCPI (si aceasta difera, se calculeaza la valoarea imobilului). Dupa finalizarea transferului de proprietate, imobilul va trebui inscris la directia de impozite si taxe locale; aici, se va achita impozitul pentru anul curent, conform deciziei de impunere care va va fi comunicata.
Toate informatiile de mai sus se regasesc in portalul nostru, adaptate fiecarui anunt de vanzare in parte (calcule exemplificative onorarii si taxe). Pentru a le consulta, accesati anunturile de interes (cele asemanatoare imobilului vizat) si, in partea de jos a paginii, este o sectiune denumita ‘Costuri aditionale’, cu optiunea ‘Vezi detalii’.
Informatii utile puteti gasi si aici: https://notariat-tineretului.net/contract/contract-de-vanzare-cumparare#costuri

avatar
Larisa Monica Nechita a răspuns:
1 mai 2020

Buna ziua,cat costa actele pentru ap in valoare de 56.500€?va rog.
Multumeac