Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Ana - a întrebat

Pot avea probleme cu ANAF-ul in aceasta situatie?

publicat pe 19 mart. 2021 in categoria Cumpărători

Tatal meu este somer. A primit cadou, in timp, o suma mare de bani de la viitoarea lui sotie. O parte din acesti bani (2/3) sunt gheata, "la ciorap", restul fiind in banca. O parte din banii gheata i-au fost oferiti in mana (deci nu are dovada provenientei), altii i-au fost trimisi in contul bancar si apoi extrasi. Tata ar vrea sa imi cumpere apartament de acesti bani, insa ne este teama ca vom fi investigati de ANAF pentru bani ce in mod real au fost deja impozitati si care in nici un caz nu au fost obtinuti ilegal. Deasemenea, am am contribuit la economisirea acestor bani, punand deoparte sume mai mici pe care le-am primit de la mama mea de-a lungul anilor de facultate. Nu am insa nici o dovada directa ca am primit acei bani de la ea. Mi-a dat de multe orii banii in mana.

In total, avem disponibili aproximativ 40k euro + suma ce ar urma sa fie data gheata. Apartamentul ar urma sa fie pe numele meu. Eu sunt inca in facultate si nu lucrez. Nu sunt sigura daca a-i declara ca donatie este o decizie inspirata. Ar putea mostenitorii prietenei tatalui meu sa aiba drept asupra proprietatii mai tarziu? As vrea sa stiu daca exista o solutie care sa imi ofere siguranta ca apartamentul meu nu va fi confiscat de ANAF sau in viitor, de o persoana care se va supara pe mine si imi apartamentul inapoi. As vrea sa stiu daca in acest caz, exista vreo sansa reala de a-mi cumpara apartament fara a avea probleme legale.

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
1 răspuns de la experți
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
19 mart. 2021
  • imobiliare.ro

Va multumim pentru interesul acordat sectiunii noastre de consultanta.
Consideram ca cel mai in masura sa va ajute cu indrumari si clarificari este un notar public.
Notarul va va arata si explica optiunile de plata / transfer / achizitie disponibile si riscurile implicate de fiecare. Tot notarul este cel in masura sa va informeze asupra obligatiilor fiscale si modalitatilor de indeplinire a acestora.
Cu siguranta, la o valoare asa de mare, plata se va face prin virament bancar; platile in numerar au fost plafonate la maxim 50000 lei si nu pot fractionate.
Va dorim mult succes in demersurile viitoare si va mai asteptam, oricand veti avea neclaritati cu privire la piata imobiliara.