Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
elena a întrebat

De ce nu se face in Romania o lege in care pretul unei locuinte sa…

publicat pe 19 Aug 2011 in categoria Cumpărători

De ce nu se face in Romania o lege in care pretul unei locuinte sa fie estimat in functie de anul constructiei , suprafata utila , zona in care se afla , etc. ? Asa cel putin nu mai cere fiecare dupa ureche. La fel se intampla si cu chiriile, fiecare da cu zarul si spune ca el vrea atat iar daca ii ceri sa incheie un contract de inchiriere la circa financiara o apuca la sanatoasa. Pai de , plateste impozit si nu-i convine.
Preturile in Rom. sunt la fel ca in tarile europene!

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
7 răspunsuri de la cititori
Sebastian Deac a răspuns:
16 Jan 2012

Pentru tranzactionarea cu succes a unui imobil nu doar pretul este important, ci si modalitatea de promovare. Ati promovat singura apartamentul?

Raporteaza

0

Andreea a răspuns:
16 Dec 2011

Aveti dreptate d-le Deac. Eu sunt proprietara unui ap. cu 2 cam. conf. 1, in Bucuresti, zona 1 Mai, pe care recent l-am pus spre vanzare. Indicele dupa care m-am orientat in momentul in care am stabilit pretul a fost raportarea la preturile altor imobile similare aflate in aceasta zona. Cu toate ca pretul meu de vanzare este in unele cazuri sub cel al unor imobile similare care ori au o suprafata totala mai mica, ori sunt semidecomandate ori la ultimul etaj sau orientate in asa fel incat nu intra mai deloc soarele, pentru potentialii cumparatori pretul cerut de mine este prea mare deoarece ap. necesita renovare. Luand in considerare faptul ca ap. meu este decomandat, intr-o stare buna, luminos, cu o suprafata totala de 64 mp, un living foarte spatios, o compartimentare rar intalnita la majoritatea ap. din Bucuresti, un balcon inchis de 10 mp, are g+f+t+ac, eu consider ca cer un pret rezonabil al zonei. Dupa cum a afirmat si d-ul Ilias Papageorgios intr-una din postarile sale, este mai profitabil sa investesti intr-un ap. nerenovat dar cu potential si intr-o zona buna decat sa cumperi un ap. renovat intr-o zona inferioara doar ca sa iesi mai ieftin. Plus ca si cu renovatul asta, gusturile difera de la cumparator la cumparator. Unii se leaga de faptul ca nu e renovat altii ca nu le plac imbunatatirile numai ca sa mai scada cateva mii bune din pretul de vanzare. Nu zic ca eu nu as negocia in cazul unei achizitionari, totusi e vb. de o casa, insa trebuie sa mai tii cont si de zona si potentialul imobilului, ca si orice altceva, achizitionarea unei case este o investitie, in cazul acesta majora, iar pretul pe care eu il cer nu este deloc nerealist pentru situatia actuala. Este de la sine inteles ca orice tranzactie imobiliara este deschisa negocierii, ma indoiesc ca poate cineva sa tina de un pret la nesfarsit dar sincer, eu in calitate de vanzator care cer pretul zonei in momentul de fata, daca ma conformez sa-l vand la un pret derizoriu, mult sub cel al pietei si sa zicem ca pe viitor as dori sa-mi achizitionez un ap. similar intr-o zona inferioara, sa raman cu o diferenta de bani, atata timp cat piata functioneaza peste tot la aceasta raportare la preturi "umflate" cum le numesc unii postatori, unde anume as putea eu sa ma mut? Probabil intr-un conf. 2 in prelungirea Ferentari.

