Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Georgescu Bogdan a întrebat

Comision la inchiriere

publicat pe 31 ian. 2019 in categoria Cumpărători

Buna seara, am observat ca in multe dintre anunturi scrie ca trebuie platit un comision de 50% din suma primei luni de chirie. Cum functioneaza acest lucru? Trebuie platit o singura data sau pe fiecare luna ?

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
4 răspunsuri de la experți 6 răspunsuri de la cititori
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
17 ian. 2022
 • imobiliare.ro

@ Andriaji Mihaela: Proprietarul va plati agentiei comisionul stabilit prin contractul pe care l-a semnat cu aceasta.
Exista posibilitatea ca agentia sa perceapa comision si de la chirias; prin urmare, recomandarea noastra este sa solicitati de fiecare data informatii cu privire la politica de comisionare.
Aceste detalii sunt prezentate si in portalul nostru (in dreptul fiecarui anunt), iar vizitatorii pot filtra anunturile pentru care nu se percepe comision (in partea de sus a listei de anunturi – filtre – ‘Mai multe’ – optiunea ‘Comision 0% la închiriere’).

avatar
Andriaji Mihaela a răspuns:
13 ian. 2022

Ptr un contract de inchirierea cine plateste comisionul, chiriasul sau priprietarul?

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
10 mai 2021
 • imobiliare.ro

@ Cornelia Postelnicu: Politica de comisionare difera de la agentie, la agentie. Proprietarii aleg sa lucreze cu agentiile pentru ca este mai eficient pentru acestia, insa interventia unui broker reprezinta un plus si pentru (viitorii) chiriasi / cumparatori. Agentiile asigura promovarea imobilelor, de cele mai multe ori chiar promovare suplimentara, astfel incat persoanele care cauta locuinte sa aiba acces cat mai usor si mai rapid la informatii; de asemenea, multi proprietari nu isi doresc sa gestioneze relatia cu potentialii clienti – vizionare, negociere, documente s.a.
Daca nu doriti sa achitati comision sau 50% vi se pare prea mult sau peste bugetul alocat, va sfatuim sa filtrati anunturile dupa acest criteriu (optiunea “Comision 0%(…)” se regaseste in partea de sus a paginii / filtre, sectiunea “”Mai multe”) – exista si optiuni care nu implica costuri pentru chiriasi / cumparatori.

Cornelia Postelnicu a răspuns:
7 mai 2021

Bună ziua! Eu nu înțeleg.... Caut pe site-ul de anunțuri, găsesc un apartament și vreau să-l vad. Desigur ca nu dau de proprietari ci, de agenți. În aceasta situație eu de ce trebuie sa plătesc 50% agenție atât timp cant nu a cautat cei din agenție nimic pt mine...... Ce efort au făcut ei pentru o suma asa mare?????

Dan a răspuns:
14 oct. 2020

Buna ziua. Trebuie platit o singura data.

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
14 sept. 2020
 • imobiliare.ro

@ Pitu : Noul chirias, daca a gasit locuinta prin intermediul unei agentii imobiliare, va achita comisionul stipulat (de obicei, se calculeaza ca un procent din pretul chiriei lunare, insa nu se confunda cu chiria in sine; comisionul este pretul contractului de intermediere, semnat cu agentia, iar chiria este pretul contractului de inchiriere, semnat cu proprietarul), chiria si garanatia (asa cum s-a stabilit cu proprietarul).
In timpul contractului de inchiriere, costurile privind utilizarea normala a imobilului (utilitati, parcare etc) sunt suportate de catre chirias, daca nu exista alte prevederi contractuale.
Pentru mai multe detalii, va recomandam sa consultati articolele noastre dedicate:
http://www.imobiliare.ro/feedback_220634

Pitu a răspuns:
10 sept. 2020

Ex.La plata chiriei din prima luna se opreste 50% din suma ca comision de la proprietarul casei!.De la cel care închiriază nu?.
Se face contract de închiriere! pe 1 an!
Cheltuielile ulterioare apa căldură curent sint plățile de către cel care închiriază bineinteles lunar.
Ce alte cheltuieli mai poate avea cel care închiriază sta in acea locație găsită de prim ag imobiliară!.
Va multumesc pt un ev raspuns
Cu respect.

mio_ritza a răspuns:
14 feb. 2019

Buna ziua! referitor la comisionul standard de 50% din suma primei luni de chirie, cine are obligatia sa il plateasca proprietarul sau chiriasul?

Ciprian Vaida a răspuns:
31 ian. 2019
 • Optim Imobiliare
 • Broker imobiliar
 • Cluj-Napoca

Buna dimineata,

50% din suma primei luni de chirie este comjsionul standard pentru Agentia Imobiliara care .se ocupa de proprietate.
Acest comision se achita o singura data.

 • Rating răspuns 2.22/5
 • 32 evaluări
avatar
Martha Popa a răspuns:
31 ian. 2019
 • TOTAL HOUSE IMOB &SERVICES SRL
 • OWNER
 • Ploiesti

Buna ziua, anunturile care mentioneaza despre comision sunt de la agentiile imobiliare.Comisionul se plateste la finalul operatiunii de aducere a clientului final care va semna contractul.
Comisionul ca si procent sau modul in care se ofera unei agentii comision difera de la agentie la agentie.
De cele mai multe ori cei 50% se refera la cota parte pe care clientul o are de dat agentului/agentiei pentru acest serviciu si se plateste o singura data ,la inceput .
In situatia in care o agentie se va ocupa ulterior gasirii chiriasului si de administrarea proprietatii pe toata perioada contractuala pe care chiriasul a semnat-o cu proprietarul atunci pot fi posibile extra costuri periodice pentru acest serviciu ,costuri pe care proprietarul le plateste agentiei si nu chiriasul .
.Cu siguranta insa, puteti intreba si afla daca acea agentie ofera aceste servicii extra fata de cel de gasire plasare chiriasi si ce extracosturi ar genera pe luna/an.