Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Cosmina Sencu a întrebat

platitor TVA persoana fizica, conform Cod Fiscal

publicat pe 21 iul. 2020 in categoria Proprietari

Daca valoarea de vanzare a unui teren, dobandit prin mostenire ( puz aprobat prin HCL-dar nedezmembrat, adica neactiv)-depaseste plafonul stabilit prin Codul fiscal – trebuie sa ma inregistrez ca platitor de TVA?

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
2 răspunsuri de la experți 1 răspuns de la cititori
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
19 apr. 2021
  • imobiliare.ro

@ Anca Drimba: In primul rand, va sfatuim sa va consultati cu un notar public. Acesta va poate aduce lamuriri cu privire la obligatiile fiscale care s-ar putea naste in urma tranzactiilor imobiliare (sau tranzactie, daca este vorba de un singur contract) – operatiunile pe care le-ati desfasurat si incheiat in 2018 nu credem insa ca vor influenta analiza/ incadrarea tranzactiilor curente.
Pentru siguranta, puteti contacta si autoritatile fiscale (telefonic sau in scris).

avatar
Anca Drimba a răspuns:
16 apr. 2021

Buna ziua,
eu am mostenit un teren si l-am dezmembrat in 2009. Am vandut in 2018 3 terenuri si anul asta 5 Terenuri. Se aplica TVA?

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
22 iul. 2020
  • imobiliare.ro

Inregistrarea in scopuri de TVA de catre persoanele fizice este necesara atunci cand acestea desfasoara activitati comerciale cu caracter de continuitate.
Legat strict de tranzactiile imobiliare, inregistrarea este necesara atunci cand sunt vandute cladiri noi si/sau terenuri construibile care nu au fost utilizate in scopuri personale si cand operatiunea de vanzare are caracter repetitiv / continuu (fapte de comert, nu vanzare ocazionala).
Consideram, plecand de la detaliile furnizate, ca nu intrati in sfera de aplicare a TVA (aceasta nu inseamna insa ca nu veti achita impozit, fiind vorba de o valoare peste plafonul prevazut de lege) – un teren mostenit pe care doriti acum sa il vindeti.
Detalii legate de taxele si impozitele aplicabile cazului dumneavoastra va va oferi si notarul cu care veti colabora.
Informatii utile regasiti aici:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/faq/tva/tva3_31oct08.htm
https://www.zf.ro/opinii/tratamentul-fiscal-al-tranzactiilor-imobiliare-la-persoane-fizice-din-perspectiva-tva-consideratii-generale-16941137
https://www.fiscalitatea.ro/vanzarea-unui-imobil-de-catre-o-persoana-fizica-care-sunt-obligatiile-fiscale-18101/
https://www.noulcodfiscal.ro/titlu-4/capitol-9/articol-111.html
In speranta ca detaliile de mai sus va sunt utile, va dorim mult succes in demersurile viitoare si va mai asteptam, oricand veti avea neclaritati cu privire la piata imobiliara.