Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Richiczan Maria-luminita a întrebat

Un imobil se poate achita inainte de contract ?

publicat pe 19 iun. 2020 in categoria Cumpărători

Doresc sa vand fiului meu si vreau o parte din bani inaintea incheierii contactului ( ex pe saptamana 200 € ) cum trebuie sa imi dea banii daca am cont bancar si daca trebuie sa specifice pt ce imi trimite banii sa poata fi folosite platile dovada la incheierea contractului Multumesc!

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
2 răspunsuri de la experți
Proprietar a răspuns:
22 iun. 2020
  • Hategan Attorneys
  • Partener Real Estate
  • Timisoara

Buna ziua,

Raportat la intrebarea dvs., va informam ca din punct de vedere legal se poate incheia un act care se numeste Promisiune de vanzare-cumparare pentru imobilul pe care vreti sa il vindeti, prin simpla semnare (a dvs. si a fiului). Chiar daca este posibila incheierea acestui act si la distanta, prin simpla intalnire a ofertei de vanzare cu cererea de cumparare, sugeram sa se incheie un document scris, semnat de fiecare parte, in original, prin corespondenta postala , daca nu este posibila intalnirea in acelasi loc.

In principiu se poate plati pretul in avans, inainte de incheierea contractului de vanzare cumparare, chiar si in rate. Cu toate acestea, uzual este ca avansul platit prin Promisiunea de vanzare-cumparare sa reprezinte doar o parte din pret iar la incheierea contratului sa fie platit restul pretului. Sumele de bani reprezentand ratele pot fi platite prin cont bancar si pot face dovada platii pretului daca se mentioneaza la fiecare tranzactie ca suma respectiva reprezinta rata din avansul prevazut prin Promisiunea de vanzare-cumparare.

  • Rating răspuns 4.67/5
  • 3 evaluări
Ionut Stancu a răspuns:
20 iun. 2020
  • TELESTATE BUSINESS PLATINUM S.R.L
  • Administrator si asociat unic
  • Bucuresti

Buna seara!
In cazul in care nu puteti ajunge in fata unui Notar pentru autentificarea unei Promisiuni bilaterale de vanzare, puteti face un act sub semnatura privata care sa tina loc de Promisiune/Antecontract.
Orice Promisiune de vanzare, indiferent de natura incheierii (autentificata notarial sau sub semnatura privata), va fi semnata (OBLIGATORIU) de catre parti si insotita de un cuantum al avansului/arvunei stabilita de comun acord si care se vireaza in contul Promitentului vanzator de catre Promitentul cumparator.
In cazul in care avansul se achita in numerar (ceea ce ar presupune o limita maxima pentru intreaga tranzactie de 50.000 lei conform codului fiscal), Promitentul vanzator recunoaste prin actul incheiat incasarea sumei.
Presupunand ca Partile sunt in imposibilitatea de a se intalni pentru a semna actul, exista posibilitatea (recunoscuta de Instantele de Judecata) de a incheia un act sub semnatura privata prin e-mail, Promitentului cumparator revenindu-i sarcina sa transfere in contul Promitentului vanzator, cu titlu de avans/arvuna, suma inscrisa in act.
Ulterior, la autentificarea Contractului de vanzare (de aceasta data DOAR in fata unui Notar public), se va achita restul de pret.
Referitor la detaliile transferului, in cazul incheierii unui act sub semnatura privata, va recomand sa datati actul si, eventual sa-i alocati un numar de ordine (ex. Promisiune de Vanzare 01/20.06.2020).
Mult succes in tranzactie!

  • Rating răspuns 4.33/5
  • 3 evaluări