Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
vlad a întrebat

Destinatie Apartament

publicat pe 2 feb. 2018 in categoria Cumpărători

Doresc sa achizitionez un apartament care este inregistrat sub calitatea de „spatiu birouri”. Blocul este nou si desi spatiul are aceasta destinatie eu doresc sa o folosesc ca si locuinta, spatiul nu a fost utilizat niciodata iar atat proprietarul cladirii cat si agentul imobiliar mi-au spus ca nu trebuie neaparat sa ii schimb incadrarea . Intrebarea mea este: Pot aparea probleme din punct de vedere legal daca il voi folosi ca si locuinta si nu ca si birou? Multumesc anticipat!

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
1 răspuns de la experți
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
30 mart. 2018
  • imobiliare.ro

Destinatia imobilului este o caracteristica foarte importanta din punct de vedere legal. Si spatiile, si locuintele au o reglementare si un statut specifice. Incercam sa venim in sprijinul dumnevoastra cu cateva aspecte pe care le consideram foarte importante in procesul de luare a unei decizii:
- legislatia permite proprietarilor schimbarea destinatiei imobilului, cu indeplinirea cerintelor si procedurilor juridico-administrative aferente fiecarei modificari. Insa, un spatiu comercial care a fost construit in vederea acestei destinatii este posibil sa aiba o structura / compartimentare care sa nu permita transformarea ulterioara in locuinta, chiar daca sunteti dispus sa faceti aceste demersuri. Legea 114/1996 - Legea locuintei enumera in Anexa 1 care sunt exigentele minimale pentru locuinte; puteti consulta textul integral aici: http://www.mdrap.ro/userfiles/Legea_locuintei.doc
- prevederile fiscale difera in functie de destinatia imobilului: impozitele si taxele pentru spatiile cu destinatie comerciala sunt, in cele mai multe cazuri, mai mari decat la spatiile cu destinatie locuinta ori mixta.
- cel mai probabil, vor fi intampinate dificultati si in stabilirea domiciliului (emitere acte de identitate), contractarea furnizorilor de utilitati, incheierea asigurarilor de locuinta s.a.