Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Anca a întrebat

Contract vizionare imobil agentie

publicat pe 23 apr. 2019 in categoria Agenții

Buna seara,
Am si eu o nelamurire daca ma poate ajuta cineva.
Sa spunem ca am vizitat o casa cu un Agent imobiliar x, aceeasi casa am vazut-o in alta zi cu alt agent imobiliar "Y" de la alta firma.
Ce se intampla daca eu vreau sa cumpar acea casa? La ce agent merge acel comision? Tinand cont ca a fost semnat un contract de vizionare.

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
8 răspunsuri de la experți 5 răspunsuri de la cititori
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
18 aug. 2022
 • imobiliare.ro

@Mirela: Regretam ca experienta pe care ati avut-o nu a fost pe masura asteptarilor dumneavoastra. Legat de contract, recomandam intotdeauna intocmirea unuia, insa intotdeauna acesta trebuie sa reflecte interesele partilor si sa se bazeze pe negociere prealabila, respectiv pe acordul de vointa al acestora. Partea buna in aceasta situatie este ca riscul este foarte redus, insa da, in alt context, asumarea unor astfel de clauze poate avea impact negativ.
Pe de alta parte, atunci cand un contract este ‘dezechilibrat’ din punctul de vedere al drepturilor si obligatiilor, iar partile nu pot ajunge ulterior la un consens, acesta ar putea fi desfiintat in totalitate sau in parte, insa nu este un demers facil / confortabil.

mirela a răspuns:
11 aug. 2022

Bună seara!
Am semnat un contract de vizionare cu o agenție imobiliara. Apartamentul nu mi-a plăcut deloc, arata mai bine în poze. I-am sunat și le-am spus ca nu ne place locuinta in aceeași zi. Peste 2 zile dau de contractul de vizionate îl citesc integral, 3 pagini și scrie și faptul ca este valabil 2 ani!!!! Este posibil asa ceva?!!! Nu mai spun ca apartamentul este dat la nspe agenții!!! Nu am întâlnit pana acum un astfel de contract. Dacă cineva l-ar cumpăra după ce l-a văzut prin sa zicem 3 agenții, la toate le plătește comision?!!! Halucinant!!! Aștept răspuns!
Mulțumesc!

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
18 mart. 2021
 • imobiliare.ro

@Viorel Popescu: Asa cum am mentionat si anterior, relatia dumnneavoastra cu agentia / agentiile este guvernata de contractul de intermediere pe care l-ati semnat. Daca nu doriti sa achizitionati un imobil din cadrul proiectului respectiv, nu vedem ce riscuri sa existe.
Daca va razganditi si doriti sa cumparati, va recomandam sa studiati contractele, obligatiile si obiectul prevazute in acestea; in practica, se intampla destul de frecvent ca un dezvoltator / manager de proiect sa lucreze cu mai multe agentii si sa apara astfel de ‘suprapuneri’ ale contractelor cu potentialii clienti. Aceste situatii se rezolva de obicei pe cale amiabila.

Viorel Popescu a răspuns:
17 mart. 2021

Am fost la o agenție imobiliară unde mi-a fost prezentat un proiect imobiliar ,s-a întocmit contract intermediere,același proiect mi-a fost prezentat de către o altă agenție, există vreun risc daca eu nu doresc să achiziționeze o locuință din cadrul acestui proiect??

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
5 nov. 2020
 • imobiliare.ro

@Laurentiu Voicu: consideram ca raspunsul il veti regasi, atat dumneavoastra, cat si proprietarul, in contractele pe care le-ati semnat cu agentul. Plecand de la prevederile standard in domeniu, daca agentul si-a respectat obligatiile contractuale, o intelegere cumparator-proprietar care il exclude (si nu i se aduce la cunostinta) reprezinta un prejudiciu, o incalcare intentionata a contractului asumat si atrage dupa sine raspunderea partii in culpa.

Laurentiu Voicu a răspuns:
4 nov. 2020

Buna seara 'am vizionat o garsoniera cu in agent imobiliar ( contract de vizionare ) --- apoi proprietarul ar dori sa facem tranzacia doar intre noi fara agentie )-- este vreo problema ?

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
17 iun. 2020
 • imobiliare.ro

@Filip Bogdan Costel: Din cate am inteles, ati facut o vizionare prin intermediul unei agentii imobiliare; ulterior, chiar daca nu imediat dupa, v-ati hotarat sa achizitionati respectivul apartament. Chiar daca agentul nu a mai fost implicat in procedurile finale de tranzactionare,(din lipsa de informare din parte celorlalte parti), acesta a fost acela care s-a ocupat de promovare (altfel, imobilul nu ar fi ajuns in atentia dumneavoastra) si de intermedierea proprietar - potentiali clienti. Din cate intelegem, a depus si toate diligentele in relatia cu dumneavoastra (a revenit pentru verificare). Comisionul agentiei se plateste in baza unui contract care se semneaza, de obicei, inainte de vizionare; acesta reglementeaza drepturile si obligatiile dintre parti si pe baza acestuia vi se solicita comisionul. Prin urmare, va recomandam sa consultati contractul si, daca sunt neclaritati, solicitati clarificarile necesare de la agentie.

