Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
daniel a întrebat

Contract de exclusivitate vanzator agentie

publicat pe 18 Nov 2019 in categoria Cumpărători

Buna ziua, daca un vanzator semneaza contract de exclusivitate cu un agent imobiliar atunci agentul mai are dreptul sa ceara comision si de la cumparator? Daca totusi agentul solicita comision din ambele parti si nu este normal ce se poate face?

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
1 răspuns de la experți 1 răspuns de la cititori
daniel a răspuns:
18 Nov 2019

Un raspuns excelent, multumesc mult pentru informatii.

0

Ionut Stancu a răspuns:
18 Nov 2019
  • TELESTATE BUSINESS PLATINUM S.R.L
  • Administrator si asociat unic
  • Bucuresti

Buna ziua!
Ma numesc Ionut Stancu si lucrez 100% in sistem de reprezentare imobiliara exclusiva a vanzatorului sau a cumparatorului, dupa caz.
Codul etic al Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR) stabileste foarte clar ca agentului exclusiv ii este interzis sa utilizeze aceste practici, avand in vedere faptul ca reprezentarea unei parti functioneaza ca si in cazul unui avocat care ar crea un conflict de interese in situatia in care ar reprezenta ambele parti.
Contractele pe care le utilizez specifica foarte clar ca una dintre obligatiile mele, in calitate de agent exclusiv, este aceea de a nu percepe comision de la persoana care nu este parte a contractului (in acest caz, cumparatorul).
Mai mult, tot prin contract, ma oblig sa colaborez cu toate agentiile imobiliare pentru a creste sansele tranzactionarii si a scurta perioada pana la vanzare si sa remunerez agentul colaborator cu un procent din comisionul stabilit cu partea pe care o reprezint.
Situatia dvs, din punctul meu de vedere, excede sfera eticului. Va sfatuiesc sa recititi contractul si sa constatati daca exista clauza prin care agentul se obliga sa nu perceapa comision de la cumparator. Chiar si asa insa, puteti transmite o sesizare catre APAIR, completand formularul din site (www.apair.ro) deoarece agentul pe care l-ati angajat va aduce un grav deserviciu in ceea ce priveste tranzactionarea imobilului pe care il detineti.
Daca va pot ajuta si cu alte informatii, ma puteti contacta la telefon: 0748.88.99.26 sau prin e-mail: [email protected].

O seara agreabila!

  • Rating răspuns 4.29/5
  • 7 evaluări