Raporteaza

0

Ilias Papageorgiadis a răspuns:
31 Aug 2011

Motivele sunt simple:
• Traim in capitalism si preturile nu pot fi ajustate de stat. Piata este libera.
• O mare parte a societatii romanesti prefera sa pastreze iluzia ca are o proprietate evaluata la “x”, decat sa cunoasca adevarata valoare, care este la jumatate. (In Grecia, suntem la fel. Exista zone in care nu s-a facut o tranzactie de ani de zile insa proprietarii continua sa mareasca preturile. Am intrebat la un moment dat primarul unei insule “daca nu exista tranzactii, nu este evident ca adevaratul pre ar trebui sa fie mai scazut?” Raspunsul lui a fost: “nu vindem pe nimic, proprietatile noastre au o valoare foarte mare”. Am schimbat subiectul …)
• Inainte de un astfel de control, ar trebui mai intai sa controlam reclamele pe care le publicam si sa permitem unei organizatii sa colecteze toate preturile tranzactiilor de la notar. Fara un feedback serios, nu putem vorbi despre mai mult.
• Pe scurt: Nu sunt de acord cu ideea de preturi fixe insa cred ca oamenii trebuie informati corect pentru a cunoaste realitate. Pana acum, insa, nu am vazut multe persoane dornice sa se uite in oglinda. Intelegeti?

Raporteaza

0

dezGusty a răspuns:
25 Aug 2011

E simplu. E vb de o economie de piata, in care nu exista un monopol. Nu e un singur producator de locuinte, care poate sa impuna ce pret vrea. Pretul oscileaza in functie de cerere si oferta: cumparatorii vor sa dea cat mai putin, vanzatorii vor sa primeasca cat mai mult. Preturile sunt inca ridicare in Romania, deoarece am avut o bula imobiliara. Asta a atras multi lacomi dupa profit fara munca, care au investit ceva bani in imobiliare si acum vor sa recupereze ceva. Preturile se vor dezumfla treptat, nu brusc.

Raporteaza

0

elena a răspuns:
23 Aug 2011

Va multumesc mult pentru urare dle Walsh , stati linistit ca deja am emigrat si va spun sincer ca este mult mai bine . Credeti ca in Rom. nu regleaza statul tot? Vorbiti asa pentru ca probabil aveti o proprietate , dar la cei care nu au si probabil ca nu vor avea niciodata o casa din cauza salariului de mizerie de 1000 lei net pe care il iau dupa o luna de zile de munca v-ati gandit? Nu este vorba de nici-un comunism dar daca stau bine si gandesc cred ca era mai bine pe vremea lor, cel putin nu erau atatia oameni aruncati in strada, sa nu mai vb despre faptul ca toti primeau case de la locul de munca. Nu vi se pare totusi ca preturile la locuinte sunt exorbitante in raport cu salariul care abia ajunge de azi pe maine?
Daca nu , mai ganditi-va . Cu respect.

Raporteaza

0

Jonathan Walsh a răspuns:
22 Aug 2011

Stimată doamnă / domnișoară

Vă sugerez să emigrați în Coreea de Nord ori în Cuba, cât mai apucați și la ei comunismul, la care văd că visați intens. La ei așa este, reglează statul tot, și ce papi, și ce vorbești și ce scoți din tine.
vă urez drum bun

Raporteaza

0

Sebastian Deac a răspuns:
22 Aug 2011

Pretul nu poate fi stabilit/impus de nicio lege, este firesc sa ramana la aprecierea celor care vand.
Problema neuniformitatii preturilor este creata si de catre ,,semi-vanzatori", adica de proprietarii care tin la un pret nerealist, care vand doar daca obtin suma x, desi in timp nimeni nu le face vreo oferta. Si de aici se creaza un cerc vicios, intrucat atunci cand un alt proprietar care chiar doreste sa vanda se uita la preturile imobilelor similare din zona, vede acele preturi si bineinteles ca in subiectivismul sau, se aliniaza la ele. Pretul corect este dat de pretul la care se incheie tranzactia, nu de pretul cerut.
Noi nu avem o piata imobiliara ,,asezata", inca exista efervescenta si preturile difera din cauza mai multor factori, de cele mai multe ori subiectivi din pacate.

Raporteaza

0