avatar
Filip Bogdan Costel a răspuns:
12 iun. 2020

Bună seara eu am cumpărat un apartament de la proprietar. Inainte am fost cu un domn agent imobiliar de la o agenție pt al vedea iar dupa o săptămână am gasit o oferta pt un teren, iar domnul agent m a sunat daca mai sunt interesat de apartament ( i am spus ca am gasit o altă oferta) si a ramas așa. Dupa o săptămână ma întâlnesc cu proprietarul apartamentului si ma ma intreaba daca mai sunt interesat, eu am spus ca da si au urmat procedurile de cumpărare, iar dupa o luna ma suna domnul agent și îmi spune că trebuie să i dau comisionul pt apartamentul care l am cumpărat....Ce legatura poate avea daca nu am facut cu dumnealui serviciul de cumpărare?
Va mulțumesc!

Gabriel Dragomir a răspuns:
24 apr. 2019
 • OKASA SERVICII IMOBILIARE PERSONALIZATE SRL
 • REALTOR
 • Bucuresti

Speta expusa de dvs este foarte delicata. Este foarte bine ca nu ati semnat ambele contracte de vizionare ci doar unul.
In mod normal daca agentii ar fi fost membrii unei asociatii profesionale se discuta despre factorul determinant in realizarea tranzactiei. Acesta putea fi oricare dintre cei doi agenti iar dvs plateati doar un comision sau chiar nu plateati comision daca proprietatea era in reprezentarea exclusiva a unuia dintre cei doi agenti.
In situatia expusa de dvs. este foarte bine ca ati fost atenta si ati vazut ca proprietatea era promovata si de o alta agentie. Simplul fapt ca semnati un contract de vizionare presupune sa achitati doua comisioane. Interesul agentilor in cazul de fata este sa se protejeze in eventualitatea in care un potential cumparator nu este foarte serios.
Cea mai buna solutie pentru dvs ar fi sa va aangajati un agent imobiliar care sa va reprezinte interesele si care ar putea evita astfel de situatii in care sa fiti nevoita sa platiti doua comisioane.

 • Rating răspuns 2.13/5
 • 15 evaluări
Ciprian Iovu a răspuns:
24 apr. 2019
 • Inter Imobiliare
 • Broker imobiliar
 • Iasi

In cadrul contractelor de prestari servicii imobiliare exista o clauza de exclusivitate intre Client si Agentie, asupra proprietatilor pe care le vizionati impreuna si sunt mentionate in fisa de vizionare. Daca d-voastra aveti semnat contract cu prima agentia, aveati obligatia sa il instiintati pe agentul de la a 2a agentie ca ati mai vizionat acea proprietate. In concluzie trebuie sa incheiati cu cel ati incheiat primul contract. O zi frumoasa.

 • Rating răspuns 2/5
 • 10 evaluări
Anca a răspuns:
23 apr. 2019

Am inteles, din fericire nu am ajuns in acel moment.
Cei doi agenti imobiliari sunt de la firme diferite si din intamplare am vazut ca aveau amandoi aceeasi oferta. Nu am apucat sa vizitez cu al doilea agent dar ma gandeam ca ar putea aparea aceasta situatie in cazul in care nu mi se arata de dinainte la ce case mergem sa vizitam.
Cum se poate evita o astfel de situatie? Nu mi se pare ok sa platesc comision de doua ori in conditiile in care nu stiam ca voi vizita aceeasi casa? Nu ar trebui sa fie o regula care interzice publicarea aceluiasi anunt de 2 agentii diferite?

Ovidiu Stetco a răspuns:
23 apr. 2019
 • IMPAKT PRO IMOBILIARE
 • Director General
 • Cluj-Napoca

Buna seara,
Agentii X si Y fac parte din cadrul aceleasi agentii ? Daca da , rezolvarea tine de normele interne ale agentiei.
In caz contrar , in functie de contractul/ contractele semnate se poate ajunge in situatia in care va trebui sa achitati 2 comisioane , unul catre agentia reprezentata de catre agentul X , respectiv catre agentia reprezentata de agentul Y.

 • Rating răspuns 1.88/5
 • 8 evaluări
Ionut Stancu a răspuns:
23 apr. 2019
 • TELESTATE BUSINESS PLATINUM S.R.L
 • Administrator si asociat unic
 • Bucuresti

Buna seara!
Contractul de comision presupune asumarea achitarii unui comision agentului care a facilitat vizionarea proprietatii.
Avand in vedere ca v-ati exprimat acordul de vointa ambilor agenti, ambele contracte actioneaza pe o perioada cu durata limitata si, in situatia cumpararii imobilului prezentat de catre cei doi agenti in perioada valabilitatii celor doua contracte, sunteti obligata la achitarea comisionului convenit, ambilor agenti.
Din nefericire este o situatie delicata pe care va recomand sa o tratati cu mare atentie si responsabilitate.
O seara frumoasa!

 • Rating răspuns 3.44/5
 • 9 evaluări